Köttfärs är en användbar grundprodukt, speciellt i vardagslag. Men det finns mycket festligt man kan göra av den också. Lär dig de enkla knepen för tillagning och få mer kunskap om själva råvaran.

Mammas köttbullar
För åtminstone tidigare generationer har det varit så att "mammas köttbullar" varit något alldeles särskilt, för var och en. Tyvärr har väl industriproduktionen tagit över en hel del och jag har hört talas om dagisbarn som inte äter hemlagade köttbullar utan föredrar köpta. Trist tanke tycker jag som matintresserad.
Principen för en köttbullssmet är mycket lik den för biff. Man blandar 4 msk ströbröd med 2 dl vatten och låter svälla ca 10 min. Saltar och pepprar och blandar sedan ner 400 g blandfärs och 1 ägg. Det är viktigt att arbeta smeten riktigt seg, annars håller bollarna inte ihop vid stekningen. Forma efter eget önskemål och stek gyllene i matfett tills de är genomstekta. Sedan är det perfekt att göra steksås som jag skrivit om tidigare.
I andra fall använder man färsen som den är och steker den med lite fett och lök så att den helt smulas sönder. Smaksätter med kryddor, tomatpuré och kanske buljong, eller rentav grädde eller vin. Så har man en fin grund för köttfärsröra till pasta eller tacos. Kanske föredrar man en paj eller att använda den som pizzafyllning eller rulla inuti crépes. Här kan listan på variationer bli hur lång som helst.

Vad är köttfärs och blandfärs?
När vi i dagligt tal säger köttfärs menar de flesta blandfärs. Det är mald färs med ofta 70 % nötkött och 30% fläskkött. De finns angivet på förpackningen. Traditionellt äts mest fläskfärs i södra Sverige och mest nötfärs i norr. Det hänger förstås ihop med var djuren levt och så.
Färs är ett mycket känsligt livsmedel tack vare att det är söndermalt. På så sätt blir det fler angreppsmöjligheter för bakterierna och dessa skall man undvika.
Det är väldigt kort hållbarhetstid på färs, vilket skall respekteras. Dessutom skall man inte ta en shoppingrunda på stan efter matinköpen, utan låta färsen komma i kyla snabbt. Den skall inte heller ligga framme i köket någon timme innan man blir färdig att tillaga den. Låt inte mina många pekpinnar avskräcka dig, men har man en gång blivit dålig av färs så glömmer man det inte. Bättre då att lära sig hur man skall hantera den, eller hur?!

Matklubben
2005-05-31