Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Rotsaker!

  • amoz 13 februari 2010

    För inte så länge sedan ( något år ung. ) så " upptäckte " jag alla goda rotsaker som finns i grönsakshyllan. Så nu när jag vill ha något annat till köttet eller fisken än vanlig kokt potatis eller ris, så köper jag hem allehanda rotsaker. Det blir förutom potatis palsternacka, majrova, kålrabbi, rättika, persiljerot, paprika, rödlök och morot. Kan också bli lite broccoli och purjolök. Sedan lite olja och flingsalt på och så in i ugnen. Gott!
    Någon mer som provat?:)

  • sikaal 13 februari 2010

    Jag gör ofta så nu också (L), det är dottern och mågen som började! Ibland är man ju inte för gammal att "lära sig sitta" :) ungdomar kan ju också ha rätt då och då! :o

  • busan37 13 februari 2010

    Ja, jag gör oxå så ibland. Jättegott och en riktigt bra omväxling tycker jag Jag "upptäckte" allehanda rotfrukter när jag gick på restaurangskola för ca 2 år sen

  • amoz 13 februari 2010

    Skrivet av sikaal den 13 feb 2010

    Jag gör ofta så nu också (L), det är dottern och mågen som började! Ibland är man ju inte för gammal att "lära sig sitta" :) ungdomar kan ju också ha rätt då och då! :o


    Jo men det är klart att man kan lära sig lite nytt även om man kommit upp i "vuxen" ålder. Du vet väl, "att man lär så länge man lever"!(Y)

  • Mistys 13 februari 2010

    Prova också sötpotatis,butternutsquash, aubergine och vanlig squash. Inte rotfrukter men underbara att blanda med våra svenska rotfrukter i ugnen med olja och kryddor.(Y)

  • amoz 13 februari 2010

    Skrivet av Misty09 den 13 feb 2010

    Prova också sötpotatis,butternutsquash, aubergine och vanlig squash. Inte rotfrukter men underbara att blanda med våra svenska rotfrukter i ugnen med olja och kryddor.(Y)


    Tack för att du påminnde mig...hade glömt att jag oxå brukar ta med just de sorter du angett(Y)

  • The_mama97mia 13 februari 2010

    Glöm inte andra grönsaker - paprika! TOmat! och VITLÖK!!!!!!!!!!!!!!!

  • asasto 13 februari 2010

    Gulbetor är en av mina favoriter jättegoda att blanda med morötter och potatis när man gör ungnsbakade rotsaker + det går att använda dem på alla sätt man använder vanliga rödbetor till

  • amoz 13 februari 2010

    Man märker ju här att det finns en uppsjö av grönsaker att välja bland men jag tror och vet oxå då jag pratat med andra, att många är rädda att pröva nya sorter.....

  • siggemums 14 februari 2010

    Rotsaker är gott! Min favorit är rödbetor.
    Jag brukar också ta lite vad som finns. Broccoli,halva körsbärstomater och feta är gott att gratinera några minuter.

  • Okänd 14 februari 2010

    Rotsaker är både nyttigt och gott, sedan är det roligt att använda dem i olika sammanhang.
    Här är min senaste skapelse:

    Lågtempad Middagsjansson med rotsaker.

    Kanske inte så vanligt men det blev fantastiskt gott! (Y)(L)

  • Mistys 14 februari 2010

    Älskar rotsaker (L) Men man har ju alltid fått höra att det är högt GI och inte nyttigt för oss GI och LCHF ätare. Någon som vet om detta bara är en myt eller är det så att man måste undvika dessa små godingar......?

  • asasto 14 februari 2010

    Det finns många GI recept där rotsaker ingår. Det finns många missuppfattningar när det gäller GI ex. att man ska undvika alla kolhydrater. Det är snarare så att man väljer bort snabba kolhydrater (ex. socker, vetemjöl, juicer, potatismos etc) i den dieten och äter långsamma kolhydrater istället. Rotsaker har lite högre GI men det innehåller ju även fibrer som brukar hjälpa till att sänka GI nivån + man kan ju göra ugnsbakade grönsaker med kanske 50% riktigt lågt GI värde och resten av rotsaker man gillar ifall man vill ha lite lägre GI-värde totalt på måltiden

  • The_mama97mia 27 september 2010

    Puffar upp den här tråden, nu vimlar det av fina rotsaker i affärerna.
    Jag blev så nyfiken när jag läste att ngn gjort rättika i ugn? Hur blir det? Jag har köpt rättika ngn gång o trodde att jag skulle äta det som rädisa men det var inte gott. Månne det blir mildare i ugnen ?
    Majrova och kålrabbi har jag inte testat heller.

  • 123Linnea 27 september 2010

    Det går att göra ungefär samma i stekpannan.

  • amoz 27 september 2010

    Skrivet av mama97mia den 27 sep 2010

    Puffar upp den här tråden, nu vimlar det av fina rotsaker i affärerna.
    Jag blev så nyfiken när jag läste att ngn gjort rättika i ugn? Hur blir det? Jag har köpt rättika ngn gång o trodde att jag skulle äta det som rädisa men det var inte gott. Månne det blir mildare i ugnen ?
    Majrova och kålrabbi har jag inte testat heller.





    Rättika använder jag nästan alltid (kan vara slut i butiken ibland) när jag gör just ugnsbakade rotsaker. Den blir både krispig och god.

  • svengelsk 27 september 2010

    Håller just på med årets fröbeställning och har lagt till persiljerot. Hade tänkt att pröva den, men glömt det. Tack för påminnelsen.

  • Amika 27 september 2010

    Jag gör det ofta och när jag vill "festa till det" lite så skär jag ner halloumi i kuber. Gott! :)

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.