Villket kaffe faller er i smak lökarna!?
Och hur tillreder ni erat underbara!!!?
Jag kokar på det gamla viset med kittel var dag!,
Kaffet! Det vanliga är Gevalia mellan rost!
Hur ser er kaffe dag ut!?.
Och tipps på andra sorters kaffe!
Hopp hopp!
maxxess22 januari 2012
Moccamaster från Technivorm, en mkt bra bryggare tycker jag efter att haft den nån månad nu.
Har alltid kört espresso i många år men maskinen gav upp för en månad sedan så det fick bli en lite billigare bryggare medan jag funderar på om jag skall ha en ny helautomatisk espressomaskin.
Har inte gjort vanligt kaffe hemma på många år och har nu testat ett 10-tal sorter. Den enda sort som hittills varit nära nog perfekt för min smak är Gevalias Inidia Malabar, riktigt trevligt kaffe.
MosterNettan23 januari 2012
Jag använder för det mesta Blå Mocca mellanrost. Antingen brygger jag i vanlig bryggare eller i Don Pedro. Om jag bara vill ha en kopp till mig själv brygger jag på gammalt hederligt vis, kokar vatten i kastrull och häller i en Melittatratt direkt i koppen.
Jag köper också smaksatt kaffe på vårt fina Skafferi i stan. Nymalet som finns alla möjliga smaker men jag har fastnat för Irish cream. Passar bra istället för dessert. Eller efter en festmåltid då man inte serverar likör till kaffet, då blir det lite tårta på tårta.
Min mamma hade alltid en termos varm mjölk med sig till jobbet som hon blandade med frystorkat kaffe. Det smakar faktiskt riktigt bra.
jas6523 januari 2012
Kaffet är tillverkat för vilken vatten kvalite' som finn där man bor. I malmö så smakar både Löfbergs Lila och Gevalia inte bra, utan man dricker Zooega här, men är jag i värmland så dricker jag Löfbergs Lila som smakar bra där.
callemero23 januari 2012
Gevalia Milea i en vanlig kaffebryggare. Milea är lite mildare i smaken än andra Gevalia kaffen
boz196523 januari 2012
Vilket kaffe som är godast beror väldigt mycket på vattnet.
Förr när vi hade hårt och kalkrikt vatten från Ringsjön så var Zoéga's Skånerost det som var godast.
Nu när vi har betydligt mjukare vatten från Bolmen är det Zoéga's (alltid;)) Mollbergs Blandning som gäller.
EliBerg6523 januari 2012
Fick för ganska många jular sedan en elektrisk kaffekvarn (med keramiskt malningsverk, ej knivar) och som vi har använt denna! Vi kör oftast med Zoegas bönor, en lite mörkare sort (varför tappade jag just bort VAD de heter?). Man kan ställa in malningsgraden så om vi kör i perkulatorn har vi en lite grövre inställning och om vi använder moccabryggaren har vi lite finare. Det är bra med en kvarn om man inte brygger kaffe varje dag, bönorna håller längre än färdigmalt kaffe och så blir det ju supergott!!!
Liindis23 januari 2012
Tack för alla tipps!
För mig var det en nyhet med vattnet!
Har aldrig tänkt på detta.
Skall våga på att prova en annan kaffesort
nästa gång jag handlar!
Tack snälla ni!!{cute}
Lena23 januari 2012
Kokar kaffe i en kaffepanna på spisen och då blir det lövergslila eller gevalia
boz196523 januari 2012
Skrivet av Liindis den 23 jan 2012
Tack för alla tipps!
För mig var det en nyhet med vattnet!
Har aldrig tänkt på detta.
Skall våga på att prova en annan kaffesort
nästa gång jag handlar!
Tack snälla ni!!{cute}
Tumregel: Ju hårdare (kalkrikare) vatten, desto mörkare rostning för att kaffet ska komma till sin rätt.
Liindis23 januari 2012
Tack!!
skall prata med gubben om han kan vårat vatten!,
Vi har egen brunn!!
Tack snälla!
Hopp hopp\o/
maxxess23 januari 2012
Jag tror bryggare (eller rätt tillredning om man kör för hand) spelar väldigt stor roll, låter det vara osagt om detta eller vatten påverkar mest. Vill man göra en investering kan man säkert få en helt ny kaffeupplevelse genom att byta bryggare/metod.
Den som funderar på att byta/skaffa bryggare och vill ha något som brygger så nära alla proffsrekommendationer som möjligt gör klokt i att kolla hos ECBC innan inköp:
http://www.kaffe.no/category/tester/kaffetraktere/
boz196524 januari 2012
Såklart att kok-/bryggmetod också påverkar slutresultatet. 96°C sägs ju vara den optimala vattentemperaturen enligt experterna samt att kaffet inte får stå på värme mer än maximalt 15 minuter om man ska kunna kalla det nybryggt, etc.
Men vattnets hårdhet/kalkhalt är väldigt viktig när det gäller valet av bönor och rostningsgrad. Det finns en anledning till att Zoéga's skånerost är det som säljer bäst här i Skåne, och den anledningen är inte lokalpatriotism. I alla fall inte enbart... ;)
Amika24 januari 2012
Jag tycker att man får det godaste kaffet om man brygger det i perkulator... SÅ himla gott. Och beroende på vart jag är (vattenkvalitet) så tar jag olika typer av kaffe. Men godast är när jag är hemmavid och blandar två av zoégas sorters bönor och maler dem och sedan brygger kaffet i min perkulator. Perfektion... (L)
jas6524 januari 2012
Skrivet av Amika den 24 jan 2012
Jag tycker att man får det godaste kaffet om man brygger det i perkulator... SÅ himla gott. Och beroende på vart jag är (vattenkvalitet) så tar jag olika typer av kaffe. Men godast är när jag är hemmavid och blandar två av zoégas sorters bönor och maler dem och sedan brygger kaffet i min perkulator. Perfektion... (L)
Amika du är perfektionist
Mistys24 januari 2012
Älskar min kaffemaskin. Den maler bönorna själv och brygger en kopp i taget. Min bästa investering på länge. Får ofta höra av gäster att dom får såååååå gott kaffe med en härlig crema på toppen.
Liindis24 januari 2012
Hur lång tid tar det innan kaffet är färdigt?
Om 10 gäster om man skall dricka sammtidigt,
så blir väll det kallt!?
Hilmer5424 januari 2012
Guldkaffe: kokkaffe på mitt arbete.
Samt Löfbergs lila: Prezzo hemma pga det är så praktiskt.
Gott kaffe. Har mjukt vatten.
Mistys24 januari 2012
Har en vanlig kaffebryggare också i förrådet som åker fram vid kalas. Men är det bara gubben och jag eller möjligen ett par till är det inga problem;) men man känner smakskillnad mellan vanligt bryggkaffe och det från kaffemaskinen.
Villket kaffe faller er i smak lökarna!?
Och hur tillreder ni erat underbara!!!?
Jag kokar på det gamla viset med kittel var dag!,
Kaffet! Det vanliga är Gevalia mellan rost!
Hur ser er kaffe dag ut!?.
Och tipps på andra sorters kaffe!
Hopp hopp!
Moccamaster från Technivorm, en mkt bra bryggare tycker jag efter att haft den nån månad nu.
Har alltid kört espresso i många år men maskinen gav upp för en månad sedan så det fick bli en lite billigare bryggare medan jag funderar på om jag skall ha en ny helautomatisk espressomaskin.
Har inte gjort vanligt kaffe hemma på många år och har nu testat ett 10-tal sorter. Den enda sort som hittills varit nära nog perfekt för min smak är Gevalias Inidia Malabar, riktigt trevligt kaffe.
Jag använder för det mesta Blå Mocca mellanrost. Antingen brygger jag i vanlig bryggare eller i Don Pedro. Om jag bara vill ha en kopp till mig själv brygger jag på gammalt hederligt vis, kokar vatten i kastrull och häller i en Melittatratt direkt i koppen.
Jag köper också smaksatt kaffe på vårt fina Skafferi i stan. Nymalet som finns alla möjliga smaker men jag har fastnat för Irish cream. Passar bra istället för dessert. Eller efter en festmåltid då man inte serverar likör till kaffet, då blir det lite tårta på tårta.
Min mamma hade alltid en termos varm mjölk med sig till jobbet som hon blandade med frystorkat kaffe. Det smakar faktiskt riktigt bra.
Kaffet är tillverkat för vilken vatten kvalite' som finn där man bor. I malmö så smakar både Löfbergs Lila och Gevalia inte bra, utan man dricker Zooega här, men är jag i värmland så dricker jag Löfbergs Lila som smakar bra där.
Gevalia Milea i en vanlig kaffebryggare. Milea är lite mildare i smaken än andra Gevalia kaffen
Vilket kaffe som är godast beror väldigt mycket på vattnet.
Förr när vi hade hårt och kalkrikt vatten från Ringsjön så var Zoéga's Skånerost det som var godast.
Nu när vi har betydligt mjukare vatten från Bolmen är det Zoéga's (alltid;)) Mollbergs Blandning som gäller.
Fick för ganska många jular sedan en elektrisk kaffekvarn (med keramiskt malningsverk, ej knivar) och som vi har använt denna! Vi kör oftast med Zoegas bönor, en lite mörkare sort (varför tappade jag just bort VAD de heter?). Man kan ställa in malningsgraden så om vi kör i perkulatorn har vi en lite grövre inställning och om vi använder moccabryggaren har vi lite finare. Det är bra med en kvarn om man inte brygger kaffe varje dag, bönorna håller längre än färdigmalt kaffe och så blir det ju supergott!!!
Tack för alla tipps!
För mig var det en nyhet med vattnet!
Har aldrig tänkt på detta.
Skall våga på att prova en annan kaffesort
nästa gång jag handlar!
Tack snälla ni!!{cute}
Kokar kaffe i en kaffepanna på spisen och då blir det lövergslila eller gevalia
Tack för alla tipps!
För mig var det en nyhet med vattnet!
Har aldrig tänkt på detta.
Skall våga på att prova en annan kaffesort
nästa gång jag handlar!
Tack snälla ni!!{cute}
Tumregel: Ju hårdare (kalkrikare) vatten, desto mörkare rostning för att kaffet ska komma till sin rätt.
Tack!!
skall prata med gubben om han kan vårat vatten!,
Vi har egen brunn!!
Tack snälla!
Hopp hopp\o/
Jag tror bryggare (eller rätt tillredning om man kör för hand) spelar väldigt stor roll, låter det vara osagt om detta eller vatten påverkar mest. Vill man göra en investering kan man säkert få en helt ny kaffeupplevelse genom att byta bryggare/metod.
Den som funderar på att byta/skaffa bryggare och vill ha något som brygger så nära alla proffsrekommendationer som möjligt gör klokt i att kolla hos ECBC innan inköp:
http://www.kaffe.no/category/tester/kaffetraktere/
Såklart att kok-/bryggmetod också påverkar slutresultatet. 96°C sägs ju vara den optimala vattentemperaturen enligt experterna samt att kaffet inte får stå på värme mer än maximalt 15 minuter om man ska kunna kalla det nybryggt, etc.
Men vattnets hårdhet/kalkhalt är väldigt viktig när det gäller valet av bönor och rostningsgrad. Det finns en anledning till att Zoéga's skånerost är det som säljer bäst här i Skåne, och den anledningen är inte lokalpatriotism. I alla fall inte enbart... ;)
Jag tycker att man får det godaste kaffet om man brygger det i perkulator... SÅ himla gott. Och beroende på vart jag är (vattenkvalitet) så tar jag olika typer av kaffe. Men godast är när jag är hemmavid och blandar två av zoégas sorters bönor och maler dem och sedan brygger kaffet i min perkulator. Perfektion... (L)
Jag tycker att man får det godaste kaffet om man brygger det i perkulator... SÅ himla gott. Och beroende på vart jag är (vattenkvalitet) så tar jag olika typer av kaffe. Men godast är när jag är hemmavid och blandar två av zoégas sorters bönor och maler dem och sedan brygger kaffet i min perkulator. Perfektion... (L)
Amika du är perfektionist
Älskar min kaffemaskin. Den maler bönorna själv och brygger en kopp i taget. Min bästa investering på länge. Får ofta höra av gäster att dom får såååååå gott kaffe med en härlig crema på toppen.
Hur lång tid tar det innan kaffet är färdigt?
Om 10 gäster om man skall dricka sammtidigt,
så blir väll det kallt!?
Guldkaffe: kokkaffe på mitt arbete.
Samt Löfbergs lila: Prezzo hemma pga det är så praktiskt.
Gott kaffe. Har mjukt vatten.
Har en vanlig kaffebryggare också i förrådet som åker fram vid kalas. Men är det bara gubben och jag eller möjligen ett par till är det inga problem;) men man känner smakskillnad mellan vanligt bryggkaffe och det från kaffemaskinen.
Gevalia el-brygg mellanrost.
Brygger i Perculator, enkelt och gott