Sök Recept

Dinkelbröd med morot

<< Tillbaka
Ett nästan larvigt lättbakat dinkelbröd som kan kalljäsa under natten och gräddas på morgonen.
Betyg (4 röster)

Ingredienser

½ paket jäst
5 dl ljummet vatten
2 nypor havssalt
½ dl olivolja
1 stor riven morot
2 msk flytande honung
13 dl ljust dinkelmjöl

1 dl blandade frön/nötter ex solros, sesam, pumpakärnor, valnötter m fl.

Tillagningstid: 1 ½ timme minuter

Gör så här

Sätt ugen på 250 grader.
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olja, salt, honung och moroten. Arbeta in mjölet noga.

När man bakar med dinkel så är det viktigt att man låter degen vara ordentligt klibbig, dinkel suger upp mer vätska.
Låt jäsa i 30 minuter.

Häll i degen i en smord 1,5l form, strö över fröblandingen och låt jäsa ytterliggare minst 30 min.
Grädda 10 min, sänk värmen till 200 grader och grädda ytterliggare i 20 min.

Ett tips är att göra degen på kvällen och låta den stå i kylen över natten i en plast bunke, då jäser den sakta men säkert