Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Får ni er barn att äta indisk mat?

  • swedishpescetarian 28 oktober 2013

    Går det att få små barn att tycka om (stark) indisk mat? Hur har ni gjort?

    http://swedishpescetarian.wordpress.com/2013/10/27/en-kvall-med-david-batra

  • Veranne 31 oktober 2013

    Har en kompis vars fyraåring gillar indisk mat. Vet dock inte hur föräldrarna "gjort", antagligen inget alls utom att själva äta det med god aptit! (För riktigt små barn är förstås de allra starkaste kryddorna inte att rekommendera.)
    Min erfarenhet är att barn har en inbyggd motvilja mot allt som luktar tvång och prestationskrav när det gäller mat. Bättre att låta nyfikenheten väckas genom att ha varierad mat som man själv gillar och visa på ett naturligt sätt att ätande - även till vardags alltså - är något trevligt.

  • swedishpescetarian 1 november 2013

    Tack för tipset! Vi ser redan små framsteg. Jag vet att barn i bland annat Mexiko tidigt vänjer sig vid stark mat och eldiga kryddor ...

  • familjenlundin 2 november 2013

    Jag tror att barn oftast blir mer motiverad av att äta maten om dom fått vara med att laga den! Om det ligger i barnets intresse av att vilja hjälpa till naturligtvis, att tvinga dom vara med ger nog motsatt effekt! Naturligtvis också att anpassa matsysslorna till barnets ålder, en 4-5-åring kan vara med att lägga upp sallad i skål till exempel och vara delaktig i dukningen, eller krydda i maten (t.ex. i grytor och röra runt) och äldre barn kanske kan få vara med att skära och hacka grönsaker t.ex. en förälder avgör själv vad som är lämpligt just för deras barn! :)

  • husmusen88 5 november 2013

    Klart det går, men det beror på barnet och smaklökarna. Ett barns smaklökar är mycket känsligare än en vuxens, och det är en vanesak att äta mat med olika kryddning.
    Måste det vara stark indisk mat på en gång, kan inte barnet få smaka sig fram? Se vad barnet gillar, få plocka och prova på.
    Själv tycker jag att stark indisk mat är riktigt äckligt, smakar inget än just starkt. Föredrar mildare kryddningar då de smakar mer, de flesta barn jag känner som inte fått stark mat från början föredrar mildare.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.