Sök Recept

Valnötsbröd

<< Tillbaka
Det här brödet är bakat i matberedare, men det går förstås lika bra att baka det för hand. Vill du ha vacker form på ditt bröd låter du det jäsa i en mjölad brödkorg.
Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

14-15 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 dl havrekli
2-3 tsk salt
2 tsk strösocker
50 g jäst
2 msk olja
6 dl ljummet vatten
100-150 g valnötskärnor


Gör så här

Sätt i kniven i matberedaren. Lägg i 14 dl vetemjöl, grahamsmjöl, kli, salt och socker. Smula i jästen. Sätt på locket. Kör på hög hastighet tills allt blandats, ca 20 sekunder och stanna maskinen. Värm vattnet till 37°. Tillsätt vatten och olja genom matarröret. Kör 20–30 sekunder tills degen samlar sig, inte mer. Ta av locket. Strö på lite extra mjöl och peta ner det vid sidorna. Sätt på locket väl igen.

Lägg en handduk över matarröret och låt degen jäsa ca 30 minuter. Degen stiger och fyller till slut matarröret. Kör degen 20–30 sekunder. Stjälp upp degen på bakbordet. Skrapa ur skålen väl.

Grovhacka valnötskärnorna och arbeta in dem i degen. Forma med mjölade händer två runda bröd. Lägg dem i mjölade korgar. Låt bröden jäsa ca 30 minuter. Vänd försiktigt upp de jästa bröden på en bakpappersklädd plåt.

Grädda ca 30 minuter i 200°.
Låt bröden kallna på galler under handduk.