När det är som allra mörkast och ruggigast ute kommerjulen med alla sina ljus och lyser upp. Dofter av hyacinter, kryddor, saffransbröd, pepparkakor och gran blandas och ersätter de höstiga skogsdofterna.
Eller är det så att du mest känner "måsten" i samband med julen? Alla förpliktelser kring mat, pynt och släktkalas kanske känns tunga. Då är det dags att tänka till redan nu och bestämma vilka jultraditioner som skall prioriteras.

Den värmande glöggen
En av hemligheterna med julmatens stora lockelse är kanske rentav att den bara bjuds vid en viss begränsad tid. En annan är att bara göra de rätter som man har tid och lust till. Även om 92% av svenska folket äter julskinka, så köper var femte den färdigkokt. Ett bra och gott sätt att få tid över till de verkligt trevliga julförberedelserna.
Redan de gamla romarna värmde och smaksatte sitt vin med honung, ingefära, tallbarr och faktiskt violrot. Det uppkom sannolikt för att försöka dölja den annars ganska dåliga vinsmaken.
Runt om i Europa blev det kryddiga, varma vinet populärt under Medeltiden. Gustav Vasa hade faktiskt en egen hovblandare för rhenvinet som blandades med socker, ingefära, kanel, honung och kanel. Alltså inte helt olikt våra dagars glögg.
Pröva gärna på att göra din egen glögg och smaka dig fram med olika kryddblandningar. Det kan också vara spännande att byta ut det röda vinet mot vitt, som ger en lite annorlunda dryck. På så sätt får man en variantdär man känner igen smakerna, men ändå upplever lite nyhet samtidigt.

Matklubben
20051217