Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kaffe

  • Liindis 22 januari 2012

    Villket kaffe faller er i smak lökarna!?
    Och hur tillreder ni erat underbara!!!?
    Jag kokar på det gamla viset med kittel var dag!,
    Kaffet! Det vanliga är Gevalia mellan rost!
    Hur ser er kaffe dag ut!?.
    Och tipps på andra sorters kaffe!

    Hopp hopp!

  • maxxess 22 januari 2012

    Moccamaster från Technivorm, en mkt bra bryggare tycker jag efter att haft den nån månad nu.
    Har alltid kört espresso i många år men maskinen gav upp för en månad sedan så det fick bli en lite billigare bryggare medan jag funderar på om jag skall ha en ny helautomatisk espressomaskin.

    Har inte gjort vanligt kaffe hemma på många år och har nu testat ett 10-tal sorter. Den enda sort som hittills varit nära nog perfekt för min smak är Gevalias Inidia Malabar, riktigt trevligt kaffe.

  • MosterNettan 23 januari 2012

    Jag använder för det mesta Blå Mocca mellanrost. Antingen brygger jag i vanlig bryggare eller i Don Pedro. Om jag bara vill ha en kopp till mig själv brygger jag på gammalt hederligt vis, kokar vatten i kastrull och häller i en Melittatratt direkt i koppen.

    Jag köper också smaksatt kaffe på vårt fina Skafferi i stan. Nymalet som finns alla möjliga smaker men jag har fastnat för Irish cream. Passar bra istället för dessert. Eller efter en festmåltid då man inte serverar likör till kaffet, då blir det lite tårta på tårta.

    Min mamma hade alltid en termos varm mjölk med sig till jobbet som hon blandade med frystorkat kaffe. Det smakar faktiskt riktigt bra.

  • jas65 23 januari 2012

    Kaffet är tillverkat för vilken vatten kvalite' som finn där man bor. I malmö så smakar både Löfbergs Lila och Gevalia inte bra, utan man dricker Zooega här, men är jag i värmland så dricker jag Löfbergs Lila som smakar bra där.

  • callemero 23 januari 2012

    Gevalia Milea i en vanlig kaffebryggare. Milea är lite mildare i smaken än andra Gevalia kaffen

  • boz1965 23 januari 2012

    Vilket kaffe som är godast beror väldigt mycket på vattnet.

    Förr när vi hade hårt och kalkrikt vatten från Ringsjön så var Zoéga's Skånerost det som var godast.
    Nu när vi har betydligt mjukare vatten från Bolmen är det Zoéga's (alltid;)) Mollbergs Blandning som gäller.

  • EliBerg65 23 januari 2012

    Fick för ganska många jular sedan en elektrisk kaffekvarn (med keramiskt malningsverk, ej knivar) och som vi har använt denna! Vi kör oftast med Zoegas bönor, en lite mörkare sort (varför tappade jag just bort VAD de heter?). Man kan ställa in malningsgraden så om vi kör i perkulatorn har vi en lite grövre inställning och om vi använder moccabryggaren har vi lite finare. Det är bra med en kvarn om man inte brygger kaffe varje dag, bönorna håller längre än färdigmalt kaffe och så blir det ju supergott!!!

  • Liindis 23 januari 2012

    Tack för alla tipps!
    För mig var det en nyhet med vattnet!
    Har aldrig tänkt på detta.
    Skall våga på att prova en annan kaffesort
    nästa gång jag handlar!
    Tack snälla ni!!{cute}

  • Lena 23 januari 2012

    Kokar kaffe i en kaffepanna på spisen och då blir det lövergslila eller gevalia

  • boz1965 23 januari 2012

    Skrivet av Liindis den 23 jan 2012

    Tack för alla tipps!
    För mig var det en nyhet med vattnet!
    Har aldrig tänkt på detta.
    Skall våga på att prova en annan kaffesort
    nästa gång jag handlar!
    Tack snälla ni!!{cute}


    Tumregel: Ju hårdare (kalkrikare) vatten, desto mörkare rostning för att kaffet ska komma till sin rätt.

  • Liindis 23 januari 2012

    Tack!!
    skall prata med gubben om han kan vårat vatten!,
    Vi har egen brunn!!
    Tack snälla!
    Hopp hopp\o/

  • maxxess 23 januari 2012

    Jag tror bryggare (eller rätt tillredning om man kör för hand) spelar väldigt stor roll, låter det vara osagt om detta eller vatten påverkar mest. Vill man göra en investering kan man säkert få en helt ny kaffeupplevelse genom att byta bryggare/metod.

    Den som funderar på att byta/skaffa bryggare och vill ha något som brygger så nära alla proffsrekommendationer som möjligt gör klokt i att kolla hos ECBC innan inköp:
    http://www.kaffe.no/category/tester/kaffetraktere/

  • boz1965 24 januari 2012

    Såklart att kok-/bryggmetod också påverkar slutresultatet. 96°C sägs ju vara den optimala vattentemperaturen enligt experterna samt att kaffet inte får stå på värme mer än maximalt 15 minuter om man ska kunna kalla det nybryggt, etc.

    Men vattnets hårdhet/kalkhalt är väldigt viktig när det gäller valet av bönor och rostningsgrad. Det finns en anledning till att Zoéga's skånerost är det som säljer bäst här i Skåne, och den anledningen är inte lokalpatriotism. I alla fall inte enbart... ;)

  • Amika 24 januari 2012

    Jag tycker att man får det godaste kaffet om man brygger det i perkulator... SÅ himla gott. Och beroende på vart jag är (vattenkvalitet) så tar jag olika typer av kaffe. Men godast är när jag är hemmavid och blandar två av zoégas sorters bönor och maler dem och sedan brygger kaffet i min perkulator. Perfektion... (L)

  • jas65 24 januari 2012

    Skrivet av Amika den 24 jan 2012

    Jag tycker att man får det godaste kaffet om man brygger det i perkulator... SÅ himla gott. Och beroende på vart jag är (vattenkvalitet) så tar jag olika typer av kaffe. Men godast är när jag är hemmavid och blandar två av zoégas sorters bönor och maler dem och sedan brygger kaffet i min perkulator. Perfektion... (L)


    Amika du är perfektionist

  • Mistys 24 januari 2012

    Älskar min kaffemaskin. Den maler bönorna själv och brygger en kopp i taget. Min bästa investering på länge. Får ofta höra av gäster att dom får såååååå gott kaffe med en härlig crema på toppen.

  • Liindis 24 januari 2012

    Hur lång tid tar det innan kaffet är färdigt?
    Om 10 gäster om man skall dricka sammtidigt,
    så blir väll det kallt!?

  • Hilmer54 24 januari 2012

    Guldkaffe: kokkaffe på mitt arbete.
    Samt Löfbergs lila: Prezzo hemma pga det är så praktiskt.
    Gott kaffe. Har mjukt vatten.

  • Mistys 24 januari 2012

    Har en vanlig kaffebryggare också i förrådet som åker fram vid kalas. Men är det bara gubben och jag eller möjligen ett par till är det inga problem;) men man känner smakskillnad mellan vanligt bryggkaffe och det från kaffemaskinen.

  • lena01 24 januari 2012

    Gevalia el-brygg mellanrost.

    Brygger i Perculator, enkelt och gott

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.