Sök Recept

Enkel och god filmjölkslimpa

<< Tillbaka
Jätte enkel att baka. Degen är klar på 10 minuter då den inte behöver jäsa eller bakas ut. Nyttig. Du slipper tillsatser och konserveringsmedel som ofta finns i bröd i affären. HAR BAKAT DET
Betyg (2 röster)

Ingredienser

7 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
4 dl fil
Valfri mängd av smaksättare (ex. lingonsylt, morötter, russin, torkad frukt, rårivna äpplen.)
Ca ½ dl linfrön
Ca ½ dl solrosfrön


Gör så här

Blanda 7 dl vetemjöl. Gärna dinkel, grovt rågmjöl eller grahamsmjöl. Det går också bra att byta ut någon deciliter mot havregryn.

Blanda ner 1 tsk salt, 2 tsk bikarbonat samt 4dl fil.
Välj vad du vill smaksätta med; t.ex. lingonsylt, rårivna äpplen, russin, morötter, sirap, oliver, torkat frukt etc. Det mesta funkar! Rör om.

Smörj en brödform med lite rapsolja och lägg ner degen där. Den ska vara lagom klistrig i konsistensen.

Strö över linfrö, solroskärnor och dinkelpuffar eller annat gott du har hemma.

Ställ in brödet i ugnen 175grader i 40-60 minuter. Låt sedan kallna under bakduk. Ät med exempelvis smör och ost.

Gör 2-3 stycken limpor när du ändå är igång och -vips- har du täckt brödbehovet för hela veckan. Kryddningen av brödet går att variera i all oändlighet - bara fantasin sätter gränser.

Tips:
Blanda linfrö, solroskärnor etc. direkt i degen istället för på - då slipper du allt smulande.