Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Matuppror mot dålig mat i barn- och äldrevård

  • 30 juni 2008

    Hej!
    Vet inte om det redan finns en tråd om detta, men en kvinna i Svärdsjö har startat ett matuppror. Det började mot att hennes barns skola skulle få färdig lagadmat ditkörd, istället för att maten lagades på skolan. Hon lyckades stoppa det med en namninsamling, och nu kämpar hon får bättre mat för de gamla bl a.
    Man kan enkelt skriva under upproret genom att trycka på en knapp och fylla i sitt namn.
    Adressen till hennes hemsida är www.camillasmatuppror.se/
    Gå in och läs, och ni som känner er manade skriv under!

  • systeryster 30 juni 2008

    Naturligtvis vill man när man bli gammal ha mat som smakar något och inte något microvärmt elände.Jag kommer ihåg när hemtjänsten hade tid att laga maten åt pensionären samtidigt som man umgicks och hade ett samtal.Annat är det nu när det hmgs färdiga matbackar i en påse på dörren.Så får familjeläkaren sätta in något antideppressivt istället för att behålla livslusten hos ensamma åldringar.Centralköken har ofta snabba lösningar och lagar inte så mycket från grunden.Lokala produkter ger säkert mer arbeten och bättre råvaror.Bara vinster både för samhället och miljön.Det är synd att alla förvaltningar bara ser till sin egen portmonä.

  • monac 30 juni 2008

    ja det är hemskt!
    Önskar att alla barn & äldre fick äta mat som var nylagad på plats.
    klart jag skrivit på...

  • festmaten 30 juni 2008

    Adressen till den hemsida har varit på tapeten för några månader sen, då skrev jag på. Men Vivvan, det kan aldrig sägas för många gånger, och för alla nya medlemmar här så är det kanske nytt(Y)

  • ros 30 juni 2008

    :)Jag har redan skrivit på(Y)(Y)(Y)

  • 30 juni 2008

    Ja, jag jobbar inom hemtjänsten just nu, och det är mer hemsktjänsten än hemtjänsten. jag stormtrivs, men det är hur stressigt som helst. Och de gamla får aldrig känna den lockande matdoften medans de väntar på maten, eller bläddra i receptsamlingar och föreställa sej smaker och kombinationer som vi njuter av att göra. Hur ska de kunna bli hungriga är det tänkt? Många delar dessutom på portionerna, äter dom två dagar, äter dom kalla, eller som en del, bara låter dom stå staplade på hög i kylen. Det är så hemskt! Vi bor faktiskt i ett land där jag tror att alla kan få äta god, fräsch och spännande mat.
    Nu ska jag göra matlåda till mej själv. Imorgon får jag raggmunk! Mums! Försöker inte äta potatis (GI) men fick vinterpotatis av min bror. Vem kan motstå det?

  • dystraior 30 juni 2008

    Jag har jobbat inom älderomsorgen och när jag började på ett demensboende så lagade vi faktiskt maten själva, men sen kom livsmedelsverket och inspekterade och stängde vårat kök :( Och det var väldigt tråkigt, innan dess så kunde de boende få hjälpa till när man lagade mat eller få smaka på smeten när man bakade och dofterna kunde väcka både aptit och minnen till liv. Men sen blev det färdiga matlådor som kom i en värmebox, det märktes på aptiten att det inte alls var samma sak.

    Men det som verkligen saknades var doften av nybakat kaffebröd. Så jag har skrivit på, mer hemlagat åt äldre och skolbarn!!

  • Jade69 30 juni 2008

    Väldans lätt att skriva på. Bra mat till vår framtid och dom som tjänat och gjort vår framtid möjlig är en självklarhet.

    Man blir ju:@ j-vligt förbannat när man läser.

    Jade69

  • Agali 30 juni 2008

    Tja, skriva på är det många som är villiga att göra. Men det är ingen som verkar villig att betala för det hela. Det är trots allt en enorm kostnad att ha kök och kökspersonal till varje skola och äldreboende som finns och man måste helt enkelt prioritera andra saker när pengarna inte finns.
    Men visst hade det varit bra om de små och de gamla kunde få bra mat - specielt bra vore det om de kunde ge dem mat som faktiskt smakar nåt så man slipper höra att de hemmalagade köttbullarna är för "starka" (!).

  • systeryster 9 juli 2008

    Skrivet av Agali den 30 jun 2008

    Tja, skriva på är det många som är villiga att göra. Men det är ingen som verkar villig att betala för det hela. Det är trots allt en enorm kostnad att ha kök och kökspersonal till varje skola och äldreboende som finns och man måste helt enkelt prioritera andra saker när pengarna inte finns.
    Men visst hade det varit bra om de små och de gamla kunde få bra mat - specielt bra vore det om de kunde ge dem mat som faktiskt smakar nåt så man slipper höra att de hemmalagade köttbullarna är för "starka" (!).

    Felet är väl att det är olika kassor för olika saker.Alla ska ha en försörjning.Om alla som går arbetslösa och ungdomar som har svårt att få in en fot i arbetslivet kunde beredas plats med något så meningsfullt som att hjälpa gamla och barn att få en näringsriktig vällagad kost.Hur gammal ska man vara innan man kommer ut i arbetslivet numer 25?Bidrag och ersättningar kostar väl också?Är inte så säker på att vi tjänar så värst mycket på ekvationen att låta hemtjänst och barnomsorg vara så supereffektiva att maten blir oaptitlig.

  • FarmorMaya 10 juli 2008

    Adressen är nu vidarebefordrad till hela min maillista. Hoppas alla skriver på OCH skickar den vidare till sina kontakter.
    Bra initiativ.
    Ha en skön sommar, i Östersund blåser det kallt idag.
    (Y)(Y)(Y)

  • ros 2 oktober 2009

    :)Hej!
    Detta är mycket läsvärt!!!
    Vad är det för mat som våra barn och vi blir "serverade"???:o
    2009-10-01
    Matupprorets nyheter i oktober -09
    Matupproret i Matakuten måndagen den 5 oktober, kl 21.00 på TV4. Nu är debatten igång igen och att den kommer att plockas upp hela tiden tills maten är bra till våra barn, sjuka och äldre!
    Jag föreslår att du tar dig tid, åk till barnens skola provsmaka maten. Och varför inte ta med kameran? Gör det gärna flera gånger så du har koll på vad barnen får för typ av mat.

    Fråga skolköket om man använder mycket hel- och halvfabrikat. Färdiga köttbullar, färdiga biffar, chiken nuggets, kyletter, fiskpinnar, pannkakor, fiskbullar, pulvermos, pulversås och liknande är helfabrikat. Och det finns tydligen en uppsjö av dessa.
    Vad är då bra mat?
    Att kommunen nyttjar kökspersonalens kompetens till att laga maten från grunden av bra råvaror kan ju inte vara för mycket begärt? Det är många mattanter som vill det, men de får inte! Skäll inte på personalen utan stötta dem i köket och hjälp dem att förändra och förbättra.
    Fråga, fråga fråga
    Kom ihåg att bakom disken finns en ofta överarbetad underbetald kock som inte heller har fler än två händer. Det är inte heller kökspersonalen som bestämmer vad som ska serveras. Leta reda på den politiskt ansvariga i din kommun. Om alla vi gör det så är vi 37.000 personer som ställer frågorna.
    Äkta vara?
    Fråga också efter ingredienslistorna, fråga vilken typ av tillsatser som används och kom ihåg att alla tillsatser är inte av ondo, men det finns en hel del som är det! Ni kan nu gå till » Äkta vara, Mats-Eric Nilssons webbsida, där finns e-nummernyckeln och titta vad dessa ämnen är för något.
    Vårt ansvar
    Vi kan hjälpa våra barn – det är vårat ansvar att hjälpa våra barn även grannens ungar. När du ändå är i farten; ta en sväng förbi servicehuset och kolla att mormor och morfar också serveras värdig, näringsriktig mat. Hur ser den ut och hur smakar den? Vad får de betala för den och vad innehåller den?
    Information, uppmaning och utmaning
    Detta nyhetsbrev är dels information och dels en uppmaning eller utmaning att ta reda på så mycket som möjligt om vad som serveras till barnen våra sjuka och äldre, ta de uppgifterna och kontakta era lokala journalister och tidningar i ditt området. Be dem skriva om detta.
    Det goda exemplet
    Och finns det härliga och jättebra skolor, tala om det också, mejla gärna det till mig så kan vi skriva om det på på min sajt och sprida det goda exemplet. Med matkvalitet och måltid i fokus kommer våra barn, sjuka och äldre bli friskare, gladare och piggare.
    En kvarts miljon
    Nu hjälps vi åt, tillsammans är vi starka! Och om var och en värvar två personer innan nyår så är vi snart uppe i en kvarts miljon upproriska ställningstagare.

    Om du är intresserad att bli lokalambassadör för Matupproret och driva dessa frågor i din hemkommun hör av dig. Det kostar inget, bara ditt engagemang och man lär sig massor!

    Vi ses!
    Camilla Sparring


    Camillas Matuppror, Sveden 125, 790 23 Svärdsjö
    www.camillasmatuppror.se, [email protected]

  • enAnnan 2 oktober 2009

    Jag tycker oxå att detta är oerhört viktigt.
    Och skrev på för läääänge sedan och driver en del i egen väg på hemmaplan med.

    MEN jag har under vägen insett att man måste börja hemma. Ni som kräver så mycket av förskolan, skolan osv...jag räknar kallt med att ni inte serverar dessa saker hemma heller!?!?!?

    Att ni ger mat utan tillsatser, riktiga fina råvaror osv.
    Att ni själva gör det ni kräver av andra.

    För det är många som skriker högt och sedan serverar fil och flingor till middag till barnen, eller färdig Billyspizza, pulversåser osv - det funkar ju inte så bra direkt....
    Man måste börja med sig själv för att kunna förändra. Och man ska inte ställa krav på andra man inte lever upp till själv. Tycker jag.

  • kattgnag 2 oktober 2009

    Jag har skrivit under och jag har skickat länken vidare till vänner och bekanta.
    Vi är ganska många som är intresserade mat och som bryr oss i hur det smakar och tillagas etc.
    Om vi inte dör i förtid sitter vi själva där förr eller senare på nåt "hem" nånstans och blir serverade något som vi absolut inte vill ha. Kommer vi att ha valmöjligheter? Får vi vara med och påverka vår mat?
    Tveksamt.
    Vi får väl svälta ihjäl då.
    Bli deprimerade.
    Att inte ha möjlighet att påverka sin egen situation är bland det värsta som finns för en individ, ung som gammal.
    Men detta vet vi också, att unga och gamla har inget speciellt värde i vårt samhälle.
    Tycker det är för jävligt!

  • kattgnag 2 oktober 2009

    Skrivet av enAnnan den 2 okt 2009

    Jag tycker oxå att detta är oerhört viktigt.
    Och skrev på för läääänge sedan och driver en del i egen väg på hemmaplan med.

    MEN jag har under vägen insett att man måste börja hemma. Ni som kräver så mycket av förskolan, skolan osv...jag räknar kallt med att ni inte serverar dessa saker hemma heller!?!?!?

    Att ni ger mat utan tillsatser, riktiga fina råvaror osv.
    Att ni själva gör det ni kräver av andra.

    För det är många som skriker högt och sedan serverar fil och flingor till middag till barnen, eller färdig Billyspizza, pulversåser osv - det funkar ju inte så bra direkt....
    Man måste börja med sig själv för att kunna förändra. Och man ska inte ställa krav på andra man inte lever upp till själv. Tycker jag.



    Självklart!!

  • ros 14 oktober 2009

    :)Vad bra att vissa affärer försöker att sälja Äkta vara, riktig mat utan onödiga tillsatser

    2009-10-14
    City Gross gör det - Äkta vara, riktig mat utan onödiga tillsatser
    City Gross går nu ut stenhårt för att hjälpa konsumenten att välja rätt mat, kolla » klippet jag nosat upp!

    Alltså de kommer att märka ut alla varor som klassas Äkta vara enligt Mats-Eric Nilsson (den hemlige kockens) modell. Det är hans organisation » Äkta vara som står med pekpinnen. Detta innebär att en av de stora problemen för oss konsumenter ”jag förstår inte innehållsförteckningen” eller ”jag kan inte läsa det är för små bokstäver” blir undanröjda. Du behöver bara leta efter Äkta vara-märkningen och du är garanterad mat,inte kemi och utfyllnadsmaterial.

    Detta gör att jag hoppar upp och ner på stolen av glädje!!

    Vilken press kommer inte detta att sätta på industrin att plocka bort onödiga tillsatser om de vill sälja sina produkter? Vilken press kommer inte detta att sätta på övriga handlare, ICA, Coop, Axfood med flera att göra likadant?

    Bakgrunden består säkert av många olika saker och, här är min och Matupprorets del i det hela. Eftersom jag har min tipsfunktion på Matupprorets sajt så får jag ju alltid reda på det mesta. Lite historik i ärendet, hittar du på sidan » turnétack. Jag träffade 14 butikschefer under min turné då under december – februari och hade möjligheten att prata om vikten av bra mat utan onödiga tillsatser och Matupproret vill ju att detaljhandeln tar sitt ansvar också. Att de i sin tur ställer krav på leverantörerna att plocka bort de onödiga tillsatserna. Vad hände sedan då? undrar ni.

    De lyssnade, på mig de där timmarna, de kontaktade Mats-Eric Nilsson. Ni vet "hemlige kocken" Mats-Eric Nilsson sitter med i Matupprorets expertpanel. Han kommer att certifiera dessa varor. Hoppas ICA, AXFOOD, COOP och alla andra butikskedjor hör av sig till honom och gör samma sak. Tillsammans är vi starka.

    Båten håller på att vändas, detta gör att det går fortare! Inget är »omöjligt!

    Otroligt glada hälsningar!
    Camilla Sparring

    Camillas Matuppror, Sveden 125, 790 23 Svärdsjö
    www.camillasmatuppror.se, [email protected]

  • anmawa 14 oktober 2009

    (L)Nu har jag också skrivit under. Det är bra om alla gör lite. Det roliga är att mina tonåringar också gillar matakuten och vill ha bra mat i skola. De uppskattar att det finns lagad mat hemma, så det finns hopp får framtiden. I mataffärerna är ju majoriteten av maten helfabrikat i ex frysdiskarna. Någon måste ju köpa detta. Sen tycker jag synd om dem i personalen som brinner för att laga mat från grunden. Det finns ju flera "mattanter" här i MK och vad era barn på dagis och i skolan tycker om brukar funka hos mig också.

  • Stinashopper 27 oktober 2009

    :@:@:@ ... så här känner jag mig närmast hela tiden. Vad är det som har händer runt omkring mig? Kan undra varför det känns det som om jag, som konsument, blir blåst ? Tack o lov verkar det ändå som om "samhället" håller på att vända ifråga om vår mat och alla gömda tillsatser, visserligen långsamt men ändå. Värre är det för de äldre som får finnas sig att utlämnas till andras godtycke (läs plånbok). Har tidigare valt bort City Gross på grund av dess storlek, men kommer att ge det en chans till just på grund av "Äkta vara". Allt som gör det lättare för mig som konsument att hitta rätt gör att jag sparar tid och energi som kan läggas på annat.

  • bernit 27 oktober 2009

    Skrivet av enAnnan den 2 okt 2009

    Jag tycker oxå att detta är oerhört viktigt.
    Och skrev på för läääänge sedan och driver en del i egen väg på hemmaplan med.

    MEN jag har under vägen insett att man måste börja hemma. Ni som kräver så mycket av förskolan, skolan osv...jag räknar kallt med att ni inte serverar dessa saker hemma heller!?!?!?

    Att ni ger mat utan tillsatser, riktiga fina råvaror osv.
    Att ni själva gör det ni kräver av andra.

    För det är många som skriker högt och sedan serverar fil och flingor till middag till barnen, eller färdig Billyspizza, pulversåser osv - det funkar ju inte så bra direkt....
    Man måste börja med sig själv för att kunna förändra. Och man ska inte ställa krav på andra man inte lever upp till själv. Tycker jag.


    Mycket tänkvärt !!:p

  • bernit 29 oktober 2009

    På tal om dålig mat, och detta är sant.
    En avlägsen bekant till mej med två barn körde panerade fiskpinnar i brödrosten !!!
    Kommer inte ihåg vad hon serverade till, kan man tänka sig pommes frittes och färdigköpt remouladsås med minst 10 sorters E-nummer till, och självklart CocaCola, mmmmuuuummmssss(N)(N)

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.