Är det någon som vet vad man kan smaksätta bulgur med? Har ätit dom supergoda salladerna på Beirut Café och skulle så gärna vilja prova att göra dem hemma. Den är liksom röd-brun i färgen. Har provat med tomatpure men det blir bara inte lika gott.
MatAnders25 mars 2010
Jag brukar dels koka den med hönsbuljong samt lite gurkmeja men har även en speciell coscus krydda som är lite curry liknande i färgen kan tänka mig att det är lite gurkmeja och spiskummin i m.m (brukar finnas i affärer med specialsortiment)
Lycka till :)
Gnurf25 mars 2010
Tja, jag har ju inga recept. Men fullkornsbulgur använder jag ofta i wok och sallader. Brukar koka i smaksatta buljonger och fonder. Skvätter i soja och olika chili- samt andra asiatiska såser (samt tomatpuré som du själv beskriver). Lite olika från gång till annan.
Det är svårt att exakt efterlikna ngt man provat på ett specifikt ställe, som tex Beirut Café. Vore jag du skulle jag helt enkelt fråga personalen. Antingen är de hemlighetsfulla eller så blir de glada över din uppskattning och intresse...{cowboy}
martina6326 mars 2010
Libanesisk Tabbouli:
Koka bulgur enligt paketet helst i buljong, finhacka gul lök, hacka tomater smått, hacka samma mängd persilja som tomater. Blanda bulgur och lök först, när det svalnat lägg i tomater och persilja, sedan det viktigaste mycket pressad citron - blanda.
Jag brukar också alltid ha lite hackad mynta och ett par droppar tabasco. Jätte gott!(Y)
poffa26 mars 2010
Ser att andra har liknade tillvägagångs sätt
Själv kokar jag upp en buljong , tillsätter lite mat/olivolja, kryddor.
Sedan när bulguren är färdig lägger jag ner lite diverse finhackade grönsaker mm, medan bulguren fortfarande är varm. på så sätt blir inte grönsakerna råa.
Om man vill kan man färga lite med gurkmeja.
mizuki2 april 2010
Om jag gör bulgur/couscous brukar jag koka det i buljong och lite olika kryddor, chilikrydda tex. Sweetchili-sås är gott att ha på sen när det är klart.
ankioton10 maj 2010
Tack alla för bra tips och recept!
Har upptäckt att jag nog köpt fel sorts bulgur. Pratade faktiskt med personalen på en restaurang (inte Café Beirut) och de sa åt mig att köpa stor fullkornsbulgur (den finns tydligen olika storlekar). Dom tipsade också om att koka den i mer vatten än som står på förpackningen och hälla av överskottet. Sedan kan man smaksätta som kan vill, med curry, tomatpuré, grönsaker osv och/eller buljong i vattnet. Jag har använt bulguren friskt sedan sist, provade citron (jättegott, tack!), lime - riktigt gott det också. Faktum är att den sorten jag använder nu går helt bra att äta utan annan smaksättning än saltet som är i vattnet också!
maxxess12 maj 2010
Prova det här:
Köp svensk bulgur av märket Frebaco. Koka 2 port enl anvisningar på paket tillsammans med en hel buljongtärning. Slå i 1 msk god olja när bulguren är klar och rör om.
Smaka... nån krydda som saknas?
jimboz12 maj 2010
Skrivet av martina63 den 26 mar 2010
Libanesisk Tabbouli:
Koka bulgur enligt paketet helst i buljong, finhacka gul lök, hacka tomater smått, hacka samma mängd persilja som tomater. Blanda bulgur och lök först, när det svalnat lägg i tomater och persilja, sedan det viktigaste mycket pressad citron - blanda.
Jag brukar också alltid ha lite hackad mynta och ett par droppar tabasco. Jätte gott!(Y)
Den tar vi..Låter riktigt smarrigt :)
asasto13 maj 2010
Även gott att koka i buljong + saffran och sedan blanda ner skaldjur och liknande mot slutet lite åt paellahållet fast riset är utbytt mot bulgur.
helenamittbena4 juni 2010
Ser att du bor i Haninge, då har du ju möjlighet att köpa "riktig" bulgur - den bästa hittar du alltid i orientaliska butiker. Köp aldrig den minsta sorten, den används mest till att göra olika slags deg till piroger och annat liknande. Vansinnigt gott, men svårt.
Den mellanstora är den som är godast till mat, och den kokar jag alltid på svag värme (under lock) med exakt dubbelt så mycket vatten som gryn och med grönsaksbuljong, eller så blandar jag olika tärningar (5 dl bulgur + 1 l vatten och t ex 2 grönsakstärning + 1 hönstärning). Jag lägger också alltid till en extra buljongtärning för smakens skull, och då behöver man inget salt. (Dvs, tre tärningar till en liter vatten, istället för två som det står på buljongpaketet.)
Assyrer blandar ofta burgul med "shirin/shiraye", vilket är tunna nudlar i små bitar som man rostar i ugnen tills de blir gyllenbruna. Det ger en nötig smak och är jättegott. Bra mått är c:a 4 dl bulgur + 1 dl nudlar, sen tillagar man som vanligt. Nudlarna finns också att köpa i orientaliska butiker, men man rostar dem själva hemma. Släng dem bara i en långpanna och bränn på med full styrka på ugnen. Skaka om och vänd dem när de börjar bli bruna, kör en stund till tills det ser bra ut - men vakta noga.
Allra bäst råd f.ö när det gäller just burgul får du ju helt klart i samma orientaliska affär - de brukar ha massor av intressanta kryddblandningar också.
XYZ5 juni 2010
Brukar koka bulgur (grov) med tomatsås, antingen färdig pastasås från tetra eller hemgjord.
Kokar upp en del vatten, en del tomatsås och en del bulgur. Drar ner värmen efter ett par minuter, sen får det stå och svälla ganska länge. Supergott till grillat och yoghurtsås av något slag.
Funkar bra ljummen också vilket är bra för oss som aldrig blir klar med grillen samtigt...
thedragontato1 januari 2011
Hej!
Jag har varit på Max hamburger restaurang och käkat en jätte god sallad vid namn " Max Crispy Chicken Sallad" och jag bara älskar kryddblandningen i bulgurn.
Undrar om det är nån som har hum om vad det kan vara för slags kryddor i?
I fall nån ätit den d.v.s.. :) Vore väldigt tacksam om någon kunde hjälpa mig komma på vad det kan vara..
thedragontato1 januari 2011
Hej!
Jag har varit på Max hamburger restaurang och käkat en jätte god sallad vid namn " Max Crispy Chicken Sallad" och jag bara älskar kryddblandningen i bulgurn.
Undrar om det är nån som har hum om vad det kan vara för slags kryddor i?
I fall nån ätit den d.v.s.. :) Vore väldigt tacksam om någon kunde hjälpa mig komma på vad det kan vara..
svengelsk1 januari 2011
Skrivet av ankioton den 25 mar 2010
Är det någon som vet vad man kan smaksätta bulgur med? Har ätit dom supergoda salladerna på Beirut Café och skulle så gärna vilja prova att göra dem hemma. Den är liksom röd-brun i färgen. Har provat med tomatpure men det blir bara inte lika gott.
Kan det vara harissa, det är en rödbrun kryddblandning från nordafrika.
alindalinda1 januari 2011
EN HIT till bulgur, ris etc.
http://www.henrysson.se/junis/?show=produkter&product=483
Här finns produktinformationen. Kanske kan ge dig en ledtråd till att få fram något liknande. Är bla spiskummin i ser jag!
Nusse2 januari 2011
Skrivet av martina63 den 26 mar 2010
Libanesisk Tabbouli:
Koka bulgur enligt paketet helst i buljong, finhacka gul lök, hacka tomater smått, hacka samma mängd persilja som tomater. Blanda bulgur och lök först, när det svalnat lägg i tomater och persilja, sedan det viktigaste mycket pressad citron - blanda.
Jag brukar också alltid ha lite hackad mynta och ett par droppar tabasco. Jätte gott!(Y)
Låter verkligen supergott!! Är det en ensamrätt eller serverar du något till den?
Mvh/Anna
LinneaJkpg21 januari 2011
Jag klickar alltid i sambal oelek i vattnet när jag kokar bulgur. Jättegott!
Är det någon som vet vad man kan smaksätta bulgur med? Har ätit dom supergoda salladerna på Beirut Café och skulle så gärna vilja prova att göra dem hemma. Den är liksom röd-brun i färgen. Har provat med tomatpure men det blir bara inte lika gott.
Jag brukar dels koka den med hönsbuljong samt lite gurkmeja men har även en speciell coscus krydda som är lite curry liknande i färgen kan tänka mig att det är lite gurkmeja och spiskummin i m.m (brukar finnas i affärer med specialsortiment)
Lycka till :)
Tja, jag har ju inga recept. Men fullkornsbulgur använder jag ofta i wok och sallader. Brukar koka i smaksatta buljonger och fonder. Skvätter i soja och olika chili- samt andra asiatiska såser (samt tomatpuré som du själv beskriver). Lite olika från gång till annan.
Det är svårt att exakt efterlikna ngt man provat på ett specifikt ställe, som tex Beirut Café. Vore jag du skulle jag helt enkelt fråga personalen. Antingen är de hemlighetsfulla eller så blir de glada över din uppskattning och intresse...{cowboy}
Libanesisk Tabbouli:
Koka bulgur enligt paketet helst i buljong, finhacka gul lök, hacka tomater smått, hacka samma mängd persilja som tomater. Blanda bulgur och lök först, när det svalnat lägg i tomater och persilja, sedan det viktigaste mycket pressad citron - blanda.
Jag brukar också alltid ha lite hackad mynta och ett par droppar tabasco. Jätte gott!(Y)
Ser att andra har liknade tillvägagångs sätt
Själv kokar jag upp en buljong , tillsätter lite mat/olivolja, kryddor.
Sedan när bulguren är färdig lägger jag ner lite diverse finhackade grönsaker mm, medan bulguren fortfarande är varm. på så sätt blir inte grönsakerna råa.
Om man vill kan man färga lite med gurkmeja.
Om jag gör bulgur/couscous brukar jag koka det i buljong och lite olika kryddor, chilikrydda tex. Sweetchili-sås är gott att ha på sen när det är klart.
Tack alla för bra tips och recept!
Har upptäckt att jag nog köpt fel sorts bulgur. Pratade faktiskt med personalen på en restaurang (inte Café Beirut) och de sa åt mig att köpa stor fullkornsbulgur (den finns tydligen olika storlekar). Dom tipsade också om att koka den i mer vatten än som står på förpackningen och hälla av överskottet. Sedan kan man smaksätta som kan vill, med curry, tomatpuré, grönsaker osv och/eller buljong i vattnet. Jag har använt bulguren friskt sedan sist, provade citron (jättegott, tack!), lime - riktigt gott det också. Faktum är att den sorten jag använder nu går helt bra att äta utan annan smaksättning än saltet som är i vattnet också!
Prova det här:
Köp svensk bulgur av märket Frebaco. Koka 2 port enl anvisningar på paket tillsammans med en hel buljongtärning. Slå i 1 msk god olja när bulguren är klar och rör om.
Smaka... nån krydda som saknas?
Libanesisk Tabbouli:
Koka bulgur enligt paketet helst i buljong, finhacka gul lök, hacka tomater smått, hacka samma mängd persilja som tomater. Blanda bulgur och lök först, när det svalnat lägg i tomater och persilja, sedan det viktigaste mycket pressad citron - blanda.
Jag brukar också alltid ha lite hackad mynta och ett par droppar tabasco. Jätte gott!(Y)
Den tar vi..Låter riktigt smarrigt :)
Även gott att koka i buljong + saffran och sedan blanda ner skaldjur och liknande mot slutet lite åt paellahållet fast riset är utbytt mot bulgur.
Ser att du bor i Haninge, då har du ju möjlighet att köpa "riktig" bulgur - den bästa hittar du alltid i orientaliska butiker. Köp aldrig den minsta sorten, den används mest till att göra olika slags deg till piroger och annat liknande. Vansinnigt gott, men svårt.
Den mellanstora är den som är godast till mat, och den kokar jag alltid på svag värme (under lock) med exakt dubbelt så mycket vatten som gryn och med grönsaksbuljong, eller så blandar jag olika tärningar (5 dl bulgur + 1 l vatten och t ex 2 grönsakstärning + 1 hönstärning). Jag lägger också alltid till en extra buljongtärning för smakens skull, och då behöver man inget salt. (Dvs, tre tärningar till en liter vatten, istället för två som det står på buljongpaketet.)
Assyrer blandar ofta burgul med "shirin/shiraye", vilket är tunna nudlar i små bitar som man rostar i ugnen tills de blir gyllenbruna. Det ger en nötig smak och är jättegott. Bra mått är c:a 4 dl bulgur + 1 dl nudlar, sen tillagar man som vanligt. Nudlarna finns också att köpa i orientaliska butiker, men man rostar dem själva hemma. Släng dem bara i en långpanna och bränn på med full styrka på ugnen. Skaka om och vänd dem när de börjar bli bruna, kör en stund till tills det ser bra ut - men vakta noga.
Allra bäst råd f.ö när det gäller just burgul får du ju helt klart i samma orientaliska affär - de brukar ha massor av intressanta kryddblandningar också.
Brukar koka bulgur (grov) med tomatsås, antingen färdig pastasås från tetra eller hemgjord.
Kokar upp en del vatten, en del tomatsås och en del bulgur. Drar ner värmen efter ett par minuter, sen får det stå och svälla ganska länge. Supergott till grillat och yoghurtsås av något slag.
Funkar bra ljummen också vilket är bra för oss som aldrig blir klar med grillen samtigt...
Hej!
Jag har varit på Max hamburger restaurang och käkat en jätte god sallad vid namn " Max Crispy Chicken Sallad" och jag bara älskar kryddblandningen i bulgurn.
Undrar om det är nån som har hum om vad det kan vara för slags kryddor i?
I fall nån ätit den d.v.s.. :) Vore väldigt tacksam om någon kunde hjälpa mig komma på vad det kan vara..
Hej!
Jag har varit på Max hamburger restaurang och käkat en jätte god sallad vid namn " Max Crispy Chicken Sallad" och jag bara älskar kryddblandningen i bulgurn.
Undrar om det är nån som har hum om vad det kan vara för slags kryddor i?
I fall nån ätit den d.v.s.. :) Vore väldigt tacksam om någon kunde hjälpa mig komma på vad det kan vara..
Är det någon som vet vad man kan smaksätta bulgur med? Har ätit dom supergoda salladerna på Beirut Café och skulle så gärna vilja prova att göra dem hemma. Den är liksom röd-brun i färgen. Har provat med tomatpure men det blir bara inte lika gott.
Kan det vara harissa, det är en rödbrun kryddblandning från nordafrika.
EN HIT till bulgur, ris etc.
http://www.henrysson.se/junis/?show=produkter&product=483
http://www.max.se/produktinformation.aspx?showparts=1060
Här finns produktinformationen. Kanske kan ge dig en ledtråd till att få fram något liknande. Är bla spiskummin i ser jag!
Libanesisk Tabbouli:
Koka bulgur enligt paketet helst i buljong, finhacka gul lök, hacka tomater smått, hacka samma mängd persilja som tomater. Blanda bulgur och lök först, när det svalnat lägg i tomater och persilja, sedan det viktigaste mycket pressad citron - blanda.
Jag brukar också alltid ha lite hackad mynta och ett par droppar tabasco. Jätte gott!(Y)
Låter verkligen supergott!! Är det en ensamrätt eller serverar du något till den?
Mvh/Anna
Jag klickar alltid i sambal oelek i vattnet när jag kokar bulgur. Jättegott!
//Linnéa
Lite Heinz chilisås!