Gör du i ordning mise en place när du lagar mat eller bakar hemma? För- och nackdelar?
720116 september 2010
ALLTID !!!{eat}{party}
Josses16 september 2010
Har lite hjärnsläpp här, men vad är en "Mise en place"?{question}:'(
annchi16 september 2010
Alla på sin plats betyder det
boz196516 september 2010
Så gott som alltid. Det blir så mycket enklare och mer strukturerat då. Hålla på att leta efter ingredienser och rota i skåp, mäta upp, skära, hacka, skiva, etc i sista stund är bara irriterande och ger faktiskt ett sämre slutresultat.
RandigBordsduk16 september 2010
Gör i princip alltid en mise en place! Fick lära mig det på hotell och restaurang- utbildningen och det är väl något av de få saker som fortfarande sitter kvar :-))
littlejohn16 september 2010
För det mesta. Enkelt och smidigt ser man vad som ska i och när. Går snabbare och det är väldigt bekvämt att slippa ranta runt i köket när man börjat. {eat}
chrisq16 september 2010
:DDAlltid vill ha ordning o reda när jag håller på, allt blir ju både enklare o roligare då
MrsC16 september 2010
Alltid här oxå (Y)
jas6516 september 2010
Det är en självklarhet vid matlagning, men det blir ju lite mer disk som frugan får ta hand om.:)
Lenkan16 september 2010
Oftast ja, ser till att det som ska skivas och hackas före är klart, så det är lätt att röra ihop allt. Då går ju maten så mycket fortare =)
Bumbis16 september 2010
Jag tar iallafall fram alla råvaror och kryddor. Hackar och skivar gör jag oftast efter hand.
charlottat16 september 2010
lite olika, försöker oftast ta fram och förbereda, men inte strikt. ska jag till exempel fräsa grönsaker så kanske jag inte har tagit fram och hackat allt klart innan jag börjar med första eftersom olika grönsaker behöver olika lång tid i pannan. fast oftast har jag ändå tagit fram och sköljt t.ex. paprikan, även om den inte ska i förrän sista minuten, men eftersom det inte tar många sekunder att skära den så kanske jag gör det under tiden som hårdare grönsaker redan fräser.
123Linnea16 september 2010
Brukar förbereda så mycket som går. Det blir tvärt om lättare att diska då - tycker jag. Annars har man grönsaksblast lite här och där; kastruller med det en och det andra...
vinciqator16 september 2010
Har jag plats - alltid
Ska något tempereras - i god tid
Skall något vara kallt - låt stå i kyl
Idealet är att ha allt framme, men ibland går det inte. Vissa saker som kräver mycket vägande/mätande görs alltid mise en place för att slippa dutta med våg/mätglas. En pass föreberedlser och ett för tillredning.
ciah23 september 2010
Skrivet av RandigBordsduk den 16 sep 2010
Gör i princip alltid en mise en place! Fick lära mig det på hotell och restaurang- utbildningen och det är väl något av de få saker som fortfarande sitter kvar :-))
Ja så sant så.. man ska kunna öppna frys/kyl/förråd med förbundna ögon och hitta det man vill ha men hemma är det lite svårare med man o barn som inte vill lyssna på det riktigt. :)
anluk23 september 2010
Nä jag är nog lite rörig i matlagningen så näpp jag har inte allt framme när jag startar....
sikaal23 september 2010
Jag försöker, men är rätt dålig på det, {disapointed} min man är mycket bättre och det får jag höra. :s
zarazara24 september 2010
Det beror alldeles på vad jag ska göra! Om det är efter recept så tar jag fram och ställer i ordning. Men mat lagar jag oftast väldigt fritt, utifrån vad som råkar finnas hemma - vilket jag sällan kollar innan jag börjar. Jag kanske hackar upp en lök och slänger i en gryta, och så rotar jag runt i skåpen medan den puttrar igång...
maxxess25 september 2010
Om det är en rätt jag gjort tidigare så blandar jag gärna kryddor i förväg, så man slipper stå med 6-7 kryddburkar och måtta till exempelvis soppan som man exakt vet hur man vill den skall smaka.
Om det är mkt grönsaker/rotfrukter så skär jag ibland ned i förväg. Annars går allt på gehör och i realtid :) och jag diskar nästan alltid av det jag använder under matlagningen samtidigt.
Har svårt att njuta av god mat om köket ser ut som f-n och diskhon är full av disk.
Gör du i ordning mise en place när du lagar mat eller bakar hemma? För- och nackdelar?
ALLTID !!!{eat}{party}
Har lite hjärnsläpp här, men vad är en "Mise en place"?{question}:'(
Alla på sin plats betyder det
Så gott som alltid. Det blir så mycket enklare och mer strukturerat då. Hålla på att leta efter ingredienser och rota i skåp, mäta upp, skära, hacka, skiva, etc i sista stund är bara irriterande och ger faktiskt ett sämre slutresultat.
Gör i princip alltid en mise en place! Fick lära mig det på hotell och restaurang- utbildningen och det är väl något av de få saker som fortfarande sitter kvar :-))
För det mesta. Enkelt och smidigt ser man vad som ska i och när. Går snabbare och det är väldigt bekvämt att slippa ranta runt i köket när man börjat. {eat}
:DDAlltid vill ha ordning o reda när jag håller på, allt blir ju både enklare o roligare då
Alltid här oxå (Y)
Det är en självklarhet vid matlagning, men det blir ju lite mer disk som frugan får ta hand om.:)
Oftast ja, ser till att det som ska skivas och hackas före är klart, så det är lätt att röra ihop allt. Då går ju maten så mycket fortare =)
Jag tar iallafall fram alla råvaror och kryddor. Hackar och skivar gör jag oftast efter hand.
lite olika, försöker oftast ta fram och förbereda, men inte strikt. ska jag till exempel fräsa grönsaker så kanske jag inte har tagit fram och hackat allt klart innan jag börjar med första eftersom olika grönsaker behöver olika lång tid i pannan. fast oftast har jag ändå tagit fram och sköljt t.ex. paprikan, även om den inte ska i förrän sista minuten, men eftersom det inte tar många sekunder att skära den så kanske jag gör det under tiden som hårdare grönsaker redan fräser.
Brukar förbereda så mycket som går. Det blir tvärt om lättare att diska då - tycker jag. Annars har man grönsaksblast lite här och där; kastruller med det en och det andra...
Har jag plats - alltid
Ska något tempereras - i god tid
Skall något vara kallt - låt stå i kyl
Idealet är att ha allt framme, men ibland går det inte. Vissa saker som kräver mycket vägande/mätande görs alltid mise en place för att slippa dutta med våg/mätglas. En pass föreberedlser och ett för tillredning.
Gör i princip alltid en mise en place! Fick lära mig det på hotell och restaurang- utbildningen och det är väl något av de få saker som fortfarande sitter kvar :-))
Ja så sant så.. man ska kunna öppna frys/kyl/förråd med förbundna ögon och hitta det man vill ha men hemma är det lite svårare med man o barn som inte vill lyssna på det riktigt. :)
Nä jag är nog lite rörig i matlagningen så näpp jag har inte allt framme när jag startar....
Jag försöker, men är rätt dålig på det, {disapointed} min man är mycket bättre och det får jag höra. :s
Det beror alldeles på vad jag ska göra! Om det är efter recept så tar jag fram och ställer i ordning. Men mat lagar jag oftast väldigt fritt, utifrån vad som råkar finnas hemma - vilket jag sällan kollar innan jag börjar. Jag kanske hackar upp en lök och slänger i en gryta, och så rotar jag runt i skåpen medan den puttrar igång...
Om det är en rätt jag gjort tidigare så blandar jag gärna kryddor i förväg, så man slipper stå med 6-7 kryddburkar och måtta till exempelvis soppan som man exakt vet hur man vill den skall smaka.
Om det är mkt grönsaker/rotfrukter så skär jag ibland ned i förväg. Annars går allt på gehör och i realtid :) och jag diskar nästan alltid av det jag använder under matlagningen samtidigt.
Har svårt att njuta av god mat om köket ser ut som f-n och diskhon är full av disk.