För inte så länge sedan ( något år ung. ) så " upptäckte " jag alla goda rotsaker som finns i grönsakshyllan. Så nu när jag vill ha något annat till köttet eller fisken än vanlig kokt potatis eller ris, så köper jag hem allehanda rotsaker. Det blir förutom potatis palsternacka, majrova, kålrabbi, rättika, persiljerot, paprika, rödlök och morot. Kan också bli lite broccoli och purjolök. Sedan lite olja och flingsalt på och så in i ugnen. Gott!
Någon mer som provat?:)
sikaal13 februari 2010
Jag gör ofta så nu också (L), det är dottern och mågen som började! Ibland är man ju inte för gammal att "lära sig sitta" :) ungdomar kan ju också ha rätt då och då! :o
busan3713 februari 2010
Ja, jag gör oxå så ibland. Jättegott och en riktigt bra omväxling tycker jag Jag "upptäckte" allehanda rotfrukter när jag gick på restaurangskola för ca 2 år sen
amoz13 februari 2010
Skrivet av sikaal den 13 feb 2010
Jag gör ofta så nu också (L), det är dottern och mågen som började! Ibland är man ju inte för gammal att "lära sig sitta" :) ungdomar kan ju också ha rätt då och då! :o
Jo men det är klart att man kan lära sig lite nytt även om man kommit upp i "vuxen" ålder. Du vet väl, "att man lär så länge man lever"!(Y)
Mistys13 februari 2010
Prova också sötpotatis,butternutsquash, aubergine och vanlig squash. Inte rotfrukter men underbara att blanda med våra svenska rotfrukter i ugnen med olja och kryddor.(Y)
amoz13 februari 2010
Skrivet av Misty09 den 13 feb 2010
Prova också sötpotatis,butternutsquash, aubergine och vanlig squash. Inte rotfrukter men underbara att blanda med våra svenska rotfrukter i ugnen med olja och kryddor.(Y)
Tack för att du påminnde mig...hade glömt att jag oxå brukar ta med just de sorter du angett(Y)
The_mama97mia13 februari 2010
Glöm inte andra grönsaker - paprika! TOmat! och VITLÖK!!!!!!!!!!!!!!!
asasto13 februari 2010
Gulbetor är en av mina favoriter jättegoda att blanda med morötter och potatis när man gör ungnsbakade rotsaker + det går att använda dem på alla sätt man använder vanliga rödbetor till
amoz13 februari 2010
Man märker ju här att det finns en uppsjö av grönsaker att välja bland men jag tror och vet oxå då jag pratat med andra, att många är rädda att pröva nya sorter.....
siggemums14 februari 2010
Rotsaker är gott! Min favorit är rödbetor.
Jag brukar också ta lite vad som finns. Broccoli,halva körsbärstomater och feta är gott att gratinera några minuter.
Okänd14 februari 2010
Rotsaker är både nyttigt och gott, sedan är det roligt att använda dem i olika sammanhang.
Här är min senaste skapelse:
Kanske inte så vanligt men det blev fantastiskt gott! (Y)(L)
Mistys14 februari 2010
Älskar rotsaker (L) Men man har ju alltid fått höra att det är högt GI och inte nyttigt för oss GI och LCHF ätare. Någon som vet om detta bara är en myt eller är det så att man måste undvika dessa små godingar......?
asasto14 februari 2010
Det finns många GI recept där rotsaker ingår. Det finns många missuppfattningar när det gäller GI ex. att man ska undvika alla kolhydrater. Det är snarare så att man väljer bort snabba kolhydrater (ex. socker, vetemjöl, juicer, potatismos etc) i den dieten och äter långsamma kolhydrater istället. Rotsaker har lite högre GI men det innehåller ju även fibrer som brukar hjälpa till att sänka GI nivån + man kan ju göra ugnsbakade grönsaker med kanske 50% riktigt lågt GI värde och resten av rotsaker man gillar ifall man vill ha lite lägre GI-värde totalt på måltiden
The_mama97mia27 september 2010
Puffar upp den här tråden, nu vimlar det av fina rotsaker i affärerna.
Jag blev så nyfiken när jag läste att ngn gjort rättika i ugn? Hur blir det? Jag har köpt rättika ngn gång o trodde att jag skulle äta det som rädisa men det var inte gott. Månne det blir mildare i ugnen ?
Majrova och kålrabbi har jag inte testat heller.
123Linnea27 september 2010
Det går att göra ungefär samma i stekpannan.
amoz27 september 2010
Skrivet av mama97mia den 27 sep 2010
Puffar upp den här tråden, nu vimlar det av fina rotsaker i affärerna.
Jag blev så nyfiken när jag läste att ngn gjort rättika i ugn? Hur blir det? Jag har köpt rättika ngn gång o trodde att jag skulle äta det som rädisa men det var inte gott. Månne det blir mildare i ugnen ?
Majrova och kålrabbi har jag inte testat heller.
Rättika använder jag nästan alltid (kan vara slut i butiken ibland) när jag gör just ugnsbakade rotsaker. Den blir både krispig och god.
svengelsk27 september 2010
Håller just på med årets fröbeställning och har lagt till persiljerot. Hade tänkt att pröva den, men glömt det. Tack för påminnelsen.
Amika27 september 2010
Jag gör det ofta och när jag vill "festa till det" lite så skär jag ner halloumi i kuber. Gott! :)
För inte så länge sedan ( något år ung. ) så " upptäckte " jag alla goda rotsaker som finns i grönsakshyllan. Så nu när jag vill ha något annat till köttet eller fisken än vanlig kokt potatis eller ris, så köper jag hem allehanda rotsaker. Det blir förutom potatis palsternacka, majrova, kålrabbi, rättika, persiljerot, paprika, rödlök och morot. Kan också bli lite broccoli och purjolök. Sedan lite olja och flingsalt på och så in i ugnen. Gott!
Någon mer som provat?:)
Jag gör ofta så nu också (L), det är dottern och mågen som började! Ibland är man ju inte för gammal att "lära sig sitta" :) ungdomar kan ju också ha rätt då och då! :o
Ja, jag gör oxå så ibland. Jättegott och en riktigt bra omväxling tycker jag Jag "upptäckte" allehanda rotfrukter när jag gick på restaurangskola för ca 2 år sen
Jag gör ofta så nu också (L), det är dottern och mågen som började! Ibland är man ju inte för gammal att "lära sig sitta" :) ungdomar kan ju också ha rätt då och då! :o
Jo men det är klart att man kan lära sig lite nytt även om man kommit upp i "vuxen" ålder. Du vet väl, "att man lär så länge man lever"!(Y)
Prova också sötpotatis,butternutsquash, aubergine och vanlig squash. Inte rotfrukter men underbara att blanda med våra svenska rotfrukter i ugnen med olja och kryddor.(Y)
Prova också sötpotatis,butternutsquash, aubergine och vanlig squash. Inte rotfrukter men underbara att blanda med våra svenska rotfrukter i ugnen med olja och kryddor.(Y)
Tack för att du påminnde mig...hade glömt att jag oxå brukar ta med just de sorter du angett(Y)
Glöm inte andra grönsaker - paprika! TOmat! och VITLÖK!!!!!!!!!!!!!!!
Gulbetor är en av mina favoriter jättegoda att blanda med morötter och potatis när man gör ungnsbakade rotsaker + det går att använda dem på alla sätt man använder vanliga rödbetor till
Man märker ju här att det finns en uppsjö av grönsaker att välja bland men jag tror och vet oxå då jag pratat med andra, att många är rädda att pröva nya sorter.....
Rotsaker är gott! Min favorit är rödbetor.
Jag brukar också ta lite vad som finns. Broccoli,halva körsbärstomater och feta är gott att gratinera några minuter.
Rotsaker är både nyttigt och gott, sedan är det roligt att använda dem i olika sammanhang.
Här är min senaste skapelse:
Lågtempad Middagsjansson med rotsaker.
Kanske inte så vanligt men det blev fantastiskt gott! (Y)(L)
Älskar rotsaker (L) Men man har ju alltid fått höra att det är högt GI och inte nyttigt för oss GI och LCHF ätare. Någon som vet om detta bara är en myt eller är det så att man måste undvika dessa små godingar......?
Det finns många GI recept där rotsaker ingår. Det finns många missuppfattningar när det gäller GI ex. att man ska undvika alla kolhydrater. Det är snarare så att man väljer bort snabba kolhydrater (ex. socker, vetemjöl, juicer, potatismos etc) i den dieten och äter långsamma kolhydrater istället. Rotsaker har lite högre GI men det innehåller ju även fibrer som brukar hjälpa till att sänka GI nivån + man kan ju göra ugnsbakade grönsaker med kanske 50% riktigt lågt GI värde och resten av rotsaker man gillar ifall man vill ha lite lägre GI-värde totalt på måltiden
Puffar upp den här tråden, nu vimlar det av fina rotsaker i affärerna.
Jag blev så nyfiken när jag läste att ngn gjort rättika i ugn? Hur blir det? Jag har köpt rättika ngn gång o trodde att jag skulle äta det som rädisa men det var inte gott. Månne det blir mildare i ugnen ?
Majrova och kålrabbi har jag inte testat heller.
Puffar upp den här tråden, nu vimlar det av fina rotsaker i affärerna.
Jag blev så nyfiken när jag läste att ngn gjort rättika i ugn? Hur blir det? Jag har köpt rättika ngn gång o trodde att jag skulle äta det som rädisa men det var inte gott. Månne det blir mildare i ugnen ?
Majrova och kålrabbi har jag inte testat heller.
Rättika använder jag nästan alltid (kan vara slut i butiken ibland) när jag gör just ugnsbakade rotsaker. Den blir både krispig och god.
Håller just på med årets fröbeställning och har lagt till persiljerot. Hade tänkt att pröva den, men glömt det. Tack för påminnelsen.
Jag gör det ofta och när jag vill "festa till det" lite så skär jag ner halloumi i kuber. Gott! :)