Sök Recept

Sannes schweizernötkaka med glass

<< Tillbaka
En efterrätt ur "Halv åtta hos mig!". Det verkar vara en riktig smaskig efterrätt Receptet: Kakan är för 10 personer och glassen är för 4 personer och tillagningstid för glassen är 6 h och 20 min.
Betyg (6 röster)
Antal personer
10 st

Ingredienser

Kakans smet:
2 st ägg
3 dl socker
100 g mald sötmandel
1.25 dl vetemjöl
100 g smällt smör eller margarin

Topping:
200 g schweizernöt chokladkaka
7 msk grädde
1 msk smör

Glassen:
1 st citron, finrivet skal och saft
3.33 dl florsocker
4.5 dl vispgrädde
3 msk iskallt vatten
3 msk frysta hallon (eller andra bär)

Tillagningstid: 40min, 6h o 20 min minuter

Gör så här

Kakan:
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke ca 5 min.
Blanda ner den malda mandeln, mjölet och sist smöret i bunken.
Se till att smeten är jämn.
Häll allt samman i en smord rund kakform gärna med löstagbar kant.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 25-30 min till lätt gyllenbrun färg.
Ta ut kakan och låt den svalna något.
Smält under tiden chokladen i en kastrull på spisen på låg värme.
Rör ner grädden och till sist smöret i chokladen.
Bred toppingen på kakan och låt den svalna i kylen.
Färdig att servera.

Glassen:
Tvätta citronen och riv skalet, lägg i en bunke.
Pressa ner citronsaften i bunken och häll sedan i florsockret. Låt stå till florsockret har löst sig.
Vispa grädden med 3 msk iskallt vatten tills den är fluffig, cirka 5 min.
Blanda ner citronmixen i grädden, rör sakta.
Rör ner bären. Häll allt samman i en bunke som tål att stå i frys. Låt stå i frysen minst 6 timmar. Ta fram ca 15 min innan servering.