Glögg
ca 1 liter

1 flaska (75 cl ) rödvin
1 bit vardera av kanelstång ingefära och pomerans
5 hela nejlikor
2 tsk hel kardemumma
400 g sockerbitar
1/2 flaska (35 cl) renat brännvin eller vodka
russin
skållad sötmandel

Värm rödvinet med kryddorna i en gryta. Häll spriten i grytan och värm. När vinblandningen är varm tänds den på med en tändsticka. Ös försiktigt den brinnande spriten över sockerbitarna så att de smälter och sockrar glöggen. Släck elden med ett lock. Smaka av om glöggen blivit tillräckligt söt. Tänd annars på glöggen igen och ös över fler sockerbitar. Låt glöggen bli genomvarm eller låt den kallna och spara i kylskåpet ca 2 veckor.
Servera glöggen varm med russin och mandel.

Glöggtilltugg
* Bred ut mandel, nötter, solroskärnor, pumpakärnor & russin på en plåt och rosta dem länge i ugn, ca 175 grader. Klicka på smör som får smälta och flingsalt, låt torka och bjud!
* Klicka gorgonzola på pepparkakor
* Linda parmaskinka runt färska fikonkvartar

God helg!