Sök Artikel

Skriv din egna artikel

Nu kan medlemmarna på Matklubben.se skriva egna artiklar. Vill du också göra det? Skriv då en artikel och skicka den till info@matklubben.se

Artiklar

Din sökning gav 601 träffar

Basilika - oumbärlig örtkrydda

Jag har nästan alltid en kruka basilika stående i mitt köksfönster. Tyvärr är det inte en av de mera hållbara örtkryddorna, så vintertid klarar den sig bara någon vecka. Det är inget större problem eftersom jag använder den flitigt och då går den åt snabbt.

Tilltugg till barnen!

Visst ska barnen också ha lite gott att tugga på före maten, antingen det är på barnkalaset eller på en vuxenmiddag. De vill inte ha små krabb- och gorgonzolasnittar, låt dem fixa eget tilltugg!

Tonfisk

Lägg upp grönsakerna på ett varmt serveringsfat. Lägg över tonfiskkotletterna. Servera med tomatpeston, citron i klyftor och couscous eller ris.

Motion och mat

Hur man äter när man tränar påverkar resultatet. Att få i sig rätt energi vid rätt tillfälle ger bättre träningsresultat och fel mat vid fel tillfälle kan ödelägga många timmars träning. Med vissa grundläggande kunskaper om näringsinnehåll och olika tillagningsmetoder, kan det till och med bli riktigt roligt!

Nötter

Tyvärr är det alltför många som är allergiska mot denna godsak. Idag har vi många olika sorter och varianter, pistaschnötter, valnötter, cashewnötter, macademianötter...

Frukostvanor som varar!

Det kan kännas både präktigt och barnsligt att uppmuntra till bra frukostvanor. Flera undersökningar visar dock ett tydligt samband mellan en väl sammansatt frukost och goda arbetsresultat.

Vardagsmat

Då är vi tillbaks i vardagen igen. För många innebär det stress och trötthet och mörkret påverkar ju oss en hel del. Lite tips på enkel vardagsmat kan väl därför vara på sin plats!

Syrah - druva med gamla anor

Druvan Syrah anses vara den av de nobla druvorna som går att spåra både historiskt och geografiskt längst tillbaka i tiden, förmodligen ända till 600 f Kr. Druvan Syrah har sitt ursprung i Mellersta Östern.

Japanska matord

Tempura, gari, miso, yakitori... Vi har fått en del nya ord i vårt matspråk. Kan du dem? Skriv ut och spara!

Tänk lättare!

För de allra flesta av oss har jul- och nyårhelgen blivit alltför kaloririk. Vi unnar oss mycket god mat och av tradition är vår svenska julmat ganska fet. Visserligen tillagar många den numera lite smalare, men svångremmen behöver nu dras åt. Ha inga ledsna miner för det!

Smaltips!

Spänner byxorna lite mycket? Känner du dig lite tyngre än före jul...? Det finns tyvärr inget knep för att bli av med kilona men väl några tips!

Baka smalt!

Visst kan man baka smalt också! Det finns dessutom recept som blir riktigt bra, med tanke på den låga kalorihalten. Prova både chokladkaka och sockerkaka!

Japansk matlagning

Vi svenskar beställer numera yakiniku och sukiyaki med samma självklarhet som rotmos med fläsklägg och vi börjar till och med lära oss namnen på olika sorters sushi.

Ingefära

Det är roten av ingefära som man använder i matlagning. Flera sorter finns. I thailändsk matlagning används en ingefära som heter galangal eller galganrot.

Gör vardagen roligare

Ofta upplevs januari och februari som trista och mörka månader, såhär efter all ledighet under jul- och nyårshelgen. Då kan fantasin också avta vad gäller maten och istället blir det till ett lite tråkigt problem. Ta tag i tristessen istället för att acceptera den och bestäm dig för att laga lite rolig mat, så kan du snart vända känslan.

Gott av julskinkan

Julskinka är jättegott, men inte varje dag. Vad göra med alla skinkrester? Sallad, toast och pizza är vanliga förslag här får du ett par andra!

Extra julig mat!

Köttbullar, skinka, gröt och lutfisk känns juliga bara man säger namnen. En del kan man göra extra juliga!

Julbord för födoämnesallergiker

Det finns flera olika typer av allergier och livsmedelsöverkänsligheter, vissa mer vanliga än andra. De som är mest kända är laktosintolerans, komjölksproteinallergi och glutenintolerans. Dessutom finns allergi mot nötter, fisk, ägg och soja med flera.

Julmat i andra kulturer

Passa på att lära dig nya jultraditioner av vänner från andra länder eller svenskar som bott utomlands en period. Det är oftast väldigt trevligt att "mixa" det typiskt svenska julbordet med lite nya detaljer.
I många länder firar man inte på julafton, utan har istället juldagen som den "stora"dagen, då även barnen får presenter, kanske rentav av Santa Claus eller så.


Som jag antytt tidigare är det vanligt i många länder att man äter en kalkonmiddag på julen. Stek den gärna i stekpåse i ugnen, så bevaras köttsaften väl och blir till god sås, samtidigt som man slipper skura ugnen efteråt. Gör en mustig sås på skyn, med lite hjälp ev mjöl och en skvätt grädde eftersom det är fest. Kokt brysselkål , potatis och gelé hör till.