Sök Artikel

Skriv din egna artikel

Nu kan medlemmarna på Matklubben.se skriva egna artiklar. Vill du också göra det? Skriv då en artikel och skicka den till info@matklubben.se

Artiklar

Din sökning gav 601 träffar

KRAV presenterar: Den Gröna Lådan

För dig som vill ha KRAV-märkt kött är det nu lättare att hitta. Grön låda betyder i alla stora livsmedelskedjor bra kött från djur som fått leva ett mer naturligt djurliv. Kontrollerat och oberoende certifierat. KRAV-märkt kött är perfekt att grilla!

Sockerkaka

Sockerkakan bakas på ett enkelt grundrecept. Ägg, socker, mjölk, mjöl, vaniljsocker och bakpulver ger en fluffig och spänstig konsistens som även gett kakan dess engelska namn, sponge cake, svampkaka. Många väljer att ge sockerkakan karaktär genom att ha i lite rivet citronskal...

Tacopaj

Tacopajens ingredienser hittar du förstås på den vanliga tacohyllan i affären, och precis som med vanliga tacos kan du variera pajen efter eget huvud och välja just din familjs favoritsmaker och ingredienser. Ett vanligt pajskal gör du enkelt av mjöl, smör och vatten.

Scones

Receptet är enkelt och smidigt, ingen jäsning behövs för degen, och sconesen behöver bara gräddas i ugnen under tio minuter. I en handvändning har vi rykande färskt bröd på frukostbordet.

Muffins

Muffins är enkla i sitt grundrecept och går snabbt att baka. Så länge du har smör, ägg, mjölk, mjöl, socker och bakpulver hemma, kan du lätt slänga ihop en sats muffins. Receptet är alltså ganska likt det klassiga sockerkaksreceptet...

Hallonsaft

Att göra saft är en konserveringsmetod. Smaken från ett bär som vanligtvis bara går att njuta av under en kort period på sommaren, utvinns och sparas på flaska för att kunna njutas av året runt. Saft framställs genom att man kokar vatten, socker och bär eller frukt som sedan silas så att bärrester försvinner...

Picknick

Picknick är franska och kommer från orden piquer (att plocka) och nique (något av mindre betydelse). Kanske syftar det på att vi plockar med oss vår vanliga mat ut i gröngräset och vips, så har vi en festmåltid framför oss

Pizzadeg

Pizzadeg kan bakas med jäst eller med bakpulver. Bakar du med jäst blir pizzan frasigare, men det tar även längre tid då den måste få jäsa innan utbakningen. Bakpulverdegen svänger du snabbt ihop och kavlar ut för att sedan kunna lägga på fyllning och skicka in i ugnen. Denna typ av deg får en karaktär som är mer lik scones.

Cheesecake

Cheesecake är faktiskt inte amerikansk från början utan kommer antingen ifrån Italien, Frankrike, Tyskland eller möjligen från antikens Grekland. I Sverige har vi tagit det amerikanska namnet, cheesecake, för att särskilja denna kaka ifrån vår traditionella svenska ostkaka.

Potatismos

För att få till ett riktigt bra potatismos ska du välja en mjölig potatissort. Om potatisen är för fast blir den svår att mosa. Ett potatismos stöts för hand med potatisstöt för att bli riktigt bra. Använd inte en matberedare eller stavmixer.

Smoothie

Den vanligaste typen av smoothie är den yoghurtbaserade. Den allra enklaste varianten gör du genom att mixa yoghurt med bär, till exempel hallon och blåbär. Vill du kan du söta smoothien lite med florsocker. Det är också gott att välja en yoghurt med vaniljsmak

Spaghetti med köttfärssås

Vår svenska klassiska köttfärssås består av köttfärs, oftast nöt- eller blandfärs, tomat i någon form samt gul lök. Vi använder krossade tomater, chilisås och tomatpuré i vår köttfärssås men det går naturligtvis lika bra att använda färska tomater i såsen.

Pastasallad

Pastasalladen görs oftast på någon typ av makaroner eller annan liten pastasort. Det går naturligtvis bra med vilken pasta som helst, men salladen blir enklare att äta om den inte innehåller långa spagetti eller tagliatelle.

Pastasås

Allt ifrån en enkel tomatsås till avancerade långkok blir utmärkta tillägg till pastarätten. Vispa ihop en sås av det du råkar ha hemma eller storhandla och planera. Det finns såser för alla smaker och plånböcker. En av de allra mest basala pastasåserna i det italienska köket är gjord på mestadels tomater.

Pasta carbonara

Pasta carbonara med den enkla vita såsen med bacon i är omtyckt av de allra flesta och serveras både i de svenska hemmen och på restaurangerna. Bacon är en underbar ingrediens som förgyller varje maträtt och här kommer den till sin rätt ackompanjerad av ägg, ost och nymalen svartpeppar som ska toppa verket.

Vegetarisk lasagne

Det enklaste sättet att göra en lasagne vegetarisk är att byta ut köttfärssåsen mot vegetarisk färs av soja eller quorn och i övrigt behålla receptet med béchamelsås och riven parmesan intakt. Många köttätare som smakat en lasagne på quornfärs föredrar den framför vanlig köttfärs då quorntexturen fungerar väldigt bra i lasagne.

Lasagne

I sin nuvarande form innehåller en klassisk lasagne utöver pastaplattorna och osten även köttfärssås och béchamelsås som varvas för att sedan bakas i ugn. Lasagnen är en enkel rätt att tillreda men tar oftast lite tid.

Potatisgratäng

I en potatisgratäng skivas potatisen och varvas med grädde, salt och peppar. Ofta täcks den med ett lager riven ost som sedan får smälta och bilda en smakrik skorpa över potatisen som kokas med grädde i ugnen. Resultatet blir en krämig rätt med härliga smaker och texturer.

Pajdeg

En vanlig pajdeg består av bara tre ingredienser, mjöl, smör och vatten. Dessa ingredienser har du oftast hemma i kylen och eftersom innehållet kan varieras i oändlighet gör det pajen till en universallösning både till vardags som till fest.

Fudge

En av våra mest älskade klassiker, Som julgodis eller till vardags. Hemgjord ska den förstås vara, och här på Matklubben.se kan du hitta över 200 Fudgerecept av alla dess slag, välkommen in!