medaljerChark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Tävlingen har som syfte att bidra till kvalitetsutveckling och att vägleda konsumenten om vad som är bra charkuterier.

Chark-SM hålls vartannat år och den senaste tävlingen hölls den 30 oktober 2014 med drygt 60 deltagande företag och över 780 produkter som tävlade i 16 olika produktklasser.

Medaljerna är en kvalitetsstämpel
De charkuterier som är av yppersta kvalitet får guldmedalj. Av dessa utses sedan en svensk mästare i varje klass. Även silver- och bronsmedaljörerna håller mycket hög klass.

På Chark-SM:s hemsida kan man lätt söka efter alla prisbelönta charkuterier, både från 2014 och tidigare år:
http://www.charksm.se/konsument/vinnare/

 

Sveriges bästa falukorvar 2014

Svensk mästare i falukorv:
korvDeli Jägarfalukorv - HK Scan Sweden

Guldbelönade falukorvar:
Falukorv 72 % kötthalt - Gudruns

Värmlandsfalu - Hemgården

Jokkmokks Basturökta LV - Jokkmokks korv & Rökeri

Ekologisk Falukorv - MälarChark

Falukorv Extra Prima - Siljans Chark

Zorngårdens Falukorv - Siljans Chark

Lättfalu - Topp chark

Nästgårds Falukorv - Värmlands Chark

”Falukorv är så himla gott, det är jättebra basmat. En falukorv som är av god kvalitet kan man göra på hundra olika sätt och den blir alltid bra. Därför tycker jag att man ska satsa på kvalitet, och hellre äta lite mindre om man tycker att det blir dyrt.”
- Marie Pettersson, vd på MälarChark, som fick guldmedalj för sin ekologiska Falukorv.

Falukorv
Falukorv är en klassiker på många middagsbord och är sedan 2001 Sveriges enda namnskyddade charkprodukt. Den som tillverkar falukorv måste följa ett speciellt recept där korven ska bestå av max 23% fett och minst 40% kött, men många falukorvar innehåller mer kött än så.

En riktigt bra falukorv ska ha en jämn rökfärg såväl på ytan som innanför skinnet och själva korven ska vara slät och välfylld. Konsistensen ska vara fast, jämn och smidig och smaken fräsch med bra balans mellan sälta, sötma, köttsmak och kryddning. Falukorven ska ha en välbalanserad röksmak. Vid skivning får det bara bli måttliga spår av fett på kniven.

Historia
Vid Falu koppargruva användes linor av tvinnad oxhud för att hissa upp malmen. Köttet som blev över från djuren saltades och röktes. Under 1500-talet lärde invandrade tyskar svenskarna att göra korv av det rökta köttet. Förr gjordes falukorv bara i Falun men idag görs förträfflig och prisbelönt falukorv på många ställen runt om i Sverige.