Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Någon som äter LCHF-kost här i Matklubben?

  • Tiadina 11 november 2008

    Jag undrar om det är många som äter LCHF-kost här och i så fall hur det påverkat er? Positivt eller negativt? Jag försöker äta så sen lite mer än en månad tillbaka.(Y)

  • boz1965 12 november 2008

    Skrivet av Tiadina den 11 nov 2008

    Jag undrar om det är många som äter LCHF-kost här och i så fall hur det påverkat er? Positivt eller negativt? Jag försöker äta så sen lite mer än en månad tillbaka.(Y)


    LCHF, Atkins, Stenålderskost och allt vad det kallas är bara bluff. De har tillkommit för att vissa "författare" och skvallertidningar ska ha nåt att skriva om och tjäna pengar. Det allra bästa är att äta en väl balanserad kost och att tillåta sig att äta allt, bara inte alltid...

    Rekommendationerna är:

    Max. 30% av energiintaget skall komma från fett (alltså ENERGIINTAGET, inte t.ex. 30%-ig köttfärs om nån nu trodde det. Fett har mer än dubbla energivärdet mot kolhydrater och proteiner). C:a 55-60% från kolhydrater och 10-15% från proteiner.

    Energivärde per 1 g:

    Fetter: 39 kJ (9.3 kcal)
    Kolhydrater: 17 kJ (4.1 kcal)
    Proteiner: 17 kJ (4.1 kcal)

    Exempel:

    17%-ig fläskfärs har följande energivärde per 100 g:
    Fett: 17 g, protein: 16.2 g, kolhydrat: 0 g, vatten: 65 g
    Ger ett energivärde på: fett: 158.1 kcal + protein: 66,4 kcal =
    224,5 kcal/100 g


    ONÖDIGT VETANDE
    Den mänskliga kroppen vid en vikt av 65 kg, består av (c:a-värden):

    1 kg kolhydrater
    4 kg mineralämnen
    9 kg fetter
    11 kg proteiner
    40 kg vatten

  • Tiadina 12 november 2008

    Jag tror också att det bästa är att kunna göra precis så som du säger. Jag testar detta för att se om jag blir bättre i min reumatism, man kan ju var överkänslig mot kolhydrater. Detta är inte det enda jag provat p.g.a. reuman. Som ett plus har jag gått ner 4 kilo och är inte direkt överviktig men det har ju tillkommit lite kilon här och där under åren,

  • Boundin 12 november 2008

    jag försöker hålla mig till en "low carb" riktlinje och tycker det känns bra i kropp och själ. Utan alltför mycket kolhydrater mår iaf jag bättre och har lyckats gå ner ngt kg i vikt... Undviker pasta, potatis, ris, bröd och byter ut mot tex olika grönsaker (gärna ugnsbakade) och försöker att äta så mycket obehandlad och ekologisk mat som möjligt..:)

  • boz1965 12 november 2008

    Skrivet av Tiadina den 12 nov 2008

    Jag tror också att det bästa är att kunna göra precis så som du säger. Jag testar detta för att se om jag blir bättre i min reumatism, man kan ju var överkänslig mot kolhydrater. Detta är inte det enda jag provat p.g.a. reuman. Som ett plus har jag gått ner 4 kilo och är inte direkt överviktig men det har ju tillkommit lite kilon här och där under åren,


    "Överkänslig" mot kolhydrater (sockerarter) är man om man är diabetiker. Men att nån skulle vara direkt allergisk mot kolhydrater, annat än laktos, har jag inte hört talas om, men nån gång ska ju iofs vara den första... Däremot vet jag att man kan vara överkänslig mot fett och få våldsamma, feta diarréer om man får för mycket fett i sig.

    De här dieterna som jag nämnde innan fungerar kanske på kort sikt men, enligt expertis - Stephan Rössner bl.a., kan de vara direkt hälsofarliga på längre sikt. De kan fungera som en kortvarig (max. ett par månader) bantningskur, men inte mer. Sedan börjar bristsjukdomar att smyga sig på.

  • boz1965 12 november 2008

    Men egentligen ska du inte lyssna för mycket på någon av oss. För det är nog ingen (tror jag iaf) här som har någon högre medicinsk utbildning. Det bästa du kan kan göra är att prata med din läkare innan du skiftar kost, det är åtminstone vad "de som förstår sig på saker" rekommenderar.

  • kajsa36 12 november 2008

    Intressant det här..
    Tänkte jag skulle försöka att på lång sikt gå ner några kilo.
    Och jag håller med att väl balanserad kost och motion är nog de som gäller...men då jag är så dålig på att veta vad som är bra vad man ska äta, när och hur mycket.
    Hur kan tex en dags kost se ut några tips...(Y)

  • aze01 12 november 2008

    LCHF är ingen bantningskur men ett mycket nyttigt sätt att få i sig bra mat. Som bonus följer viss viktnedgång. Det är inget man äter några månader och sedan slutar med. Vi som äter högfett, lågkolydratkost gör det för att vi mår så mycket bättre av den. Om man inte vill gå över till denna kost (hela svenska folket har ju blivit indoktrinerade av kostråd, som professorer "köpta av livsmedelsindustrin" tutat i oss), bör tänka på några saker: Uteslut allt margarin ur kosten, använd smör och rapsolja att steka i och använd Bregott på smörgåsen. Köp aldrig färdig mat, pulversåser, soppor. Uteslut all mat med glutamat. Ät fisk, kött, ägg och grönsaker, alltså rena produkter, ingen processad mat. Läs hur margarin tillverkas och ni vill aldrig mer använda denna skokräm. Läs boken Den hemlige kocken och läs även den nya boken Äkta vara av Mats-Erik Nilsson. I dessa böcker finns det nyttig och bra information. Enda problemet är att matinköp tar så mycket längre tid numera, man måste ju läsa innehållsförteckningen noga innan man vågar handla.
    Det finns flera läkare som går emot etablissemanget och rekommenderar LCHF. Lita absolut inte på Livsmedelsverkets kostråd, Livsfarlighetsverket är ett mer lämpligt namn. De silar mygg och sväljer kameler, godkänner farliga tillsatser och avråder folk att äta rena produkter som smör och grädde.

  • Fiona 12 november 2008

    Jag blev rekommenderad att äta på detta sätt som en långsiktig omläggning av kosten så sent som för 2 veckor sedan av en läkare, så att hävda att detta bara är en "fluga" eller att det skulle vara skadligt tycker jag låter väldigt konstigt...
    Jag har efter det börjat försöka lägga om kosten lite mer än innan men kan inte påstå att jag märker några jätte reaktioner i min kropp, vilket iofs antagligen beror på att jag alltid gör förändringar långsamt och att jag inte kan börja äta massa vispgrädde i maten och liknande eftersom jag är laktosintollerant.

  • Tiadina 12 november 2008

    Tacksam för alla svar....

  • monac 13 november 2008

    rensa bort allt socker och mjölmat till att börja med. varit och lyssnat på Annica DAHLQVISTs föredrag(ja,hon har även en LCHF-blogg.) Om man har svår diabetes eller väldigt kraftig övervikt kanske det kan vara något. Att t.e.x. utesluta frukt tyckte jag personligen lät konstigt.
    Alla mår inte heller bra av den där typen av kost.
    Vet inte riktigt vad jag vill komma med det här....men har skrivit det i en annan tråd nån gång att ÖKA output och MINSKA input. de finns inga mirakelmetoder som får fett/övervikt att bara "smälta bort" utan ansträngning...det är en utopi!
    Har man som du Tiadina reumatism/ledproblem kan varmvattenbassäng funka att röra sig i gympa/simma. Syrabildande mat t.ex.(framför allt ) rött kött & i synnerhet socker kan du väl pröva att utesluta en tid för att se om du blir bättre.
    O.B.S.Jag är ingen läkare eller fack expert!!!!!
    Jag äter Artrox för mina ledprobl.det är ett kroppseget ämne som heter glukosamin. De kan din läkare skriva ut...finns även receptfritt men de är ganska dyra. Rör mig varje dag ett par timmar minst.
    Arnicaolja(Weledas) på de värsta ställena(mitt fall knän och armbågar,,fingrar)
    Ut och gå med stavar(kraftigTantvarning jag vet):) ta med en kul kompis.
    Kolla oxå med patient föreningar i din kommun. Där kan det finnas mycket föreläsningar ,information,självhjälpsgrupp,
    varmvattenbasäng,dietist och liknade att tillgå!
    VERKLIGEN LYCKA TILL.

  • Tiadina 13 november 2008

    Tack för tipsen! Ja går med tantstavar sen flera år tillbaka ... härligt tycker jag, badar också sen flera år tillbak i varmvattenbassäng. Detta har räckt ganska bra förut samt antinflammatorisk medicin. Saken är den att jag har blivit mycket sämre ont snart överalt, sömnlösa nätter m.m. Som tur är har jag ett bra jobb som jag klarar av trots krämpor. Jag ska kanske testa det där med rött kött, har slutat med fläskkött sen flera år tillbaka. Idag ska jag styrketräna på KSS ,har fått börja i en grupp där nu. Ha de bra!

  • lenajeanette 13 november 2008

    http://www.fettskramd.se/
    http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/
    http://www.kostdoktorn.se/?page_id=144
    http://www.skaldeman.se/

    Lite tips på bra länkar, där kan du sedan klicka dig vidare till andra som äter lchf och har förändrat sitt väl o mående.
    Kolhydrater i fokus är också en bra sida!

    Äter lchf sedan två månader tillbaka. Detta har gett mig, bl a;

    - ca 7 kg minus på vågen.
    - mindre trött samt,
    - vaknar utvilad .
    -ledvärken har minskat
    -ingen blodsockersvängingar

  • Lindanemon 13 november 2008

    Jag var oxå på ett föredrag med Annika Dahlqvist, och det resulterade bl a i att hon skrev en artikel som ligger här på Matklubben. Läs den!

  • Tiadina 16 november 2008

    Hur hittar jag den artikeln?

  • am62j 18 november 2008

    :o Jag tänker pröva denna kost. Det svåraste för mig blir att vara utan potatis för det är det absolut godaste jag vet........................ Annars är det mycket o god mat man kan äta o framför allt så behöver man inte "jaga" det feta..........

  • kiafia 18 november 2008

    Skrivet av monac den 13 nov 2008

    rensa bort allt socker och mjölmat till att börja med. varit och lyssnat på Annica DAHLQVISTs föredrag(ja,hon har även en LCHF-blogg.) Om man har svår diabetes eller väldigt kraftig övervikt kanske det kan vara något. Att t.e.x. utesluta frukt tyckte jag personligen lät konstigt.
    Alla mår inte heller bra av den där typen av kost.
    Vet inte riktigt vad jag vill komma med det här....men har skrivit det i en annan tråd nån gång att ÖKA output och MINSKA input. de finns inga mirakelmetoder som får fett/övervikt att bara "smälta bort" utan ansträngning...det är en utopi!
    Har man som du Tiadina reumatism/ledproblem kan varmvattenbassäng funka att röra sig i gympa/simma. Syrabildande mat t.ex.(framför allt ) rött kött & i synnerhet socker kan du väl pröva att utesluta en tid för att se om du blir bättre.
    O.B.S.Jag är ingen läkare eller fack expert!!!!!
    Jag äter Artrox för mina ledprobl.det är ett kroppseget ämne som heter glukosamin. De kan din läkare skriva ut...finns även receptfritt men de är ganska dyra. Rör mig varje dag ett par timmar minst.
    Arnicaolja(Weledas) på de värsta ställena(mitt fall knän och armbågar,,fingrar)
    Ut och gå med stavar(kraftigTantvarning jag vet):) ta med en kul kompis.
    Kolla oxå med patient föreningar i din kommun. Där kan det finnas mycket föreläsningar ,information,självhjälpsgrupp,
    varmvattenbasäng,dietist och liknade att tillgå!
    VERKLIGEN LYCKA TILL.


    Hejhopp...nu vill ja gärna blanda mej i här :-)
    Jag har problems m hälsan i en mindre evighet och försöker prova mej fram till en lättare vardag med de små saker jag kan göra själv...dvs. äta rätt efter min kropps önskemål ;-)
    Kan man få förslag på en hel dags matintag..frukost, lunch, middag som det ser ut hos dej?
    Det är otroligt intressant med just sånna här trådar och inspirerande särskilt för en sjukling som mej :-)

  • zandrish 29 januari 2009

    Jag trivs alldeles utmärkt med LCHF-kost och använder den för att bli piggare och må bättre. Det funkar för mig, när jag nu äter pasta/ris/potatis/bröd blir jag mest bara trött och på dåligt humör, ungefär sådär som man är när man inte äter socker och har ett slags beroende av det.
    Folk får säga vad dom vill, det finns ju en hel del olika kostråd här och där och hit och dit, jag väljer det som funkar för mig, vilket är LCHF, någon annan väljer något annat.

    (Y)

  • CissiF 19 januari 2010

    Jag har hört att man ska hålla sig till naturliga fetter när man äter LCHF. Min fråga är. kan man läsa sig tll - på livsmedelsförpackningar och innehållsförteckningar - vad som är naturligt och inte? Jag är laktosintolerant och håller mig således till Valios laktosfria sortiment, men är det naturliga råvaror och hur tar jag reda på det?

    Tack!
    /Cissi

  • strimma21 19 januari 2010

    Jag älskar lchf-kosten och mår fantasktiskt bra på den:p
    Men jag har andra i min närhet som inte kommit överens med den så det är naturligtvis olika. Ofta sitter det i att de har svårt att avstå från ex vis potatis eller pasta, och saknaden blir för stor för att klara av det. Man måste fokusera på det man FÅR äta och inte det man INTE får äta.

    Så här kan det se ut för mig:

    Olika frukostförslag: Kokt eller stekt ägg/äggröra/omelett, knaperstekt bacon, skinka rullad och fylld med philadelphiaost eller majonnäs, kaffe eller the med grädde, turkisk yogurt med solrosfrön och lite nötter.

    Lunch/middag: Rätter (dina vanliga recept förslagsvis) med kött, fisk, kyckling, köttfärs och till det ex vix broccoli, blomkål (kokta som de är eller gjorda som gratäng eller mos) eller bara grönsaker. Gärna goda såser baserade på grädde eller creme fraiche, eller bearnaisesås, för att det inte ska bli för lite fett i måltiden.

    Mellanmål; Skinkskivor, ostskivor, dessertostar, egengjort LCHF-bröd med smör och ost, nötter, kaffe med grädde.

    Godsaker som man kan unna sig ibland: pannacotta, chokladmousse, hemgjord glass, vispad grädde med bär (socker ersätts i denna typ av rätter med ex vis sukrin)

    Hoppas du kommer igång med LCHF för det är otroligt god mat man får äta

    Kolla in följande sidor för massor med recept och tips. Även här på matklubben finns ju massor med bra recept.

    http://airamsmat.webblogg.se/
    http://blogg.passagen.se/fettbramat/
    http://www.lchfrecept.com/
    http://kolhydrater.net/

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.