Sök Artikel

Skriv din egna artikel

Nu kan medlemmarna på Matklubben.se skriva egna artiklar. Vill du också göra det? Skriv då en artikel och skicka den till info@matklubben.se

Artiklar

Din sökning gav 598 träffar

Goda dressingar i olika former

Enligt min åsikt förhöjs salladssmaken avsevärt när det kommer lite dressing på. Den måste emellertid vara väl anpassad så att inte vinäger aller andra dominanta smaker tar överhand. Ofta "fastnar" man och alltid gör samma dressing eller kanske rentav köper den färdig. Här får du den inspiration ...

Sill och strömming

Sill och strömming är egentligen samma fisk. Namnet strömming används i dagligt tal för sill som lever i bräckt vatten i större delen av Östersjön norr om Kalmar.

Polenta

Polenta är det italienska namnet för majs. Polenta är ett grovt gult majsjöl fritt från gluten. Traditionellt kallas även den norditalienska tjocka majsgröten eller majsmjölet för polenta.

Tilltugg

Att bjuda på tilltugg före maten eller till drinken känns välkomnande och är absolut en bra inledning på en fest. Apétizer, Anti pasti, Amuse Bouche, ja, kärt barn har många namn!

Äggplantor

Finns det någon vackrare grönsak än en spegelblank, slät, mörkviolett aubergine? Och som smakar så underbart, nystekta i olivolja?

Goda såser och röror!

Vad är väl en middag utan en god sås eller röra? Såsen ska vara den sista touchen, pricken över i:et. En riktigt smarrig röra kan lyckas lyfta vilken tråkig anrättning som helst...

Portvin

Portvin passar främst som dessertvin till glass, efterrätter eller ost. Men passar även förträffligt utan tilltugg som en njutning i all ensamhet eller som sällskapsdryck.

Oliver

Oliver har blivit lika vanliga i vårt kök som tomater och lök, framför allt oljan som är så användbar och nyttig. Oliver sätter den bästa smak på röror, pastan och pizzan.

Den perfekta oxfilén

Oxfilé är för många sinnebilden för en god middag, jag är benägen att hålla med. Naturligtvis finns det mycket annat som är gott och som man gärna bjuder på, men oxfilé är ändå lite speciellt. Den här artikeln handlar om tillagning av kött i allmänhet och oxfilé i synnerhet, jag har inkluderat et...

Den perfekta oxfilén, del 2

Recept
(4 personer)
4 tournedos (á 150 g)
Salt och peppar
Stektermometer

Receptet är tänkt att beskriva hur man kan förbereda köttet inför en middag man kan förbereda det flera timmar (eller dagen före) före middagen. Fördelen med detta är att man slipper stå i stekos...

Apriltävlingen avslutad!

Det är så kul med alla recept som kommer till oss varje dag! Desto svårare är det att utse en vinnare. Grattis Jessika till din laxlasagne!

Sommarviner

Finns det viner som kan kallas "sommarviner"? Kanske är det viner som vi dricker i bersån, på terassen, till grillfesten, till de nyplockade bären. Uppfriskande, vita torra viner, halvsöta eftermiddagsviner, lätta, svala röda

Visst drar vi åt det lätta, eleganta och uppfriskande när det ä...

Enkel sommarmat

Under sommaren kommer vi att skriva om enkel sommarmat på olika sätt. Många bor i sommarstugor där det är ganska små matlagningsmöjligheter, precis som det är på camping- eller segelsemestern. Även om man väljer att fira semestern hemma kan det vara skönt att just matlagningen blir lite enklare.

Blommig Viognier till sommaren ? Condrieu och annat

Vi spenderar mycket tid utomhus på sommaren och det betyder att vi dricker vin också utomhus. Med tanke på alla de konkurrerande dofter från trädgårdens alla blommor som vinet då måste ?överrösta? så är det en bra idé att välja doft- och smakrika viner som kanske själva är blommiga. Och då ligger...

Kniv skola

Hur skall man diska sina knivar?

Hur man diskar sina knivar och samtidigt behåller dem vassa!

Knivskolan del 2

Stålets egenskaper

Grundämnena vanadium och molybden ingår i de flesta kvalitetsknivar. Tack vare egenskaperna att de låter knivarna behålla skärpan längre samt att de går att bryna.

Rötmånaden

När solen står i lejonets tecken, d v s den 23 juli till den 23 augusti, infaller rötmånaden. Rötmånaden kallas även hunddagarna, på engelska dogdays, eftersom solen den här tiden står nära Sirius (hundstjärnan).

Gazpacho!

Den kalla, spanska soppan är verkligen svalkande en varm sommardag. Servera i glas eller på tallrik med nystekta krutonger!

Knivskolan del 3

Slipvinklar och hårdhetsgrad

Ju vassare slipvinkel ju vassare kniv!Europeiska köksknivar har normalt 20-25 graders vinkel (WMF, Swillinger, Sabatier m fl.). Medan japanska har 15 grader (Satake, type 301, Mac och Global m fl).Slipvinkeln har stor betydelse för hur vass kniven upp...