Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Näringsrik mat

  • Bok_Choy 27 september 2008

    Jag behöver tips!
    Vi kommer antagligen att prata med en dietist, men jag tänkte att jag kan fråga här först, med så många matentusiaster.

    Jag behöver förslag på mat med mycket näring i litet format, alltså att man inte behöver äta så mycket och ändå få i sig tillräckligt med näringsämnen.
    Nu pratar jag inte om att möla i sig chips och grädde för att få i sig så mycket kalorier som möjligt på kortast tid, utan exempelvis ägg, som står för en högre procent av vårt näringsbehov än energibehovet. Fattar ni vad jag menar?
    Jag har problem med magen och mycket svårt att äta stora portioner och har därmed rasat i vikt till ett BMI på cirka 17. Just nu är målet att åtminstone hålla vikten, men egentligen borde jag gå upp med cirka 6 kilo.
    Bör tilläggas att jag är gluten- och laktosintolerant samt att jag ogillar kött (men kyckling är rätt okej, fisk är jättegott).
    Hittills har vi kört på mycket frukt och grönsaker och försökt att exempelvis byta ut vanligt ris mot råris eftersom det innehåller mer näringsämnen. Dessutom lägger vi ibland i bönor i salladen för att det ska bli lite "mer" av det. Det blir mycket fisk (så recept på olika fiskrätter är uppskattat). Frågan är, är detta rätt metod? Finns det andra maträtter och råvaror som kan vara bra?

    Jag äter inga sötsaker och väldigt lite bakverk, funderar dock på att börja baka bröd av bovete.
    Älskar även smoothies. Man kanske skulle kunna göra de lite matigare med exempelvis nötter, hirs, havre eller bovete? Några bra idéer?

    Tacksam för hjälp!
    Therese

  • tilda 27 september 2008

    När du gör smoothies så kan du lägga till ett rått ägg och kanske en skvätt grädde, då blir det liknande näringsdrycken jag brukar göra till dem som behöver extra näring och fett på jobbet.

  • Bok_Choy 27 september 2008

    Rått ägg är ju ingen höjdare att käka väl, med tanke på sjukdomar och liknande?
    Och som sagt är jag laktosintolerant.

  • tilda 27 september 2008

    När du mixar ägget tillsammans med grädde och dyl. så känns inte ägget alls. Näringsdrycken jag brukar göra till de äldre på jobbet smakar ungefär som milkshake. Grädde finns ju laktosfri också.

  • Bok_Choy 27 september 2008

    Jag menar inte äggets smak, jag syftar på exempelvis salmonella.

    (Och jag borde väl lagt till det att jag förutom laktosintolerans i princip avskyr alla mjölkprodukter förutom yoghurt. Dessutom, som jag skrev tidigare, är det råvaror med extra näring i jag är ute efter, inte tips på hur mycket grädde jag ska klunka i mig för att gå upp i vikt.)

  • monac 27 september 2008

    gott bröd:
    Bovetebröd med banan
    gott till frukost tex:
    flygande start,Smoothi.

    tycker verkligen att du ska prata med en dietist om du upplever det som ett problem!

    Jag är noga med att få i mig näringstät & rätt sammansatt kost...äter mycket avocado ibland 4-5 / dag, strunta i chipsen du...de innehåller varken bra näring eller bra fetter.
    det finns jäte goda "vegan-ostar" som du kan tillgå(helt utan laktos.) tofu,kycklingfilé & feta fiskar lax,makrill,strömming skulle jag sattsa på om jag vore du samt kallpressade oljor i och på all mat och sallad! Nötter,mandel,torkad frukt samt laktosfri proteindryck kan du äta mellan målen.
    Bmi 17 låter väldigt lågt!

  • enAnnan 27 september 2008

    Jag förstår precis vad du menar!
    Jag har en son som är likadan. Eller han tycker iofs om all mat *s* - men han får inte i sig tillräckligt och är rejält underviktig. Har varit på utredning i sjukvården flera ggr om. Dessutom har han ju diabetes klass 1 och är på G för celiaki, så visst är det knepigt.

    Jag tycker absolut att du ska prata med en dietist för det är livsviktigt. Annars har du ju fullt med kunskaper och gör rätt. (Y)
    Ägg, fisk, frukt, grönt, bönor och linser - det kan inte bli mycket bättre... Hur är det med cottage cheese, finns det någon laktosfri variant? För det är en bra proteinkälla.
    Hur är det med järn? Lite persilja och kiwi kanske, viktigt för oss tjejer..

    Och du, ordet "tycka om" funkar inte hemma hos mig i allafall, ibland får man helt enkelt äta ändå..Jag förstår och anpassar mat efter allergi, men inte alltid efter smak. För ibland måste man äta annat.

    Väldigt bra av dig att du uppmärksammat problemet och försöker förbättra, och om du vill så kan du skicka ett privat medelande till mig med vad du äter under en dag - ALLT alltså så kan jag se vad du skulle kunna förbättrea. Först med tanke på att jag känner igen situationen så väl, sedan för att jag har mycket kostkunskap.

    Kram

  • enAnnan 27 september 2008

    Jag har nog förresten några recept inskrivna som jag tror skulle passa dig. Kika om du vill. Annars kan jag länka över de jag tror på. :)

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.