Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Sulfit i vin

  • zonale 14 juni 2008

    Är det någon som vet varför en del viner innehåller sulfit??

  • farmoringer 14 juni 2008

    Hittade det här när jag gogglade....




    Varför finns sulfiter i vin?

    Hej på er.

    Har fått smak på ett rött vin från Australien som heter Tyrrell´s Old Winery Cabernet Merlot 2003.

    På flaskan står det att vinet innehåller sulfiter och jag undrar:

    Vad är sulfiter?

    Varför använder man sulfiter i vin?

    Påverkas man av dessa?

    Är det som den gamla ramsan att sulfit luktar skit, sulfat liktar mat.

    Tacksam för svar

    Hälsningar Rolf


    Svar:

    På Systembolagets hemsida skriver man som nedan, vilket också ger ett bra svar på din fråga:

    Att vara astmatiker och vinälskare kan vara dyrt. Är man överkänslig och vill undvika svavlet i vin måste man köpa äldre och därmed dyrare årgångar. Den sulfit, eller svaveldioxid, som finns i allt vin, avtar nämligen ju fler år vinet har på nacken.

    Sulfit är ett nödvändigt inslag i alla viner, även ekologiska. Sulfit är nämligen inte bara en tillsats utan något som bildas naturligt under jäsningen. Utan sulfit surnar och missfärgas vinet snabbare vid kontakt med syret i luften, och det blir lättare för bakterier och mögel att utvecklas.

    Många tror felaktigt att bara vitt vin innehåller sulfit. Sulfit finns även i rött vin, om än oftast i mindre mängd.

  • zonale 14 juni 2008

    Tack, farmoringer. Har en nära vän som är astmatiker.

  • farmoringer 14 juni 2008

    Skrivet av hubert06 den 14 jun 2008

    Tack, farmoringer. Har en nära vän som är astmatiker.



    Då blir det till att köpa gamla årgångar när det dricks vin där...

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.