Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kanin

  • evaldo 30 november 2007

    Kanin är gott, men sällan får man tag på kanin i butikerna.
    Hur vanligt är det med kaninkött i det svenska köket?:o

  • cathrine_stenlund 30 november 2007

    Hej!
    Jag har aldrig sett det, men i och för sig har jag aldrig sökt heller... Kan det vara gott???

  • guldfotar 30 november 2007

    Sjömanshälsning från Leksand. I början på 80-talet var jag på en båt som rätt ofta var i New Orleans, ena kockan köpte kanin där det var jättegott. Kanske en aning söt, vi fick kaninstuvning.
    Ha de Guldfotar

  • anluk 30 november 2007

    Nej kan inte tänka mig att äta det. Är lite löjlig.... Har hört att kanin skall vara gott, men som sagt aldrig provat det själv.

  • evaldo 30 november 2007

    Kanin lagad på rätt sätt är jättegott, påminner lite om kyckling i smaken.

  • anluk 30 november 2007

    Jo det vet jag mamma också säger att det påminner om kyckling. Man jag skulle bara se den lilla gosiga kaninen framför mig..... Men iofs äter jag ju annat kött. Rimmar lite dåligt kanske..

  • evaldo 30 november 2007

    Kanin anses ju som skadedjur på en del platser i Sverige.

  • 30 november 2007

    jag har några recept här om ni skall laga nået:


    Kaninburgare med tomat- och ruccolasallad
    600 g kaninkött av lår eller ytterlår
    1 äggvita
    1 msk hackad bladpersilja
    1 msk hackad salvia
    1 msk hackad timjan
    1 tsk chilipeppar
    salt
    1. Putsa och tärna kaninköttet fint (det är enklast om köttet är en aning fryst). Tillsätt salt samt en äggvita och därefter örterna samt chilipepparn. Låt stå i kylskåpet ca 1 timme så att köttet får en bättre bindning.
    2. Forma fyra burgare och lägg dem försiktigt på en ej för het grill och grilla ca 3-4 minuter på varje sida. Servera burgarna med tomat- och ruccolasallad (kanin kan gärna vara rosastekt).
    Tomatsallad
    1 ask körsbärstomater
    2 msk finskuren bladpersilja
    3 msk olivolja
    saften av ½ lime
    salt och svartpeppar
    Dela körsbärstomaterna och lägg dem i en skål. Blanda oljan och limejuicen.
    Häll blandningen över tomaterna, blanda i persilja och smaka av med salt och peppar.
    Ruccolasallad
    1 ask ruccolasallad
    1 packet bacon
    2 skivor toastbröd
    50 g västerbottenost
    3 msk olivolja
    saften av ½ lime
    1. Lägg ruccolasalladen i kallt vatten en halvtimme. Om möjligt kör den i salladsslunga lägg den sedan i en bunke.
    2. Tärna och stek baconet knaprigt, lägg det sedan på hushållspapper så att du blir av med stekfettet.
    3. Skär bort kanterna på brödet och skär det sedan i tärningar. Rosta brödtärningarna i ugnen i 200° så att de blir gyllenbruna.
    4. Tärna osten. Blanda sallad, bacon, ost och brödtärningar.
    5. Vispa ihop olja och limejuice, smaka av med salt och peppar och blanda med salladen.



    Stekt kaninytterfilé med morotssmörsås
    4 kaninytterfiléer
    3 morötter (gul, röd och lila)
    1 palsternacka
    2 dl morotssaft
    saft av 1 apelsin
    2 tsk riven ingefära
    2 msk olivolja
    1 pkt tärnat bacon
    150 g kallt, småtärnat smör
    salt, peppar och socker
    Garnering
    1 msk hackad gräslök
    1. Sätt ugnen på 125°.
    2. Skala och tärna eller skiva morötter och palsternacka. Blanchera var för sig. Kyl snabbt i kallt vatten. Blanda morotssaft, apelsinsaft och ingefära i en kastrull. Låt koka tills bara några matskedar återstår.
    3. Salta och peppra köttet. Stek det hastigt i olivolja i het panna.
    Låt köttet eftersteka i ugnen ca 10 minuter. Kaninköttet serveras svagt rosa. Stek baconet och låt det rinna av på hushållspapper.
    4. Värm grönsakerna i lite smör och vatten. Smaka av med salt och lite socker. Vispa under tiden ner smörtärningarna, några åt gången, i kastrullen med saft. Såsen får inte koka - då skär den sig. (Såsen går inte att värma efter att den kallnat. Om man vill kunna värma såsen får man tillsätta ½ dl grädde i vätskan innan smöret rörs ner men smaken blir då lite annorlunda.) Blanda ner grönsakerna i såsen.
    5. Skär kaninköttet i längsgående skivor. Lägg på sås och bacon. Garnera med gräslök.




    Tysk hargryta
    6 personer
    1 hare, ca 1,8 kg, styckad
    Marinad:
    2 morötter
    2 gula lökar
    1 stjälk blekselleri
    8 vitpepparkorn
    8 enbär
    2 kryddnejlikor
    2 timjankvistar
    1 lagerblad
    1 dl rödvinsvinäger
    1 l rött vin
    150 g rimmat fläsk
    smör
    6?8 pärl- eller schalottenlökar
    1/2 dl vatten
    200 g små champinjoner
    4 msk mjöl
    olja till stekning
    3 msk konjak
    1 1/4 dl harblod
    salt och peppar
    1. Skala morötter och lök och skär dem och selleri i små bitar. Blanda alla ingredienser till marinaden i en rymlig bunke. Lägg i harköttet och ställ svalt att marinera minst 1 dygn.
    2. Sätt ugnen på 175°C. Skär fläsket i 1/2 cm stavar. Fräs det i lite smör tills det börjar få färg. Skala löken. Ta upp fläsket och stek löken tills den börjar få färg, häll i 1/2 dl vatten och låt löken koka under lock i ca 10 minuter. Lägg i champinjonerna och låt koka med i ca 5 minuter. Ta upp ur grytan och ställ åt sidan så länge.
    3. Sila grönsaker och kött från marinaden, spara marinaden. Torka köttet med hushållspapper och mjöla det lätt. Bryn det runt om i lite olja i en gjutjärnsgryta, salta och peppra, ta upp och ställ åt sidan.
    4. Bryn marinadgrönsakerna i samma gryta, häll på konjak och bränn av grönsakerna. Det är viktigt att köksfläkten är avstängd! Häll på marinaden, koka upp och skumma väl. Lägg i köttet och låt koka upp, lägg på lock och koka i ugnen 70?90 minuter. Ta upp köttet och ställ åt sidan. Sila såsen i en rymlig kastrull, koka upp och skumma väl. Red med blodet, smaka av med salt och peppar. Såsen får inte koka, då skär den sig.
    5. Fräs fläsket med svamp- och lökblandningen hastigt. Fördela köttet på varma tallrikar. Servera med såsen och svamp- och lökfräset.

  • 30 november 2007

    själv tänker jag inte testa

  • Okänd 30 november 2007

    Äta kanin, nej,det vill jag inte testa.Vet ingen i min bekantskapskrets som gör det heller.Kanske det är vanligare med kanin neröver landet.Här i Dalarna är det nog hare som är mest vanligt bland småvilt.Rätta mig om jag har fel:o

  • bondelinda 17 maj 2011

    Jag säljer kaninkött uppfött och slaktat i Sverige. Kaninkött är ett väldigt gott och nyttigt kött. Högt innehåll av proteiner och låg fetthalt. Det är enorm skillnad på djurhållningen i Sverige mot övriga europa när det gäller kanin. Vi har väldigt bra djurskyddslagar i Sverige (som tur är!)

    Anledningen till att det sällan finns i affären är nog att det inte finns tillräcklig tillgång på kaninkött iaf inte svenskuppfött.

    www.svingsasen.se

  • Josses 17 maj 2011

    Har en god vän vars dotter har kaniner på uppfödning just för att få köttet.
    Har ätit kaninragu en gång på Gran Canaria. Inte så tokigt var det minns jag men om det påminde om kyckling eller ej minns jag däremot inte.

  • callemero 17 maj 2011

    Kanin är väl inte så vanligt att äta. Men rätt tillagat är det helt ok.
    Men det är en fördel att inte veta att det är kanin man äter. Bättre att få reda på det i efterhand.

  • MosterNettan 17 maj 2011

    Min morbror födde upp kaniner på 80-talet, smakat kaninstek några gånger. Det är jättegott och jag tycker smaken påminner mer om kalvkött än kyckling.
    Eftersom han också var jägare fanns alltid älgkött hos honom, vilket jag inte alls tycker om.
    Men min kusin Mia gjorde köttbullar på kaninfärs utblandat med älgfärs. Vilka proportioner hon hade vet jag inte men det är dom absolut godaste köttbullar jag ätit.

  • amoz 17 maj 2011

    Under min uppväxt hade vi kaniner, och då talar jag om storleksordning flera hundra, så vi åt ofta kanin. Den tillagades i gryta, gärna fylld med äpplen och katrinplommon, detta för att den skulle bli lite saftigare eftersom kaninkött i sig själv är lite torrt. Men rätt tillagad är det supergott och trots att jag åt kanin ofta då, så tröttnade jag inte på det.
    Tyvärr lite svårt att få tag på numera.

  • croxie64 18 maj 2011

    Här i England så var det vanligt med kanin innan sjukdomen Myxomatosis satte stopp för det på 70-talet. Min sambo, som är brittisk, växte upp med farmors kanin stuvning, och han har sagt att kanin smakar som ett riktigt gott rött vin. Och som det redan har nämnts, sött i smaken.

    Det finns fortfarande slaktare som säljer kanin lokalt här, men man kan inte köpa kanin kött i kött disken på varuhus här heller idag. Om det nu inte förekommer lokalt här och där, det vet jag inte.

    Min partner berättade att det var en liknande epidemi på 50-talet som radera 95% av alla kaniner här i England. Dom är ju klassificerade som skadedjur här också. Skillnaden mellan epidemin på 1950-talet och 20 år senare var att man fortsatte att äta kanin när det hela var över på 50-talet.

  • sikaal 18 maj 2011

    Mina föräldrar hade kaniner under kriget (40-tal), många hade det för att dryga ut kupongerna. Eftersom jag är född -44 kan jag ju inte minnas själv. Pappa sade att han gav dem enris (skotten) de sista dagarna/veckorna, så de skulle smaka mer som hare.

  • svengelsk 18 maj 2011

    Jag köper kanin om jag ser det hos slaktaren. Vi för en ständig kamp för att hålla dem borta från vår kolonilott, så jag äter utan samvetskval. Det finns goda recept från Gotland i min bok av Svenska landskapsrätter.

  • Lunchdax 18 maj 2011

    Gris är OK att äta men inte kanin....? Grisar är otroligt mycket smartare än kaniner och föds upp under mycket värre förhållanden. Åtminstone på vissa ställen utomlands är kaniner man äter inte vanliga små kaniner utan jätte-kaniner (typ belgisk jätte-storlek) så där är det iallafall inga små angorakaniner om man säger så. Men hursomhelst.... Även i djurvärlden gäller det tydligen att utseendet är viktigast. Hellre söt än smart heter det väl, eller?
    Jag skulle 10 gånger hellre äta kanin än att äta gris, men nu finns inte det utbudet så därför får man ta det som finns. Däremot förstår jag absolut om man inte vill äta ett djur/kanin som man själv fött upp eller ägnat speciell uppmärksamhet, det är en annan sak.

    Enligt mina vänner som ätit kanin utomlands så är köttet mycket neutralt så kryddningen är extra viktig för att det ska bli gott. Från min mamma har jag också hört att det ska smaka som kyckling, under knapra år tog man ibland stora kaniner från bur i trädgården. Själv har jag aldrig smakat kanin. På Gotland säljs det ibland kaniner har jag hört.

  • irrevirre 18 maj 2011

    Man är ju inte van vid att äta kanin och då blir det motbjudande, så är det bara!

    Jag hade en kanin (belgisk hare) som hette Snurran, när jag var liten. Plötsligt blev hon jätteilsk, det gick inte att ens sätta in maten i buren för hon högg. Det slutade mad att grannen slaktade henne:'( och till på köpet gav min mamma den flådda kaninen. Där låg den i frysen ..... Nej vi åt den aldrig men det var någon annan som ville ha den till slut. Äta Snurran! Näheeehe{sick}

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.