Sök Artikel

Skriv din egna artikel

Nu kan medlemmarna på Matklubben.se skriva egna artiklar. Vill du också göra det? Skriv då en artikel och skicka den till info@matklubben.se

Artiklar om knepen för en god sås

Din sökning gav 562 träffar

Pasta med grönsakssås

Grönsakssåsen är inspirerad av det sydländska köket och består av zucchini, aubergine, tomat och oliver. Den färska basilikan fulländar rätten.


Ingredienser:
1 aubergine
2 zucchini
4 mogna tomater
12 svarta oliver
olivolja till stekning
2 vitlöksklyftor
2 ...

Chokladmousse

Det tar inte lång tid att göra den här chokladmoussen, men gör den i god tid så att den får tid att stelna.


Ingredienser:
150 g mörk choklad
2 äggulor
70 g socker
1/2 dl vispgrädde
2 äggvitor

Garnering:
vispad grädde
färska bär, tex hallon

Kycklingfilé med cashewnötter

Kycklingfilén lagas i en wok och har en läcker smak av ingefära, chili och vitlök. Lätt kryddad och perfekt till ris.


Ingredienser:
400 g kycklingfilé
100 g cashewnötter
2 klyftor vitlök
2 chili
1 tsk färsk ingefära
5 msk olivolja
1 knippa salladslök
1...

Löksoppa med gratinerade ostbröd

En höstklassiker döljer sig under detta spröda lock av bröd och ost. Fantastisk vardagsmat.


Ingredienser:
600 g lök
20 g smör
1 msk. vetemjöl
1 1/2 liter hönsbuljong
2 dl vitt vin
1/2 dl armangac eller cognac
salt och peppar
75 g emmenthaler
50 g r...

Kalvköttbullar med potatismos och purjolök-timjansås

En fin hösträtt med svenska smaker. Kalvköttbullarna är fyllda med ättiksgurka. Servera med fint potatismos och en purjolök-timjansås.


Ingredienser:
Köttbullar (20 styck):
500 g kalvfärs
1 lök
4 vitlöksklyftor
10 små ättiksgurkor
2 ägg
50 g skorpsmu...

Bönsallad med fetaost

En fin bönsalladen som serveras varm med fetaost som smälter lite grann och blir en härlig kontrast till de blancherade bönorna.


Ingredienser:
300 g gröna bönor
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 msk. olivolja
2 tsk. tabasco
1 knippe persilja
1/2 dl vatten
salt ...

Korvgryta

Egentligen en enkel rätt, men den smakar härligt. Denna korvrätt innehåller potatis, champinjoner, paprikor och korv - här wienerkorv som är lagad på kalv och fläskkött. Servera med lite grönsallad.


Ingredienser:
2 lökar
8 korvar tex. wienerkorvar
3/4 kg kokt, kall potati...

Pannbiff med lök

Pannbiff med lök är en klassisk svensk middagsrätterna. Här med smörstekt champinjon som tillbehör.


Ingredienser:
1/2 kg nötfars
2 msk. vatten
1/2 tsk salt
peppar
3 lökar
40 g smör
125 g champinjoner
3-4 dl buljong
1 msk. maizena
lite kulörsoya...

Palsternackssoppa

Palsternacka har en mild och lite söt smak. I denna härliga soppa används palsternacka tillsammans med potatis.


Ingredienser:
200 g palsternacka
200 g potatis
1 liter grönsaksbuljong
1 msk. dijonsenap
salt och peppar
1 1/2 dl.vispgrädde
1 knippe bladpersil...

Brownies

Brownies är en amerikansk chokladkaka med en spröd skorpa och mjuk och fuktig insida. En kaka för godisälskare.


Ingredienser:
100 g mörk choklad
100 g smör
250 g socker
2 ägg
100 g vetemjöl
2 msk kakao
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50 gr valnötte...

Champinjonomelett

Omeletter är lättlagade, smakar härligt och kan varieras i det oändliga. Mer än bara vardagsmat. Här är ett recept med champinjoner, serverad med sallad och bröd.


Ingredienser:
500 g champinjoner
6 stjälkar blekselleri
50 g smör
1 tsk. salt
8 ägg
4 msk. vispgr...

Pesto

Pesto är den där gröna såsen som är så god i sallader, på pasta eller på nästan vad som helst.


Som mycket annat gott kommer den från Italien, närmare bestämt från Ligurien i norra Italien och mer specifikt staden Genova. Den klassiska pesto genovese görs på basilika, vitlök, pinjenöt...

Gratinerad aubergine

En urgröpt aubergine fylls med en sås gjord av fruktköttet, lök och tomater, och ostgratineras sen i ugnen. Med paprikasallad är det en härlig måltid.


Ingredienser:
2 mellanstora auberginer
grovt salt
1 lök
2 msk. olivolja
5 mogna tomater
2 msk. tomatpuré
...

Tomatsoppa

Tomatsoppan är krämig, läcker och mycket enkel. Servera eventuellt soppan med majsbröd som tillbehör.


Ingredienser:
1 lök
1 vitlöksklyfta
1 chili
1 msk. olivolja
2 tsk. curry
2 burkar skalade tomater
1/2 liter grönsaksbuljong
2 dl. vispgrädde eller cre...

Potatis - möjligheternas rotfrukt

Potatis har fått oförtjänt dåligt rykte de senaste åren. Hederlig potatis har emellanåt hamnat i skuggan av många halvfabrikat som är både dyra och mindre näringsrika. Visst har de också ett berättigande, men här får du många tips på hur enkelt det är att göra egna potatisvarianter.

Ost

Ost i alla former har verkligen kommit för att stanna även i Sverige. Det blir allt vanligare att bara samlas kring en ostbricka med ett gott vin till. Bara alla vackra namn får det att vattnas i munnen, chèvre, Gorgonzola, Roquefort...

Vitlök

Vitlök - älskad och hatad. Oavsett vilket är den på många sätt välgörande för hälsan. Saften av en nypressad vitlöksklyfta kan hämma utvecklingen av flera sjukdomsalstrande bakterier.

Melon i stora lass

Melon hör till samma familj som gurka och pumpa. Den största produktionen av vattenmelon sker i Kina och Turkiet, medan Kina och USA har den största produktionen av sockermeloner.

Svampdax!

Äntligen är det svamptider! Det är det bästa med att sommaren börjar gå mot sitt slut och den enda räddningen. Här får du några svamptips!

Parmesan

En röra på Parmesanost, olivolja, basilika och vitlök gör den enklaste pasta helt ljuvlig. Men det allra förnämsta och godaste är ändå att bjuda Parmesanosten naturell med ett glas Amarone - enljuvlig och oförglömlig kombination.