Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

recept för tryckkokare

  • verablad 5 februari 2008

    Är det någon som kan tipsa om hur och vad man tillagar i en tryckkokare? Jag kan inte hitta några receptböcker för tryckkokning.

  • russinbullen 6 februari 2008

    Vi har en tryckkokare som vi använder jättemycket. Måste säga att den är suverän. Du tillagar grytor, kokar kallops, ärtsoppa, bönor, och annat som tar lååång tid i en vanlig gryta.

    Du kan räkna med ca halva tiden för allt du tillagar. Följ ett vanligt recept vad angår ingredienser, men följ tryckkokarens bruksanvisning noga, för den skall användas m omsorg. Fråga gärna mer om tryckkokaren, om du tex inte har någon bruksanvisning. Lycka till.

  • zoskey 6 februari 2008

    Om du en gång lagat mat i en tryckkokare och känt skillnaden i smak och sett hur väl råvarorna bevaras, blir det svårt att koka mat i en vanlig kastrull !

    Med en tryckkokare bevara du i stort sett all näring och smak och därför är det en självklara val i köket. Dagens råvaror håller redan en lägre kvalitet än förr i tiden så det gäller verkligen att spara på de näringsämnen som finns i maten. Idag blir det tyvärr allt vanligare att vara överviktig och samtidigt undernärd!

    Det går att laga mycket i en tryckkokare och det tar exempelvis bara 7-8 minuter att koka potatis. Råris som normalt tar 45 minuter att koka lagar du på endast 20 minuter i en tryckkokare. Du sparar tid, får nyttigare mat och maten smakar desutom mera. Kan det bli bättre?

    Den ska pysa, helst inte konstant utan mer som ett ånglok
    Minska plattan till 4 (om 6 är max) när trycket kommit upp.
    Sjömansbiff, Köttsoppa, Kalops, Dillkött och Chiliconcarne är några exempel.
    Ta en tredjedel av koktiden för öppen gryta.
    Prova dig fram.
    Så alltså en rätt som ska koka 60 minuter enligt kokboken, kokar du 20 minuter i tryckkokaren.

    Många är utan anledning fortfarande rädd för tryck kokare

    Ps. Nästan vilket recept som helst kan du använda en tryckkokare till, den ända skillnaden är - du använder 1/3 del mindre väska och tid!

  • localhero 6 februari 2008

    Jag måste hålla med.
    Har hitills bara använt vår tryck kokare till poptatis men vilken god smak det blir jämfört med annars.

    Våga prova.
    Dagens tryck kokare har bra säkerhets ventiler till skillnad från de som användes på 50, 60 & 70 talet.

  • Kicki8 11 februari 2008

    Jag fick en ny i rostfritt i julklapp,den gamla gick sönder.Lagar mest älgkött kalopps på ca 20min.
    Köttet blir mycket mörare också.
    hoppas också på fler recept..:D

  • farmoringer 11 februari 2008

    Vad kostar en tryck kokare egentligen? Någon som vet?

  • 11 februari 2008

    En ny tryckkokare på 4,5 l kostar ungefär 1400. Ibland kan man hitta dom för extrapris runt 1000kr.

  • Kicki8 11 februari 2008

    Jag tror de ligger runt 1000-1500:- för en på 6,5liter. Kollade på Duka i höst. Det finns mindre beror hur mycket man lagar, man kan ha max 2/3 delar mat i den.
    Min heter WMF perfect plus. Kolla med Duka eller liknande affärer:D

  • farmoringer 11 februari 2008

    okej, tack för informationen..nu vet jag var jag ska kolla nånstans..

  • verablad 11 februari 2008

    Skrivet av zoskey den 6 feb 2008

    Om du en gång lagat mat i en tryckkokare och känt skillnaden i smak och sett hur väl råvarorna bevaras, blir det svårt att koka mat i en vanlig kastrull !

    Med en tryckkokare bevara du i stort sett all näring och smak och därför är det en självklara val i köket. Dagens råvaror håller redan en lägre kvalitet än förr i tiden så det gäller verkligen att spara på de näringsämnen som finns i maten. Idag blir det tyvärr allt vanligare att vara överviktig och samtidigt undernärd!

    Det går att laga mycket i en tryckkokare och det tar exempelvis bara 7-8 minuter att koka potatis. Råris som normalt tar 45 minuter att koka lagar du på endast 20 minuter i en tryckkokare. Du sparar tid, får nyttigare mat och maten smakar desutom mera. Kan det bli bättre?

    Den ska pysa, helst inte konstant utan mer som ett ånglok
    Minska plattan till 4 (om 6 är max) när trycket kommit upp.
    Sjömansbiff, Köttsoppa, Kalops, Dillkött och Chiliconcarne är några exempel.
    Ta en tredjedel av koktiden för öppen gryta.
    Prova dig fram.
    Så alltså en rätt som ska koka 60 minuter enligt kokboken, kokar du 20 minuter i tryckkokaren.

    Många är utan anledning fortfarande rädd för tryck kokare

    Ps. Nästan vilket recept som helst kan du använda en tryckkokare till, den ända skillnaden är - du använder 1/3 del mindre väska och tid!

  • Helen966 21 februari 2008

    Hej
    På sidan www.frapp.se finns det tryckkokare.
    Jag har köpt mina där:)

  • MatAnders 21 februari 2008

    Håller med alla övriga en kanon sak helt enkelt.

  • gorel 23 februari 2008

    Skrivet av verablad den 5 feb 2008


    Är det någon som kan tipsa om hur och vad man tillagar i en tryckkokare? Jag kan inte hitta några receptböcker för tryckkokning.

  • Kicki8 2 mars 2008

    Har provat mig fram till detta Älggryta med champinjoner

  • 13 mars 2008

    Vilken storlek på tryckkokare rekommenderar ni som är vana att man bör köpa i första hand?

  • Kicki8 13 mars 2008

    Man kan bara fylla den till 2/3 delar så man får tänka på vad man brukar laga och hur mycket mat man gör.
    Det beror på om man är en storfamilj eller ensam.
    Köp en som du kan tilllaga en tex. en stek:)

  • MatAnders 13 mars 2008

    Vad gäller recept så skiljer det sig inte utan det är tillagningstiden som minskar avsevärt.(Y)

  • MRM 30 mars 2008

    Gammal tråd men jag har själv köpt WMF och den är fantastisk, älggrytan vart superb likaså Orientaliska kycklinggrytan. Jag har lagt dessa recept och några fler tryckkokar varianter till min kokbok.

  • Skipper 13 mars 2009

    Skrivet av verablad den 5 feb 2008


    Är det någon som kan tipsa om hur och vad man tillagar i en tryckkokare? Jag kan inte hitta några receptböcker för tryckkokning.

  • MatAnders 13 mars 2009

    Jag vet att Lidl ibland har specialpris, men jag köpte min i Turkiet en 6 liters bastant fin en för ca 500 svenska så håll ögonen öppna om ni är utomlands det brukar finnas massa kul köksredskap m.m i deras affärer.(Y)

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.