Vi svenskar beställer numera yakiniku och sukiyaki med samma självklarhet som rotmos med fläsklägg och vi börjar till och med lära oss namnen på olika sorters sushi.
Orientalisk mat är oftast snabblagad, fettsnål och nyttig. I den japanska maten är råvarornas kvalitet det allra viktigaste. Basen utgörs av spänstiga grönsaker, som kompletteras med strimlor av kött, fisk eller skaldjur. Den friska, starka och aromatiska smaken kommer från olika kryddblandningar och såser. Kryddningen i det japanska köket är som regel mycket mildare än i andra asiatiska kök. Vitlöken som är så vanlig i grannlandet Korea förekommer bara sparsamt. Samma sak med chili och andra pepparkryddor. Den omåttligt populära nudelsoppan härstammar till exempel från Kina, medan curryrätterna ursprungligen kommer från den indiska subkontinenten. Det japanska kökets vanligaste buljong, dashi, är exempelvis smaksatt med bland annat kött, torkad fisk, brunalg och soya.


Det är viktigt att man hettar upp stekpannan ordentligt och inte lägger i för stora mängder åt gången, så att det börjar koka. Stek i en vegetabilisk olja som tål höga temperaturer, till exempel majsolja som smaksätts med lite sesamolja. Tillagningen ska gå snabbt. Börja med de ingredienser som har längst tillagningstid och efterstek inte för länge, då tappar grönsakerna sin spänst,  Till såserna används ofta söt soja, buljong, chili och kokosmjölk. Om man inte har kokosmjölk på burk, kan man koka upp kokosflingor i mjölk eller grädde och låta det stå och dra. Andra vanliga smaksättare är soja, vitlök, nötter, russin, sesamolja, kokos och färska örtkryddor. Till orientalisk mat serveras oftast ris eller nudlar.

Sushi
Rå fisk och sjögräs, därtill små bitar av inlagd ingefära och lite japansk pepparrot samt ris smaksatt med sushivinäger. Tillsammans blir det en ljuvlig smaksensation som nästan är beroendeframkallande. Sushi behöver dock inte innehålla rå fisk. Det går utmärkt bra att också laga sushi med grönsaker som gurka och avocado - det är fritt fram för fantasin. Japanerna själva äter sushi med fingrarna så varje sushibit ska vara lagom stor för att kunna ätas som en munsbit. Doppa aldrig ris i sojan!

Tänk på!
- Frys rå fisk i minst två dygn
- Se till att den råa fisken är pinfärsk
- Gravida kvinnor bör inte äta rå fisk


Maria Dahlquist
2005-01-02