Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Allergisk mot frukt?

  • AnnieG 31 maj 2008

    Jag är en tjej som är allergisk mot nästan all slags frukt!
    Vilket är tråkigt med tanke på att det är gott och att jag nu viktminskar! :'(

    Det var rätt nyligen som jag fick reda på att fruktallergi hör ofta samman med pollenallergi, vilket jag har. (Är även allergisk mot nötter).

    Alla har självklart olika allergier så min fråga kanske är lite smådum men är det nån här som har samma problem och hittat frukt som faktiskt funkar?

    Jag vågar inte prova hur som helst...:P Jag har aldrig blivit så dålig så det är fara för mitt liv men det är jobbigt ändå med att det kliar i halsen, blåsor och svullna läppar! (Billig botox operation ;) )

    Börjar bli trött på banan och apelsiner, vilket jag inte tycker är så gott heller...då Äpplen MYCKET gjordare *suck*

    Annie

  • majamia 31 maj 2008

    hej jag har samma problem. Kan dock inte äta banan heller. Fast det går bra när det varit i ugnen så äpplekaka mm går bra som tur är även om jag hels skulle vilja äta färsk frukt. Skriver från mobil så det blir inte riktigt som jag vill :-)

  • starfighter 31 maj 2008

    Har likartat pbm m allergier (pollen, röda bär, katter mm). Det jag har läst/hört är att pollen och vissa frukter/bär har en väldigt likartad molekyl-uppsättning (?) och om man då micrar sin frukt i ett par sekunder så ska molekylerna (?) förändras tillräckligt för att kunna nyttjas av de flesta allergiker.
    Jag har inte testat själv, men vet att många som är känsliga mot stenfrukter kan äta dem om de är tillagade. För egen del är jag förtjust i färsk ananas, melon och mango - dem funkar för mig. Testa lite tropiska frukter och se om du hittar någon ny favorit. Lycka till.

  • The_mama97mia 31 maj 2008

    Neeej, jag har då inga tips, men ville bara säga att jagockså har hört att det är likheter mellan viss pollenallergi, t ex björk och allergi mot Äpple eller Potatis!
    Vad gäller stenfrukter torde det ju vara rimligt att anta att det är som en hel grupp man är allergisk mot. Tycker förslaget ovan var bra, men jag förstår också att det kan vara svårt att våga testa....
    Jag tror vi måste söka mer information om detta!!!!!

  • AnnieG 31 maj 2008

    Tack för alla svar !

    Som sagt det är ju svårt att få svar...och alla är olika....:)

  • farmoringer 31 maj 2008

    Som mama97mia skriver, potatis, men det brukar bara vara skalen som man inte tål, alltså du ska inte skala potatis. Det är de råa potaisskalen man inte tål. Ofta tål man inte morötter heller om man är björkallergiker. Ja då äpple och päron också...Men sen är det ju skillnad om det är gråbo eller al också vilken sorts fruktallergiker du är..Och det som stämmer på en del kanske inte stämmer på andra. Allt är så individuellt...

  • alda96 31 maj 2008

    jag visste inte det jag är allergisk mot pollen och när jag äter frukt så liar jag kan ske borde gå till läkaren elr tycker ni det

  • alda96 31 maj 2008

    kliar det och jag får blåsor jag trodde det var ngt annat

  • anluk 31 maj 2008

    Maken och dottern har pollenallergi, men de kan äta jordgubbar, citrusfrukter och banan.

  • ros 31 maj 2008

    Jag är pollenallergisk och allergisk mot stenfrukter, mandel.nötter råa morötter. Men jag tål kokta morötter. Jag tål äppelpaj och vissa kakor som det är mald mandel i. Är det bakat eller kokt går det bättre. Jag har kompisar som inte tål pepparkakor. Min man tål inte hyaciter. Det ska man ju inte behöva tänka på nu mitt i sommaren. Men det är faktiskt jobbigt när man ska bort vid juletid. En son tål inte hund, häst eller pälsdjur. Det är många som är allergiska för något.

  • monac 1 juni 2008

    uj uj...kan inte tänka mig någon värre allergi än mot frukt:'(

    men kan det fungera med exotiska frukter så är det väl bara att ösa ur den "skattkistan"(Y)

    Tidningen Matmagasinet har en "läsarservice"...där man kan ställa alla frågor om allergier som är väldigt användbar...vet inte om det är korrekt att sätta ut adressen här...men nu har jag tipsat ivf. Det är en himla bra tidning i övrigt oxå! ( Nej, jag har ingen provison på den)

    //Monac.

  • ThomasP 1 juni 2008

    Har en kompis som inte kan äta frukt om inte det är kravodlat och det beror på att den frukt vi äter normalt besprutas ganska hårt framför allt bananer o kiwi // Thomas

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.