Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Hur tänker ni när ni handlar?

  • Towskij 25 januari 2012

    Hej!
    Som rubriken säger är jag nyfiken på hur mycket ni tänker på de varor ni handlar. Då menar jag ur en synpunkt då man kanske bara köper rättvisemärkt kaffe eller undviker scampi.

    Själv pluggar jag djurskydd på universitetsnivå och har blivit mer och mer insatt i hur maten egentligen hamnar på våra fat: jag köper inte längre produkter med palmolja, köper bara MSC-märkt fisk etc.

    Så min fråga är: Hur mycket tänker ni när ni handlar? Finns det något ni undviker? (Danskt fläsk, burhönsägg, etc, etc...)

  • The_mama97mia 25 januari 2012

    Intressant fråga.
    Jag styrs mest av plånboken - är jag rädd

    Men OK jag köper INTE:
    Tigerräkor
    sån där kamtjatkakrabba
    gåslever

    Sedan har jag förmånen att ha rätt nära till ett ställe där jag kan köpa härliga hönsägg som inte ens har åkt till Gotland för att genomlysas - dvs de ägg jag köper sparar miljön på det viset.

    När jag känner mig rik och generös så kan jag köpa ekologiskt, har fått lära mig att det man s a s tjänar mest på att handla ekologiskt gäller bananer, potatis och kaffe.

  • jas65 25 januari 2012

    Hur handlar man ekologiska banaer?????????????.
    Jag köper bara det jag behöver och jag går dit eller cyklar.

  • Josses 25 januari 2012

    Jag försöker att bara köpa svenskt kött, har turen att oftast få tag i "hemkött" både gris och ko men ibland så får även min plånbok styra och
    då kan det slinka ner en dansk fläskfilé eller två men jag har fått lära min att då ska det vara
    Danish Crown (hur det nu stavas).
    Ägg köper jag oftast av en god vän som har egna höns hemma på gården.
    Emellan åt försöker jag köpa ekologisk varor men eftersom vi är 5 personer i familjen och ofta 6
    när mågämnet är här så får plånboken oftast styra.
    Russin köper jag alltid ekologiska.

  • EvaHeleneAntonsen 26 januari 2012

    Jag köper bara ekologisk. Det går, för att jag bor i Danmark, där vi har mycket ekologi. Det är inte billigt, men jag lagar det mesta av vår mat från 'Scratch' - dvs. kokar egen soppa, bakar brödet själv, lagar egen grekisk youghurt osv. När man gjort det ofta nog, går det jättesnabbt och på så sätt vet jag alltid vad som finns i min mat. Inga tillsätningsämnen, inga pesticider osv.

    Oftast försöker jag köpa säsongvaror - dvs äpplen höst och vinter, sparris maj-juni - och jag försöker köpa nordiska varor om jag kan. Så slipper de transporteras så långt. Ibland är det omöjligt förstås - citroner vill jag tx inte vara utan (kommer i det ekologisk brödet för att det ska jäsa bättre, kommer i det i den hemgjorda dressingen osv) och jag gillar tx asiatisk mat, vilket kan vara svårt att göra utan ingefära, ris osv.

  • sju 26 januari 2012

    .Rättevisemärkt är ganska viktigt för mig, så jag håller utkik efter det, även om jag inte alltid väljer en rättvisemärkt vara. Jag bojkottar Israel sedan många år, vilket innebär att jag alltid nagelfar frukt och grönt och kollar Ean-koder. Hittar jag felmärkta från Israel varor protesterar jag till ansvariga i butiken. De känner mig vid det här laget och det händer allt mer sällan att jag hittar felmärkta produkter, så det ger resultat faktiskt.

    Jag handlar inte alltid ekologiskt, men om priset är motiverat gör jag det. Mjölk t.ex. handlar jag alltid ekologiskt. Fisk måste vara MSC- eller KRAV-märkt, annars handlar jag inte och jag äter inte längre jätteräkor.

  • Tesslatess 26 januari 2012

    Skrivet av EvaHeleneAntonsen den 26 jan 2012

    Jag köper bara ekologisk. Det går, för att jag bor i Danmark, där vi har mycket ekologi. Det är inte billigt, men jag lagar det mesta av vår mat från 'Scratch' - dvs. kokar egen soppa, bakar brödet själv, lagar egen grekisk youghurt osv. När man gjort det ofta nog, går det jättesnabbt och på så sätt vet jag alltid vad som finns i min mat. Inga tillsätningsämnen, inga pesticider osv.

    Oftast försöker jag köpa säsongvaror - dvs äpplen höst och vinter, sparris maj-juni - och jag försöker köpa nordiska varor om jag kan. Så slipper de transporteras så långt. Ibland är det omöjligt förstås - citroner vill jag tx inte vara utan (kommer i det ekologisk brödet för att det ska jäsa bättre, kommer i det i den hemgjorda dressingen osv) och jag gillar tx asiatisk mat, vilket kan vara svårt att göra utan ingefära, ris osv.


    Jag vet att tråden handlar om vad man handlar, men kan du berätta mer om citronen i brödet för att det ska jäsa bättre? Går det att tillsätta i tex vetedeg som ska bli bullar?

  • LinneaThornberg 26 januari 2012

    väljer alltid svenskt framför utlänskt. finns det svenska råvaror så tar jag det. annars tänker jag inte så mycket på vad det är jag köper, tyvärr-..

  • The_mama97mia 27 januari 2012

    Jag hörde ett intressant radioprogram Plånboken på P1 där man pratade om konsumenters villrådighet inför märkning av (främst) mat. Det är lite för mkt märkningar i farten för att man ska kunna känna sig riktigt säker på sina val.
    Slutsatsen var väl att KRAV märket kan man lita på.
    Men då gäller det bara ekologi/krav för just livsmedel, dock reglerat enligt myndigheter.

  • EvaHeleneAntonsen 27 januari 2012

    Skrivet av Tesslatess den 26 jan 2012

    [Jag vet att tråden handlar om vad man handlar, men kan du berätta mer om citronen i brödet för att det ska jäsa bättre? Går det att tillsätta i tex vetedeg som ska bli bullar?


    I vanligt mjøl är tilsatt askorbinsyra - det förbättrar glutenstrukturen (det proteinet i korn, som gör att luft hålls inne i det jäsande brödet och dermed ger ett luftigt slutresultat) . I ekologisk mjöl är det ofta inte tilsatt något annat än ekologisk korn, och det är ju skönt! :) , men om jag tillsätter 1-2 matskedar citronsaft, blir också ekologisk bröd lättare och luftigare.

    Detta kan göras i alla jästdegar :D

  • [email protected] 27 januari 2012

    Jag försöker handla lagom mycket, så jag slipper slänga, handlar två gånger i veckan
    Svenskt kött när det är ekonomiskt försvarbart.
    Handlar sånt som har kort datum när jag vet att det går åt med en gång eller jag kan frysa det.
    Jag tycker mat svinnet, att vi kastar så mycket tjänlig mat är ett otroligt slöseri med både pengar och miljö.
    Åsa

  • The_mama97mia 27 januari 2012

    Måste hålla med Åsa - det värsta i miljöboveriet hr är att jag kastar alldeles för mkt. Jag startade en skämstråd om detta och det hjälper mig ngt att tänka på det, nuförtiden försöker jag också tänka när jag r i affären och handlar - köp inte för mycket - kommer du verkligen äta upp det där? etc...

  • Mistys 27 januari 2012

    Jag äter LCHF sen en tid tillbaka och har sen jag började med detta insett hur mycket jag bara travar förbi i butiken som jag tidigare köpte. Att handla miljösmart måste ju också handla om att inte köpa sådant som transporterats långa vägar, innehåller mängder med konserveringsmedel och färgämnen som påverkar våra sjöar och hav mm Som ex, importerade kakor, kex, snacks, flingor, godis, mm
    En annan sak jag aktar mig noga för är margarin som för både miljön och kroppen är "gröna döden"
    Tillverkningen av margarin och ex lätta mm är ett stort miljöproblem.
    Jag köper inte heller pangasiusfileér som ju är röd listade och påverkar vår miljö.
    Däremot ska jag erkänna att en och annan dansk köttbit slinker ner i vagnen ibland.

  • EvaHeleneAntonsen 31 januari 2012

    Danskt kött kan vara jättebra - speciellt om valet står mellan svensk konventionelt kött, och dansk ekologisk kött ;)

  • Lena 31 januari 2012

    Köper alltid svenskt kött, kyckling, fisk m.m

  • littlejohn 31 januari 2012

    Försöker att köpa svenskt, närproducerat, krav och ekologiskt så långt det bara är möjligt och ekonomin tillåter. Köper bara fisk som är godkänd, försöker undvika halvfabrikat, bättre att göra själv.
    Tänker på hur mycket jag handlar, vill inte slänga fullgod mat, där är frysen bra att ha.

    Trots alla goda föresatser så åker man dit ibland på både det ena och det andra, men jag gör så gott jag kan. ;)

  • Marre73 5 februari 2012

    Svenskt helst,men plånboken styr.Är det bra pris handlar jag på mig....men köper inte ekologiskt,tror inte på det.I mitt tycke verkar det bara vara dyrare grejor o begriper inte hur vissa varor kan vara ekologiska....

  • rostok 6 februari 2012

    Skrivet av EvaHeleneAntonsen den 27 jan 2012

    Skrivet av Tesslatess den 26 jan 2012

    [Jag vet att tråden handlar om vad man handlar, men kan du berätta mer om citronen i brödet för att det ska jäsa bättre? Går det att tillsätta i tex vetedeg som ska bli bullar?


    I vanligt mjøl är tilsatt askorbinsyra - det förbättrar glutenstrukturen (det proteinet i korn, som gör att luft hålls inne i det jäsande brödet och dermed ger ett luftigt slutresultat) . I ekologisk mjöl är det ofta inte tilsatt något annat än ekologisk korn, och det är ju skönt! :) , men om jag tillsätter 1-2 matskedar citronsaft, blir också ekologisk bröd lättare och luftigare.

    Detta kan göras i alla jästdegar :D


    Hej, tyvärr stämmer det inte att det ekologiska mjölet som säljs i affärerna inte innehåller tillsatser som bl a askorbinsyra. Både Kungsörnens, I love Eco samt Änglagård har tillsatser i sina ekologiska vetemjöl. Dessa är också kravmärkta. Då jag kontaktade Krav och ifrågasatte att de accepterade dessa tillsatser, som ju förmodligen inte är farliga men absolut inte heller nödvändiga, så fick jag svaret (i stort sett samma svar både vis e-.brev och på FB) att de accepterar att det är tillsatser i mjöl eftersom det ju då blir fler varor som blir Kravmärkta.

    En förklaring som jag inte köper, den förklaringen gör att mitt förtroende för Krav inte längre är så stort. Då tycks det ha blivit ett självändamål att ha Kravmärket på, då står det ju inte för det det egentligen ska stå för. Då de i sina sk riktilinjer står att de bara accepterar tillsatser som är absolut nödvändiga.

    Det är bara om mjölet är extremt nymalt som man kan få bättre jäsning om man tillsätter lite citronskal, eller ännu bättre lite mosade lingon. Annars behövs inte det heller.

  • EvaHeleneAntonsen 6 februari 2012

    Skrivet av rostok den 6 feb 2012

    [Hej, tyvärr stämmer det inte att det ekologiska mjölet som säljs i affärerna inte innehåller tillsatser som bl a askorbinsyra. Både Kungsörnens, I love Eco samt Änglagård har tillsatser i sina ekologiska vetemjöl. Dessa är också kravmärkta. Då jag kontaktade Krav och ifrågasatte att de accepterade dessa tillsatser, som ju förmodligen inte är farliga men absolut inte heller nödvändiga, så fick jag svaret (i stort sett samma svar både vis e-.brev och på FB) att de accepterar att det är tillsatser i mjöl eftersom det ju då blir fler varor som blir Kravmärkta.

    En förklaring som jag inte köper, den förklaringen gör att mitt förtroende för Krav inte längre är så stort. Då tycks det ha blivit ett självändamål att ha Kravmärket på, då står det ju inte för det det egentligen ska stå för. Då de i sina sk riktilinjer står att de bara accepterar tillsatser som är absolut nödvändiga.

    Det är bara om mjölet är extremt nymalt som man kan få bättre jäsning om man tillsätter lite citronskal, eller ännu bättre lite mosade lingon. Annars behövs inte det heller.


    Det är sant, att inte allt ekologisk mjöl man köper är utan tillsatser - det är därför att jag skiver 'ofta' :) Själv köper jag därför gärna mjöl från tex danska Aurion, eller från svenska Saltå kvarn (Men FY, vad dyrt ekologi är i Sverige :P)

  • rostok 6 februari 2012

    Ja, det håller jag med dig om. Jag fattar inte riktigt varför man så självklart ser det som att det SKA vara så dyrt med ekologiskt. Det finns ju vissa undantag, om man verkligen kollar, vissa varor skiljer sig inte så mycket i pris. Jag har till och med varit med om att ex ekologiska bananer varit billigare än de andra, ändå står folk där och bara plockar de andra, för att "de tror" att de är billigare. Detta har hänt både i vår lilla Ica-affär samt ibland i vår större Coop-affär.

    Vi reser mycket, framför allt i Frankrike och där har vi ofta funnit ekologiska varor som är billigare än de andra.

    Mjöl köper jag helst i stora säckar direkt från Wästgötarna, det känns bäst för mig då jag bor i Västra Götaland och det odlas alltså här, blir ju mycket billigare också. Jag vet att just Wästgötarna skickar större beställningar till privatpersoner över hela Sverige också. Men då bör man nog gå ihop flera personer på samma ort och beställa tillsammans för att det ska löna sig. Men frakten blir mer hyfsad och kilopriset avsevärt billigare om man gör så.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.