Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Vad är klimatsmart mat?

  • Erajscha 22 april 2009

    Jag vill veta vad som menas med klimatsmart mat.

    Det jag själv kommit på är helt okej är:

    * egenhändigt plockad svamp
    * egenhändigt plockade bär
    * egenhändigt plockade hasselnötter/valnötter

    Hjälp mig fylla på listan...

  • boz1965 22 april 2009

    Allt egenodlat.

  • Tillberga 23 april 2009

    Skrivet av Erajscha den 23 apr 2009

    Jag vill veta vad som menas med klimatsmart mat.

    Det jag själv kommit på är helt okej är:

    * egenhändigt plockad svamp
    * egenhändigt plockade bär
    * egenhändigt plockade hasselnötter/valnötter

    Hjälp mig fylla på listan...


    förutsatt att du cyklat till skogen *fniss fniss*

  • Gnurf 23 april 2009

    - Fläskugnspannkaka med rivet äpple

  • boz1965 23 april 2009

    Vi kan ju utesluta ärtsoppa och bruna bönor med tanke på de ljudeffekter med tillhörande växthusgaser de medför. :D

  • Gnurf 23 april 2009

    Du tänker på hygieniska gränsvärden för dB nu antar jag. Ja Polisen testar ju motorcyklar...så varför inte...:D Fast din moppe är väl inte i farozonen....:o

    Skrivet av boz1965 den 23 apr 2009

    Vi kan ju utesluta ärtsoppa och bruna bönor med tanke på de ljudeffekter med tillhörande växthusgaser de medför. :D

  • Erajscha 27 april 2009

    Är grisuppfödning klimatsmart?

  • 123Linnea 27 april 2009

    Såvitt jag har förstått föder man upp grisarna på sojabönor - och sojabönor odlas i regel inte klimatsmart (tvärt om - på bekostnad av regnskogarna) och i regel inte i vår världsdel.
    Men grisar som bökar omkring i bondens trädgård och äter matavfall från hushållet, måste väl anses som skapligt klimatsmarta! Eller?

  • Erajscha 27 april 2009

    Jag tycker det är så himla svårt att veta vad som är vad. Men som du säger så måste det ju vara bra så länge de lever på hushållsavfall. Men då pratar vi ingen stordrift direkt...

  • Gnurf 7 maj 2009

    Hej hopp...läste i tidningen att i "Niklas Mat" på SVT1 kl 20.00 idag Torsdag 7 Maj så är det tema KLIMATSMART Mat....:)

    Så det kan Ni ju kika på kanske.

    Å andra sidan börjar även kvartsfinalen i Hockey-VM kl 20.00 idag Torsdag 7 Maj i TV6, Sverige mot Tjeckien.

    Tja, valet är ju ENKELT men Smak och Bak. Delade. (Y)

  • poffa 7 maj 2009

    För att kunna avgöra vad som är vad bör man ha djupt ingående kunskaper i många ämnen och sektorer. Sedan är ju allt relativt.

    Här i veckan såg vi hur Svensk fångad torsk transporterades till Frankrike (130 mil) medan vi i Sverige köper från Norge?!!??

    Uppdrag granskning: http://svt.se/2.109876/torskens_resa?lid=puff_1532029


    Hur skruvat som helst och det vet alla som jobbar med mat.

    hur som helst, skulle vi i Sverige bara jobba med lokala råvaror som är närodlade i Jan-feb så får ni nöja er med rovor. He he.. :p

  • boz1965 7 maj 2009

    Skrivet av Erajscha den 27 apr 2009

    Är grisuppfödning klimatsmart?


    Beror på hur den bedrivs, skulle jag tro.

  • boz1965 7 maj 2009

    Skrivet av poffa den 7 maj 2009

    ...hur som helst, skulle vi i Sverige bara jobba med lokala råvaror som är närodlade i Jan-feb så får ni nöja er med rovor. He he.. :p


    Det behövde vi inte förr. Då visste man hur man vinterförvarar frukt och grönt. Våra förfäder behövde verkligen inte nöja sig med rovor. Visserligen var det en liten aning torftigare vintertid, men de led ingen nöd (i regel).

  • poffa 7 maj 2009

    Skrivet av poffa den 7 maj 2009

    ...hur som helst, skulle vi i Sverige bara jobba med lokala råvaror som är närodlade i Jan-feb så får ni nöja er med rovor. He he.. :p

    Det behövde vi inte förr. Då visste man hur man vinterförvarar frukt och grönt. Våra förfäder behövde verkligen inte nöja sig med rovor. Visserligen var det en liten aning torftigare vintertid, men de led ingen nöd (i regel).

    Skrivet av boz1965 den 7 maj 2009

    Skrivet av poffa den 7 maj 2009

    ...hur som helst, skulle vi i Sverige bara jobba med lokala råvaror som är närodlade i Jan-feb så får ni nöja er med rovor. He he.. :p

    Det behövde vi inte förr. Då visste man hur man vinterförvarar frukt och grönt. Våra förfäder behövde verkligen inte nöja sig med rovor. Visserligen var det en liten aning torftigare vintertid, men de led ingen nöd (i regel).

    Nja, vad förstår vad du menar, givetvis syltades det och saftades och gjordes inläggning köpte och sålde från utlandet mm, och mycket annat.
    Mitt förra inlägg handlade mest om hur det faktiskt finns begränsningar om man nu ska var helt klimat-korrekt.

    Och givetvis utgick jag ifrån att folk förstod ironin men samtidigt verkligheten om man skulle följa dessa regler till punkt och pricka!

    Som om allt skulle vara lokalproducerat för hundra/tusen år sedan?! :p

  • mooseella 7 maj 2009

    http://www.klimatpiloterna.se/vad/vadkandu.htm
    läs mer om klimatsmart mat här.

  • poffa 7 maj 2009

    Skrivet av mooseella den 7 maj 2009

    http://www.klimatpiloterna.se/vad/vadkandu.htm
    läs mer om klimatsmart mat här.


    Ja det där var intressant, och det hela bör nog handla om hur vi i modern tid kan göra saker klimatvänliga/smart och inte hylla tiden hur det var förr..

    (Mormor visste inte vad som skulle komma ska).

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.