Kaffe

Kaffe är ett arabiskt ord, qawah, som från början betydde "vin". Kan du alla sorter? Espresso, Cappuccino, Doppio, Latte... Här får du en lathund!

Kaffets historia är full av legender, den vanligaste låter munkar upptäcka att klostrets getter blir så uppiggade av att äta kaffe bär att de gör natten till dag under ideligt kringskuttande, varpå abbotten börjar hälla en dekokt av samma bär i munkarna för att de ska orka arbeta även nattetid.

Espresso benämns i Italien en Caffè. Den består av en liten mängd, ca 3 cl mörkt fylligt kaffe, täckt av ett fast och jämt skum, crema del caffè. Espresso serveras traditionsenligt i en liten espressokopp som bör förvärmas och vara av tjockt gods. Cremans utseende varierar från kaffe till kaffe. En bra espresso skall "hänga" kvar i munnen, minst en timme.

  • Espresso Doppio: Dubbla mängden kaffe i en cappuccinokopp.
  • Espresso Lungo: Mer vatten än än normalt.
  • Cafe American: som Lungo men man tillsätter varmt vatten till en normal espresso.
  • Espresso Ristretto: En koncentrerad espresso gjord på normal mängd kaffe men mindre mängd vatten.
  • Espresso Macchiato: Espresso toppad med ångad - ej skummad- mjölk.
  • Espresso Coretto: Espresso spetsad med Grappa, Sambucca, Cognac eller dylikt.
  • Espresso Con Panna: Som Macchiato men mjölken ersätts med en klick vispad grädde.
  • Caffe Freddo: Kyld, sötad espresso, serveras oftast i ett högt, smalt glas med is.
  • Caffe Latte: Espresso blandad med ångad mjölk och dricks vanligast på morgonkvisten. Innehåller mer mjölk än en cappuccino, med lite eller inget skum på toppen. Görs i Italien oftast på kaffe från en mockabryggare.
  • Latte Macchiato: Ångad mjölk, toppad med en kopp espresso. Serveras vanligen i ett högt glas.
  • Caffe Mocha: Lika delar Espresso och choklad som fylls på med ångad mjölk, toppas med vispgrädde.
  • Cappuccino: En klassisk Cappuccino består av lika delar Espresso, ångad mjölk och skummad mjölk .
  • Cappuccino scuro: (mörk eller torr cappuccino) En cappuccino gjord med mindre andel mjölk än vanligt..
  • Cappuccino chiaro: (ljus eller våt cappuccino) En cappuccino gjord med större andel mjölk än vanligt.
  • Cappuccino freddo: Kyld cappuccino med is.



Maria Dahlquist
2004-09-02
2004-09-02
44 år
Blev medlem: 1:a jan 1970
Senast inloggad: 1:a jan 1970
Recept: 0 st
Foruminlägg: 4546 st
Kokboken: 1131 st

REKOMMENDERADE RECEPT

över 2 månader
över 2 månader
över 2 månader
av styvan
över 2 månader
över 2 månader
av MrsC
över 2 månader