Har en kompis vars fyraåring gillar indisk mat. Vet dock inte hur föräldrarna "gjort", antagligen inget alls utom att själva äta det med god aptit! (För riktigt små barn är förstås de allra starkaste kryddorna inte att rekommendera.)
Min erfarenhet är att barn har en inbyggd motvilja mot allt som luktar tvång och prestationskrav när det gäller mat. Bättre att låta nyfikenheten väckas genom att ha varierad mat som man själv gillar och visa på ett naturligt sätt att ätande - även till vardags alltså - är något trevligt.
swedishpescetarian1 november 2013
Tack för tipset! Vi ser redan små framsteg. Jag vet att barn i bland annat Mexiko tidigt vänjer sig vid stark mat och eldiga kryddor ...
familjenlundin2 november 2013
Jag tror att barn oftast blir mer motiverad av att äta maten om dom fått vara med att laga den! Om det ligger i barnets intresse av att vilja hjälpa till naturligtvis, att tvinga dom vara med ger nog motsatt effekt! Naturligtvis också att anpassa matsysslorna till barnets ålder, en 4-5-åring kan vara med att lägga upp sallad i skål till exempel och vara delaktig i dukningen, eller krydda i maten (t.ex. i grytor och röra runt) och äldre barn kanske kan få vara med att skära och hacka grönsaker t.ex. en förälder avgör själv vad som är lämpligt just för deras barn! :)
husmusen885 november 2013
Klart det går, men det beror på barnet och smaklökarna. Ett barns smaklökar är mycket känsligare än en vuxens, och det är en vanesak att äta mat med olika kryddning.
Måste det vara stark indisk mat på en gång, kan inte barnet få smaka sig fram? Se vad barnet gillar, få plocka och prova på.
Själv tycker jag att stark indisk mat är riktigt äckligt, smakar inget än just starkt. Föredrar mildare kryddningar då de smakar mer, de flesta barn jag känner som inte fått stark mat från början föredrar mildare.
Går det att få små barn att tycka om (stark) indisk mat? Hur har ni gjort?
http://swedishpescetarian.wordpress.com/2013/10/27/en-kvall-med-david-batra
Har en kompis vars fyraåring gillar indisk mat. Vet dock inte hur föräldrarna "gjort", antagligen inget alls utom att själva äta det med god aptit! (För riktigt små barn är förstås de allra starkaste kryddorna inte att rekommendera.)
Min erfarenhet är att barn har en inbyggd motvilja mot allt som luktar tvång och prestationskrav när det gäller mat. Bättre att låta nyfikenheten väckas genom att ha varierad mat som man själv gillar och visa på ett naturligt sätt att ätande - även till vardags alltså - är något trevligt.
Tack för tipset! Vi ser redan små framsteg. Jag vet att barn i bland annat Mexiko tidigt vänjer sig vid stark mat och eldiga kryddor ...
Jag tror att barn oftast blir mer motiverad av att äta maten om dom fått vara med att laga den! Om det ligger i barnets intresse av att vilja hjälpa till naturligtvis, att tvinga dom vara med ger nog motsatt effekt! Naturligtvis också att anpassa matsysslorna till barnets ålder, en 4-5-åring kan vara med att lägga upp sallad i skål till exempel och vara delaktig i dukningen, eller krydda i maten (t.ex. i grytor och röra runt) och äldre barn kanske kan få vara med att skära och hacka grönsaker t.ex. en förälder avgör själv vad som är lämpligt just för deras barn! :)
Klart det går, men det beror på barnet och smaklökarna. Ett barns smaklökar är mycket känsligare än en vuxens, och det är en vanesak att äta mat med olika kryddning.
Måste det vara stark indisk mat på en gång, kan inte barnet få smaka sig fram? Se vad barnet gillar, få plocka och prova på.
Själv tycker jag att stark indisk mat är riktigt äckligt, smakar inget än just starkt. Föredrar mildare kryddningar då de smakar mer, de flesta barn jag känner som inte fått stark mat från början föredrar mildare.