Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Diabeteskost

  • Helga44 19 mars 2012

    Hej!
    Jag har nyligen fått diagnosen diabetes och ska framförallt motionera men dessutom äta BRA MAT! Då infinner sig frågan Vad är bra mat. Jag kan inte hitta några tabeller där man lätt kan se vilken mat jag ska äta. jag v et att jag ska äta långsamma kolhydrater, VILKA ÄR DET?
    Detta är jobbigt tycker jag. Finns det några tips?!
    Hälsningar
    Helga44

  • lena4 19 mars 2012

    Min gubbe fick den diagnosen i april förra året. Vi bytte ut vår kost till GI mat och han har gått ner 15 kg, mår jättebra och har inte haft högt blodsocker sen dess. Tar ett prov en gång i veckan. Och det ligger normalt. Jag skulle rekommendera den kosten.
    Lätt att följa den kosten tycker jag som lagar all mat här hemma. Sök på recepten här på MK .

  • Nenabirk 19 mars 2012

    Hej!
    Prova att söka på google.se! Skriv gi tabell eller liknande i sökrutan så får du många svar. Det finns även böcker att köpa på tex bokus.com eller cdon.com.

    Här är en länk där du kan du läsa mer om glykemiskt index dvs gi och glykemisk belastning dvs gl

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Glykemiskt_index

    Här är en lista på gi-värdet på några vanliga livsmedel.

    http://www.aftonbladet.se/vikt/article10396848.ab


    Mvh Helena

  • Mistys 19 mars 2012

    Jag håller med Lena4. Har du fått förklarat för dig hur kroppen fungerar och vad som händer vid diabetes samt vad som händer i kroppen om man äter. Tex en smörgås på franska med ost och marmelad kontra en grov smörgås med skinka. Det är ju lättare att förstå vilken mat man ska äta om man förstår hur kroppen reagerar vid diabetes.

    Du kan söka ex GI och LCHF recept. Även om du vill fortsätta äta pasta, ris och potatis kan du ju använda recepten som utgångspunkt. Var försiktig med frukt och bär som höjer blodsockret rätt snabbt.
    Bra mat är alla proteiner som kött, fisk, ägg,ost och fullfeta mejerier.
    Kolhydrater som grönsaker. Om man vill kan ju även fullkornsprodukter fungera men många diabetiker nöjer sig med grönsaker till maten. Bröd ska man vara försiktig med, omvandlas snabbt till socker i kroppen.

    http://www.kostdoktorn.se/diabetes/

  • familjenlundin 19 mars 2012

    När jag blev diagnosierad diabetiker 2008 så fick jag hur mycket information som helst av både läkare, dietist och av diabetssköterskan. Har inte du fått nån iformation alls? {shock} Låter väldigt konstigt i så fall.

    Här är en bra sida i alla fall om du vill kika :)

    http://www.alltomdiabetes.se/website/content/living-with-diabetes/living-with-diabetes.aspx

    Det finns kostråd i spalten till vänster, klicka på länken "För dig med typ 2 diabetes" (för det är vad jag misstänker du har fått?). Nu följer ju inte jag diabeteskosten slaviskt, en och annan godsak slinker ner och en och annan god (läs onyttig (A)) middag blir det också, bara man vet sina begrännsningar :)

    Ha det gott :)

    Marina

  • Erajscha 19 mars 2012

    Långsamma kolhydrater är kolhydrater som finns tillsammans med fibrer. T.ex. pasta vit fiber, grovt bröd, fullkornsprodukter. Men det betyder inte att man kan äta obegränsat.

    Enkelt uttryck ska man se till att kolhydraterna inte tar för stor plats i ens kost. Ett mål mat ska bestå av ca en fjärdedel pasta/potatis/ris/bröd, resten fördelar man lika mellan fiberrika grönsaker (haricots verts, broccoli, blomkål, minimajs, sockerärtor, vaxbönor etc) och proteinkällan (kött, fisk etc).

    Sallad och gurka må vara goda men de ger inga fibrer (och bromsar därför inte ner måltidens blodsockerpåverkan) och majs snabbar på blodsockerstegringen.

    Frukt bör man aldrig äta mer än max en en deciliter åt gången och då inte ihop med något annat som också höjer blodsockret. Fruktsocker och mjölksocker får blodsockret att skjuta i höjden snabbare än många andra sockerarter.

    Nyckeln är att lära sig hur ens kropp (blodsocker) reagerar på olika mängder kolhydrater, olika snabba kolhydrater etc på olika tider på dygnet. Då lär man sig också när det gör minst skada att frångå sin diet. (För skada gör det alltid)

    Många är till exempel mer känsliga för kolhydrater på morgonen och då får man anpassa sin frukost efter det. kanske byta ut flingorna/frukten/mackorna/gröten mot omelett, kokta ägg, skinka eller ost.

  • Helga44 20 mars 2012

    Hej alla!

    Tack för alla svar jag fått ang diabeteskost. Jag tar åt mig alla tips ni gett mig(Y). Men, en liten undring, vad tar ni till eftermiddagsfikat? Jag har i många år tagit en grov macka med skinka på men nu ska man ju inte äta så mycket bra. Vad käkar ni då?

  • Nenabirk 20 mars 2012

    En skiva grovt osötat bröd med skinka och grönsaker på är ett alldeles utmärkt mellanmål tycker jag. Mycket bättre än kakor eller liknande som lätt slinker ner blodsockret sjunker framåt eftermiddagen! Man kan även äta en grov osötad macka med ägg. Vill du inte äta bröd kan du ju ta några skivor skinka och rulla in grönsaker och tex keso i dem, eller äta ett kokt ägg med kaviar rätt upp och ner.

  • Mistys 20 mars 2012

    Till fikat kan du faktiskt baka en kaka om du bara har rätt ingredienser i. Kolla gärna upp Mariannes blogg och recept. Visserligen LCHF men.......alla bakverk/recept höjer INTE blodsockret. Man har testat före och efter och det gjorde inga utslag alls. Så även om du inte äter LCHF kan man "plocka russinen ur kakan" och bara ta det bästa. Marianne själv har diabetes. Annars är tipsen här ovan ok de också beroende på hur strikt man vill vara.

    http://mariannslchf.se/kategorier/bakverk/

  • familjenlundin 20 mars 2012

    Skrivet av Helga44 den 20 mar 2012

    Hej alla!

    Tack för alla svar jag fått ang diabeteskost. Jag tar åt mig alla tips ni gett mig(Y). Men, en liten undring, vad tar ni till eftermiddagsfikat? Jag har i många år tagit en grov macka med skinka på men nu ska man ju inte äta så mycket bra. Vad käkar ni då?


    Jag tycker att du kan fortsätta att äta din grova macka med skinka på till eftermiddagsfikat. Även fast jag har diabetes så kan faktiskt ett och annat fikabröd slinka ner (inte varje dag förståss), men jag rör på mig hela dagen i mitt arbete och så är jag både tablett och insulinbehandlad så jag håller mitt blodsocker på normal nivå hela tiden ändå. Men känner du att du absolut inte vill äta nåt sött alls, så finns det sockerfria bakverk och livsmedel i affärerna också :)

    Ha det gott!

    Marina

  • LitenRos 21 mars 2012

    ICA har en bra kokbok för diabetiker, köpte den till min mamma när hon fick diabetes. Sen köpte jag den till mig med. Vi skulle alla äta som om vi hade diabetes då skulle vi må bättre. Helga 44 det kommer att bli bra du lär dig med tiden hur och vad du ska äta och må bra på. Ha det bra och lycka till hälsar Ydreforsan {beauty}

  • vegis1 27 mars 2012

    Hej.
    Tänk bara på att du inte ersätter några sötade produkter med några som innehåller sötningsmedel! Detta på grund av att sötningsmedel är upp till 1000 ggr. starkare än vanligt socker och efter en tid lär sig kroppen att omvandla även det till socker. Lycka till!!!

  • Mistys 27 mars 2012

    Skrivet av vegis1 den 27 mar 2012

    Hej.
    Tänk bara på att du inte ersätter några sötade produkter med några som innehåller sötningsmedel! Detta på grund av att sötningsmedel är upp till 1000 ggr. starkare än vanligt socker och efter en tid lär sig kroppen att omvandla även det till socker. Lycka till!!!
    va?? Har du någon länk om det, där det står? har aldrig hört detta.

  • DoctorWho 27 mars 2012

    Skrivet av Misty09 den 27 mar 2012

    Skrivet av vegis1 den 27 mar 2012

    Hej.
    Tänk bara på att du inte ersätter några sötade produkter med några som innehåller sötningsmedel! Detta på grund av att sötningsmedel är upp till 1000 ggr. starkare än vanligt socker och efter en tid lär sig kroppen att omvandla även det till socker. Lycka till!!!
    va?? Har du någon länk om det, där det står? har aldrig hört detta.


    Jag hittade ne länk. Läs under överskriften: Lösningen för diabetiker?
    http://www.netdoktor.se/naturmedicin/?_PageId=338

  • Mistys 27 mars 2012

    Aha ok då förstår jag. Det är inte kroppen som lär sig av stort användande som vegis1 skrev...att omvandla sötningsmedel till socker. Man får skilja på konstgjorda sötningsmedel och socker alkoholer. Det är socker alkoholerna som är luriga och kan omvandlas till socker...men det är olika från person till person. Vissa får ingen blodsockerhöjning. Ofta är detta självreglerande då man inte kan äta stora mängder sockeralkoholer som ex xylitol och maltitol...man får diareé. Används oftast i tuggummi. Syntetiska sötningsmedel som aspartam omvandlas inte till socker. Inte heller sötin, sukrin, stevia och ehrytriol om jag förstår artikeln rätt. Så man får som diabetiker helt enkelt testa sig fram om man tål sockeralkoholer eller ej. Dom flesta gör det och får ingen mätbar höjning.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.