En fin hösträtt med svenska smaker. Kalvköttbullarna är fyllda med ättiksgurka. Servera med fint potatismos och en purjolök-timjansås.


Ingredienser:
Köttbullar (20 styck):
500 g kalvfärs
1 lök
4 vitlöksklyftor
10 små ättiksgurkor
2 ägg
50 g skorpsmulor
1 1/2 dl vispgrädde
2 tsk. oregano
2 tsk. Dijonsenap
salt och peppar
smör till stekning

Potatis:
1 1/2 kg stora potatisar
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl kokspad
1 tsk. riven muskotnöt
salt och peppar

Purjolök-timjansås:
2 purjolökar
1 tsk. timjan
15 g smör
1 tsk. honung
1 tsk. vitvinsvinäger
2 1/2 dl grönsaksbuljong
1 msk. maizena
1 dl filmjölk
salt och peppar


Tillagning:
Köttbullar:
Hacka lök och vitlök. Skär ättiksgurkan i små bitar och rör den i färsen tillsammans med övriga ingredienser. Smält smöret på en stekpanna och forma köttbullar av färsen. Bryn köttbullarna ca. 2 min., skruva ner till medelvärme och stek köttbullarna tills de är genomstekta.

Potatismos:
Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka potatisen i rikligt med vatten, tills den är mjuk. Sila bort kokspadet och spara det.Vispa potatisen med en elvisp. Tillsätt kokande mjölk och kokvatten tills moset har en jämn konsistens. Smaksätt potatismoset med muskotnöt, salt och peppar.

Sås:
Skiva purjolöken tunnt, skölj och låt rinna av i en sil. Fräs purjolök och timjan i smör tills purjolöken är mjuk. Tillsätt honung och vinäger och koka upp. Tillsätt buljongen och koka ungefär 5 min. Rör ihop maizena och filmjölk och rör ner i såsen. Koka såsen i 3-5 min. på svag värme. Smaksätt med salt och peppar.

Henrik
2005-10-13