Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

kvalité på maten

  • stal1 27 april 2008

    Jag blir mycket fundersam när jag ser vad man väljer att äta under rubriken: "Vad blir det till middag".

    Det är mycket skräpmat som äts i stugorna runt om i Sverige. Väldigt enkla och snabba rätter med mycket sås - ofta fet.
    Äter vi verkligen så dåligt i Sverige?

  • frucaos 27 april 2008

    Ja, det blir nog lätt för mycket grädde.
    När det gäller crème fraiche brukar jag använda lätt-varianten, och grädde kan ofta ersättas med matlagningsgrädde eller t.o.m med mjölk.
    Snabblagat är väl dessvärre nödvändigt för de flesta om man inte ska äta middag kl 8 på kvällen...

  • stal1 27 april 2008

    Jag äter aldrig före kl 21.00

  • frucaos 27 april 2008

    Stal1 - du fär gärna bidra med lite goda och nyttiga recept!:)

  • farmoringer 27 april 2008

    Skrivet av stal1 den 27 apr 2008

    Jag äter aldrig före kl 21.00


    Det är då jag börjar fundera på att gå och lägga mig, inte äta middag...:D

  • stal1 27 april 2008

    Jo - men för en god och välplanerad middag behöver man ett par timmar att förbereda måltidenpå.

  • frucaos 27 april 2008

    Skrivet av farmoringer den 27 apr 2008

    Skrivet av stal1 den 27 apr 2008

    Jag äter aldrig före kl 21.00


    Det är då jag börjar fundera på att gå och lägga mig, inte äta middag...:D


    Vi kryper faktiskt också under täcket mellan 21 och 21,30!:Z

  • irrevirre 27 april 2008

    Skrivet av frucaos den 27 apr 2008

    Skrivet av farmoringer den 27 apr 2008

    Skrivet av stal1 den 27 apr 2008

    Jag äter aldrig före kl 21.00


    Det är då jag börjar fundera på att gå och lägga mig, inte äta middag...:D


    Vi kryper faktiskt också under täcket mellan 21 och 21,30!:Z


    Ja, det beror väl på vilka arbetstider man har. Jag lägger mig också ca. 21.30. Men så går jag upp 05.05 så det behövs.

    Vad gäller nyttig eller onyttig mat så har min mat ändrats markant de senaste åren. Vi åt mycket fetare förr och ville vräka på sås. Men nu tycker jag mycket av det man lagade då känns fett.
    Vi äter mycket mer grönsaker idag, inte minst rotsaker.
    Ja, man har verkligen ändrats sig, men det är positivt.

  • farmoringer 27 april 2008

    Jag har ofta sås till mina maträtter men inte att jag anser att det är speciellt fett. Grädde använder jag men mest matlagningsgrädde. Cremefraiche använder jag lätt. Korv älskar jag. Men köper oftast mager korv. Det finns många nyckelhålsprodukter nu för tiden så snabbmat behöver inte alls vara lika med onyttig mat...

  • monac 27 april 2008

    här äts inte så mycket skräpmat....!
    visst "fuskas" det ibland med en hamburrgare från max,som i dag t.e.x.
    när det slka gå undan hemma blir det ibland någon ur kelda såserna sortiment.
    Många recept som läggs in här är väl mer tänkta som "fest-mat" och inte tänkta att ätas av varje dag.:)

  • Heisjo 27 april 2008

    Jag lagar gärma mat med mycket sås, men väldigt sällan med vispgrädde om det inte är bjudning!
    Annars försöker jag ha varierad kost med mycket grönsaker och tänker mycket på vad det är vi stoppar i oss.
    Jag är väldigt försiktig och vill absolut inte att min familj ska drabbas av övervikt. (Har nära och kära som är överviktiga och vet vilka problem det medför)
    Sedan måste man få fuska ibland och äta "skräpmat" och fet mat, men det ska vara lite speciellt då!!

    Mat ska njutas både till vardags och fest:p

  • Kaneta 27 april 2008

    Jag har inte läst så mycket vad folk väljer till middag på "Vad blir det till middag" men jag gjorde en sökning idag på "Huvudrätt". Utan att utesluta några ingredienser fick jag upp 11 598 st recept men efter att jag tagit bort grädde och creme fraiche var det "bara" 6307 st recept kvar. Så nog gillar vi grädde od här på Matklubben :D

  • pia61 27 april 2008

    Skrivet av farmoringer den 27 apr 2008

    Skrivet av stal1 den 27 apr 2008

    Jag äter aldrig före kl 21.00


    Det är då jag börjar fundera på att gå och lägga mig, inte äta middag...:D


    Jag tänker också på tandborstning och säng vid den tidpunkten!

  • Glitterfia 27 april 2008

    Skrivet av Kaneta den 27 apr 2008

    Jag har inte läst så mycket vad folk väljer till middag på "Vad blir det till middag" men jag gjorde en sökning idag på "Huvudrätt". Utan att utesluta några ingredienser fick jag upp 11 598 st recept men efter att jag tagit bort grädde och creme fraiche var det "bara" 6307 st recept kvar. Så nog gillar vi grädde od här på Matklubben :D



    Men nog blir det väl godare med grädde och creme fraiche i maten hi, hi :p

  • Lange 27 april 2008

    Vi bor i dubbelmoralens förlovade land. Snåla på grädden i maten och drick lättmjölk men glöm inte bort chips påsen och dippen på lördag kväll gärna med en öl till......
    Har vi glömt att Sverige är lagom landet? Det är kanske inte det nyttigaste med vispgrädde men om man äter med måtta och sparar till festliga tillfällen så är faran liten. Forskningsresultat har klart och tydligt visat att det är viktigare att njuta av maten i trevligt sällskap än att leva som ett hälsofreak i sin ensamhet.
    :p

  • Kaneta 28 april 2008

    ...fast som jag läste så gäller det att ha rätt vänner också:

    "Nära vänskap är en viktigare faktor för viktökning än gener och livsstil, visar ny forskning. Orsaken ligger troligen i att uppfattningen om en normal kroppsstorlek förändras när någon som står en nära går upp i vikt...." :D :D :D

  • Fiona 28 april 2008

    Jag har även jag tittat i den tråd som nämns, och kan inte säga annat än visst! Det vi skrivit upp där är kanske inte det nyttigaste eller det som tar längst tid att laga, men å andra sidan tror jag inte det är många som skriver varje dag, och dessutom att de flesta av oss skriver där på veckodagarna när vi inte har tid och ork att laga middag i 3 timmar!
    Själv brukar jag inte skriva med salladen vi äter till ALLA måltider hemma t.ex vilket gör en väldig skillnad i hur fet en måltid uppfattas.
    Att vi användet mycket grädde och creme fraish är knappast något nytt, men i alla fall här används aldrig vispgrädde om det inte är till tårta, utan 4% alternativ som ger precis lika god smak i såserna (de gånger vi har något sådant i sås).
    Sen icke att förglömma... även om man äter sås varje dag så handlar det om hur mycket man äter, inte hur ofta alla gånger....

  • 28 april 2008

    Jag begiper över huvus taget inte varför man ska ha sås. Om man kollar in mängden med detta i grunden onyttiga tillbehör - finner man ofta att man kompletterar såsen med diverse tillbehör - inte tvärt om.

    Och ... varför ska det gå snabbt att laga mat? Det är ju ett underbart tillfälle att umgås - i stället för att sitta tysta tillsammans framför TV:n och titta på något "dumprogram"

  • Klingan 28 april 2008

    I veckorna försöker jag hålla igen med onyttiga feta goda såser och sådant. Men tycker att man kan lyxa till det lite på helgen. Använder alltid matalgningsgrädde eller creme fraiche light i mina såser och grytor. Händer ibland att jag köper färdig sås eller pulversås, men hemlagat är godast! :)

  • Bianca 28 april 2008

    Har man som jag trekommafem hungriga tonåringar så är det inte middag kl 21 som gäller! Träningar och diverse andra aktiviteter gör att vi käkar vid 18-tiden. Men skräpmat? nej, inte alls. God vällagad husmans går minst lika fort som att värma färdiga kartonger. Och självklart ska det vara sås till. Hujedamej om såsen fattas :D. Dagens magra produkter duger alldeles utmärkt och min personliga favorit är turkisk yoghurt.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.