Sök Recept

Lax- och räkpaj

<< Tillbaka
Gott.
Betyg (1 röst)
Antal personer
4-6 st

Ingredienser

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 msk provensalska örter, frysta
125 g smör
1/2 dl vitt vin eller vatten

Fyllning:
1/2 röd paprika i bitar
1/2 grön paprika i bitar
1 rödlök i tunna klyftor
1 msk smör
200 g kallrökt lax i bitar
3 dl räkor, skalade

Äggstanning:
3 ägg
2 dl gräddmjölk
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

Dekoration:
1 dl röd paprika, hackad
1 dl grön paprika, hackad


Gör så här

Sätt ugnen på 225°.

Gör pajdegen i matberedaren med kniven monterad. Lägg i vetemjöl, örter och smör i bitar och kör till en smulig massa. Tillsätt vin eller vatten och kör tills degen blir en boll.

Ta upp pajdegen och tryck ut den i en pajform med ca 23 cm i diameter. Låt formen stå i kylen ca 30 minuter. Nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda den i ugnen, ca 10 minuter.

Fräs paprika och rödlök lätt i en stekpanna med smör. Lägg grönsakerna i pajskalet tillsammans med lax och räkor. Vispa samman ägg, gräddmjölk, salt och peppar och häll över fyllningen.

Grädda pajen i ugnen, ca 25 minuter, tills äggstanningen stelnat. Strö över hackad paprika före serveringen.