:'(
Hjälp, har försökt koka ris i alla olika former men jag får aldrig till det så att det går att äta. Smak, konstistens, kladd, det blir alltid fel...
:(
lillawe19 oktober 2008
Det bästa som hänt mig är en riskokare, men det blir kanske inte tipp topp!:Z
LaJefa19 oktober 2008
En thailändska lärde mig följande.
Dubbelt så mycket vatten som ris. Salt och lite olja.
Sätt riset på plattan (gryta med lock), när det börjar koka stäng av plattan och vänta ca 20 minuter och riset är färdigt för servering.
Superenkelt och man slipper hålla tiden.
zudette19 oktober 2008
Jag kokar oxå mitt ris ungefär som lajefa. Lägg i mångd ris, vatten och salt enligt bruksanvisning på förpackningen i en kastrull och låt koka upp med lock. Sänk värmen ordentligt - typ till 1an, och låt stå tills det är klart, ca 20 - 30 min. Blir lika bra varje gång och kokar aldrig fast! Vi anväder oftast basmatiris - val av ris kan ha betydelse, men jag kommer aldrig att ändra mitt sätt att koka ris!
stepp56721 oktober 2008
Skrivet av zudette den 19 okt 2008
Jag kokar oxå mitt ris ungefär som lajefa. Lägg i mångd ris, vatten och salt enligt bruksanvisning på förpackningen i en kastrull och låt koka upp med lock. Sänk värmen ordentligt - typ till 1an, och låt stå tills det är klart, ca 20 - 30 min. Blir lika bra varje gång och kokar aldrig fast! Vi anväder oftast basmatiris - val av ris kan ha betydelse, men jag kommer aldrig att ändra mitt sätt att koka ris!
jag använder oxo Basmatris
Jag håller med zuddette:)
LaJefa21 oktober 2008
Jag har testat denna kokkonst med flera olika sorters ris...och det funkar med dom flesta, men även jag vill rekommendera basmatris. Kan se klibbigt ut, men när såsen kommer på så faller riset isär.
monac21 oktober 2008
skölj riset i kallt vatten några gånger(basmati) upp till 8 gånger var det en persisk dam som sa till mig. ...Där i kan ligga hela skillnaden. De du sköljer bort är en del stärkelse som i sin tur gör att riset blir luftigare och inte klibbigt som gröt.
Brukar fräsa runt riset i olja inna jag tillsätter vattnet,salt /eller en buljongtärning...beroende av vad de skall serveras till:)
lycka till.
essim21 oktober 2008
Jag misslyckades också alltid med riset. (N) Antingen blev det hård kärna eller som en gröt. Köpte en riskokare och nu är mitt problem löst. :)Kan tom bjuda gäster på ris, det vågade jag inte förr.:D
The_mama97mia21 oktober 2008
Jag har testat många sätt att koka ris på - och jag gör aldrig exakt lika, men det brukar bli rätt bra ändå... Nu har jag köpt mig en riskokare som jag måste lära mig använda.
Men... jag håller med många härovan, man m,åste skölja riset.... där ligger mkt av hemligheten. Jag kör aldrig vanligt långkornigt ris längre, utan här är det basmati eller jasmine som gäller.
Jag tror att jag i en annan tråd har skrivit om detta med, det går att göra såååååå mkt goda grejer - på persiskt vis eller annan nationalitet också säkert, man kokar ris i mkt vatten först, o sen bottnar man kastrull med olja o tjocka potatisskivor, eller lökringar, eller annat... o sen på med ej färdigkokt ris o sen kokas det färdigt o så vänder man liksom upp o ned på kakan...
Penne25 januari 2009
Jag måste verkligen införskaffa en riskokare-misslyckas alltid! Något speciellt märke man bör välja?? Är det prislappen som avgör kvalitet på riskokaren?
lillawe25 januari 2009
Min riskokare är av märket AFK. Jag vet inget pris på den, eftersom det var en julklapp. Jag tror att de ligger kring en 300-400 kr. Men det vill gärna koka fast i botten på den.
Lotten_J25 januari 2009
Har riskokare och där blir det alltid perfekt MEN valet av ris är också av betydelse
lillawe25 januari 2009
Kanske sköljer jag riset för lite?:o
Penne25 januari 2009
Vad ska man välja för ris då?
Linlock25 januari 2009
Jag bjöd på ris och en sydamrikansk gryta när min särbo fyllde 30. Vår vietnamesiska väninna var eld och lågor och tyckte maten var fantastiskt god. När hon gick tackade hon än en gång för den goda maten och sa "en gång ska jag komma till dig och lära dig koka ris också!":D
Andersjons25 januari 2009
Jag har också en riskokare, fungerar jättebra, men här kommer ett annat litet tips: koka riset i ugnen! Sätt ugnen på 225 grader, häll 2dl ris, 1tsk salt och 31/2 dl vatten i en ugnsfast form. Täck med folie och koka ca 30 min. Man kan även blanda riset med strimlad purjolök eller något annat gott!:D
The_mama97mia12 oktober 2010
Åh vad jag blev glad idag när jag hittade den här länken, har letat och letat efter ett recept i den här stilen!
Men... inte behöver man en riskokare för att koka ris?? Det skulle inte få plats i mitt kök. Det är så mycket prylar ändå. Det finns massor av grejer man behöver en gång om året bara, typ, och andra man använder oftare. Men var förvarar man dem??? Våffeljärn, fondueset, assistenten, råsaftcentrifug, fritös, riskokare, äggkokare, popcornmaskin, matberedare... Jag har inte allt det där - men man får habegär ibland. Då tänker jag bara - var ska den stå - och så blir det inget inköp.
Ris har jag aldrig misslyckats med. Det verkar svårt. Att misslyckas med alltså. Har aldrig varit någon proffskock - men ris verkar vara svårt att misslyckas med. (Jo, förresten - jnär jag kokar jasmineris tar ibland vattnet slut innan riseet är färdigt.)
The_mama97mia12 oktober 2010
Hoho, Linnea, ris tycker jag är skitsvårt att koka. Jag köpte en riskokare men det hjälpte inte ett dugg.
;P
knyppeltanten12 oktober 2010
Jag brukar använda vanligt grötris till maten, det är klibbigare och inte så torrt som vanligt ris. Jag är inte så förtjust i de andra olika rissorterna pga smaken. Fullkornsris tycker jag inte alls om, det blir som hårda "knörtar" när jag kokar det.
:'(
Hjälp, har försökt koka ris i alla olika former men jag får aldrig till det så att det går att äta. Smak, konstistens, kladd, det blir alltid fel...
:(
Det bästa som hänt mig är en riskokare, men det blir kanske inte tipp topp!:Z
En thailändska lärde mig följande.
Dubbelt så mycket vatten som ris. Salt och lite olja.
Sätt riset på plattan (gryta med lock), när det börjar koka stäng av plattan och vänta ca 20 minuter och riset är färdigt för servering.
Superenkelt och man slipper hålla tiden.
Jag kokar oxå mitt ris ungefär som lajefa. Lägg i mångd ris, vatten och salt enligt bruksanvisning på förpackningen i en kastrull och låt koka upp med lock. Sänk värmen ordentligt - typ till 1an, och låt stå tills det är klart, ca 20 - 30 min. Blir lika bra varje gång och kokar aldrig fast! Vi anväder oftast basmatiris - val av ris kan ha betydelse, men jag kommer aldrig att ändra mitt sätt att koka ris!
Jag kokar oxå mitt ris ungefär som lajefa. Lägg i mångd ris, vatten och salt enligt bruksanvisning på förpackningen i en kastrull och låt koka upp med lock. Sänk värmen ordentligt - typ till 1an, och låt stå tills det är klart, ca 20 - 30 min. Blir lika bra varje gång och kokar aldrig fast! Vi anväder oftast basmatiris - val av ris kan ha betydelse, men jag kommer aldrig att ändra mitt sätt att koka ris!
jag använder oxo Basmatris
Jag håller med zuddette:)
Jag har testat denna kokkonst med flera olika sorters ris...och det funkar med dom flesta, men även jag vill rekommendera basmatris. Kan se klibbigt ut, men när såsen kommer på så faller riset isär.
skölj riset i kallt vatten några gånger(basmati) upp till 8 gånger var det en persisk dam som sa till mig. ...Där i kan ligga hela skillnaden. De du sköljer bort är en del stärkelse som i sin tur gör att riset blir luftigare och inte klibbigt som gröt.
Brukar fräsa runt riset i olja inna jag tillsätter vattnet,salt /eller en buljongtärning...beroende av vad de skall serveras till:)
lycka till.
Jag misslyckades också alltid med riset. (N) Antingen blev det hård kärna eller som en gröt. Köpte en riskokare och nu är mitt problem löst. :)Kan tom bjuda gäster på ris, det vågade jag inte förr.:D
Jag har testat många sätt att koka ris på - och jag gör aldrig exakt lika, men det brukar bli rätt bra ändå... Nu har jag köpt mig en riskokare som jag måste lära mig använda.
Men... jag håller med många härovan, man m,åste skölja riset.... där ligger mkt av hemligheten. Jag kör aldrig vanligt långkornigt ris längre, utan här är det basmati eller jasmine som gäller.
Jag tror att jag i en annan tråd har skrivit om detta med, det går att göra såååååå mkt goda grejer - på persiskt vis eller annan nationalitet också säkert, man kokar ris i mkt vatten först, o sen bottnar man kastrull med olja o tjocka potatisskivor, eller lökringar, eller annat... o sen på med ej färdigkokt ris o sen kokas det färdigt o så vänder man liksom upp o ned på kakan...
Jag måste verkligen införskaffa en riskokare-misslyckas alltid! Något speciellt märke man bör välja?? Är det prislappen som avgör kvalitet på riskokaren?
Min riskokare är av märket AFK. Jag vet inget pris på den, eftersom det var en julklapp. Jag tror att de ligger kring en 300-400 kr. Men det vill gärna koka fast i botten på den.
Har riskokare och där blir det alltid perfekt MEN valet av ris är också av betydelse
Kanske sköljer jag riset för lite?:o
Vad ska man välja för ris då?
Jag bjöd på ris och en sydamrikansk gryta när min särbo fyllde 30. Vår vietnamesiska väninna var eld och lågor och tyckte maten var fantastiskt god. När hon gick tackade hon än en gång för den goda maten och sa "en gång ska jag komma till dig och lära dig koka ris också!":D
Jag har också en riskokare, fungerar jättebra, men här kommer ett annat litet tips: koka riset i ugnen! Sätt ugnen på 225 grader, häll 2dl ris, 1tsk salt och 31/2 dl vatten i en ugnsfast form. Täck med folie och koka ca 30 min. Man kan även blanda riset med strimlad purjolök eller något annat gott!:D
Åh vad jag blev glad idag när jag hittade den här länken, har letat och letat efter ett recept i den här stilen!
http://almostturkish.blogspot.com/2008/11/leeks-in-olive-oil-zeytinyal-prasa.html
Men... inte behöver man en riskokare för att koka ris?? Det skulle inte få plats i mitt kök. Det är så mycket prylar ändå. Det finns massor av grejer man behöver en gång om året bara, typ, och andra man använder oftare. Men var förvarar man dem??? Våffeljärn, fondueset, assistenten, råsaftcentrifug, fritös, riskokare, äggkokare, popcornmaskin, matberedare... Jag har inte allt det där - men man får habegär ibland. Då tänker jag bara - var ska den stå - och så blir det inget inköp.
Ris har jag aldrig misslyckats med. Det verkar svårt. Att misslyckas med alltså. Har aldrig varit någon proffskock - men ris verkar vara svårt att misslyckas med. (Jo, förresten - jnär jag kokar jasmineris tar ibland vattnet slut innan riseet är färdigt.)
Hoho, Linnea, ris tycker jag är skitsvårt att koka. Jag köpte en riskokare men det hjälpte inte ett dugg.
;P
Jag brukar använda vanligt grötris till maten, det är klibbigare och inte så torrt som vanligt ris. Jag är inte så förtjust i de andra olika rissorterna pga smaken. Fullkornsris tycker jag inte alls om, det blir som hårda "knörtar" när jag kokar det.