Julskinka är jättegott, men inte varje dag. Vad göra med alla skinkrester? Sallad, toast och pizza är vanliga förslag här får du ett par andra!

Wokad julskinka med nudlar
3 dl strimlad julskinka
1 paket äggnudlar
2 finskivade vitlöksklyftor
1 röd chilipeppar
1,5 msk riven färsk ingefära
1 stor morot
2 rödlökar
2 msk matolja
2 msk sirap
4 msk soja
4 msk vinäger

Koka nudlarna. Dela chilin och ta bort kärnorna och mellanväggarna. Var försiktigt med att inte peta dig i ögonen efter du har skalat chili. Skala och strimla moroten och skär löken i tunna klyftor. Hetta upp oljan, lägg i chili, vitlök och ingefära. Tillsätt morötterna och löken och låt det fräsa. Blanda i skinkan och häll på sirap, soja och vinäger. Tillsätt sist de kokta nudlarna.

Ost- & skinkpaj
Pajdeg:
50 g smör
1 dl kesella mager
3 dl vetemjöl
Fyllning:
2 dl strimlad julskinka
2,5 dl grovt riven ost
3 ägg
3 dl mjölk
2 krm svartpeppar

Börja med pajdegen. Blanda smör, kesella och mjöl till en fin deg. Låt den vila 1 timme i kyl. Kavla ut den och tryck ner i en pajform och nagga den med en gaffel. Sätt ugnenpå 200 grader. Fördela skinka och ost i pajskalet. Vispa ihop ägg, mjöl och svartpeppar och häll över. Grädda pajen gyllenbrun ca 40 minuter.

Maria Dahlquist
2004-12-25