Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Varför ändras 0,5 till gammaldags ½?

  • Rumpkullan 18 mars 2011

    Är det nån som har koll på varför matklubbens granskare gör så?
    Jag förstår inte meningen med att hålla kvar vid ett gammaldags, utdöende sätt att skriva halvor.
    Och hur gör man när det ska vara 0,25? Nån sån knapp finns det ju inte på tangentbordet...

  • boz1965 18 mars 2011

    Det ändras till ½ på grund av att det är ett vedertaget begrepp i matlagningssammanhang. Man säger t.ex. inte "nollkommafem liter mjölk" i normala fall, utan "en halv liter mjölk".

    ¼ och ¾ finns visserligen inte som regelrätta tangenter, men kan lätt skrivas in genom att hålla knappen "Alt" nedtryckt samtidigt som man skriver 0188 resp. 0190 (nollan ska vara med) på den numeriska delen (till höger) av tangentbordet. När man släpper Alt skrivs tecknet ut.

    Fler koder:

    Alt + 0176 = Gradertecken °
    Alt + 0188 = ¼
    Alt + 0189 = ½
    Alt + 0190 = ¾

    Nollan ska vara med, annars blir det fel.

  • svengelsk 18 mars 2011

    ° Nu vet jag det. Måste skriva upp det bland mina å, ä och ön. Verkar lite petigt att ändra 0.5 till ½.

  • Bruxelles 18 mars 2011

    1/2 (0,50), 1/4 (0,25), 1/5 (0,20) osv. funkar väl lika bra som 'ett finger i såsen' om det är ett gott recept ???

  • Buspippi 18 mars 2011

    Skrivet av Rumpkullan den 18 mar 2011

    Är det nån som har koll på varför matklubbens granskare gör så?
    Jag förstår inte meningen med att hålla kvar vid ett gammaldags, utdöende sätt att skriva halvor.
    Och hur gör man när det ska vara 0,25? Nån sån knapp finns det ju inte på tangentbordet...


    Granskarna är verkligen petiga ibland medans man sedan hittar recept som är helt tokigt skrivna men ändå blivit godkända. Jag vet blqand annat att jag ladde upp en bild från Coop på ett recept vilket jag fick nerslag på o sedan hittar man samma godkänd på massa andra recept.

  • Buspippi 18 mars 2011

    Skrivet av boz1965 den 18 mar 2011
    Fler koder:
    Alt + 0176 = Gradertecken °
    Alt + 0188 = ¼
    Alt + 0189 = ½
    Alt + 0190 = ¾
    Nollan ska vara med, annars blir det fel.

    Tack så mycket för tipset boz1965, Det var verkligen bra att veta.

  • Rumpkullan 18 mars 2011

    Skrivet av boz1965 den 18 mar 2011

    Det ändras till ½ på grund av att det är ett vedertaget begrepp i matlagningssammanhang. Man säger t.ex. inte "nollkommafem liter mjölk" i normala fall, utan "en halv liter mjölk".

    ¼ och ¾ finns visserligen inte som regelrätta tangenter, men kan lätt skrivas in genom att hålla knappen "Alt" nedtryckt samtidigt som man skriver 0188 resp. 0190 (nollan ska vara med) på den numeriska delen (till höger) av tangentbordet. När man släpper Alt skrivs tecknet ut.

    Fler koder:

    Alt + 0176 = Gradertecken °
    Alt + 0188 = ¼
    Alt + 0189 = ½
    Alt + 0190 = ¾

    Nollan ska vara med, annars blir det fel.


    Fast det blir ju direkt ologiskt eftersom det bara används inom matlagning.
    Om man inte är van vid att läsa recept med sånt skrivsätt så kan man tolka tex 2 ½ som 2 halvor, alltså 1 hel.
    Det blir en klubb för innebördes beundran då...

    Och inte säger man nollkommafem när det står 0,5?
    Man säger ju en halv , iaf i min värld...

  • Bruxelles 18 mars 2011

    Först och främst är väl detta om mat?
    Det finns andra grupper om datorer!
    -och lyckligtvis pratar inte alla MS/Gates.
    Om man inte kan skilja två och en halv ifrån en hel i ett recept föreslår jag att inhandla något färdiglagat ;-)

  • boz1965 18 mars 2011

    Skrivet av Bruxelles den 18 mar 2011

    Först och främst är väl detta om mat?
    Det finns andra grupper om datorer!...


    Ja, MK handlar först och främst om mat. Men det fina i kråksången är att även andra diskussionsämnen är tillåtna i forumen. Bra va? :D

  • boz1965 18 mars 2011

    Skrivet av Rumpkullan den 18 mar 2011

    Fast det blir ju direkt ologiskt eftersom det bara används inom matlagning...


    Men, nu förstår jag inte vad du menar. Att skriva och tolka recept är väl en del av matlagningen. Det fick iaf jag lära mig på restaurangutbildningen för "hundra år sen".

    Om man inte är van vid att läsa recept med sånt skrivsätt så kan man tolka tex 2 ½ som 2 halvor, alltså 1 hel.
    Det blir en klubb för innebördes beundran då...


    Nu är du väl ändå ute och cyklar lite. Vem skulle det vara som inte förstår ½-tecknet? Det behöver man inte vara van kock för att förstå, det tillhör vanlig allmänbildning eftersom det används inom otaliga andra tillämpningar.

    Och inte säger man nollkommafem när det står 0,5?
    Man säger ju en halv , iaf i min värld...


    Det är ju precis det jag säger. Man säger "en halv". Verkar lite knasigt att inte skriva ut det då. Vi jobbar inte så mycket med decimaler inom kokkonsten. Det blir hel, halv, kvarts och trekvarts för det mesta. Alla får lära sig bråkräkning på matten i skolan (det börjar man med redan i lågstadiet), svårare än så är det inte.

    Dessutom är det på det viset att vi godkännare har vissa fasta riktlinjer för hur granskningen ska gå till och hur reglerna ska tillämpas. Vi har inte själva skrivit regler och riktlinjer. De är dessutom så pass tydliga att de inte lämnar nåt utrymme för våra egna tolkningar, så du kan vara lugn för att det inte är den enskilda godkännarens godtycke som råder vid granskningen.

    ---------
    Edit: rättat till ett felplacerat citattecken.

  • boz1965 18 mars 2011

    Skrivet av Buspippi den 18 mar 2011

    Granskarna är verkligen petiga ibland medans man sedan hittar recept som är helt tokigt skrivna men ändå blivit godkända. Jag vet blqand annat att jag ladde upp en bild från Coop på ett recept vilket jag fick nerslag på o sedan hittar man samma godkänd på massa andra recept.


    Vi är inte "petiga", vi följer de riktlinjer vi har fått oss givna. De är mycket tydliga och lämnar, som sagt, inte något utrymme för våra egna tolkningar. Men man måste tänka på att godkännare också är människor - inte robotar. Vi kan göra fel och saker kan slinka igenom som inte borde ha gjort det. Då är det bara att mejla till [email protected] så ser hon till att det blir fixat.

    Vad gäller bilder så har vissa av våra medlemmar fått skriftligt tillstånd att använda bilder från andra sajter/företag/organisationer. I många fall är dessa tillstånd personliga och kan inte överföras rakt av till andra medlemmar. Vill man ha tillstånd att använda en bild vars upphovsrätt tillhör nån annan kontaktar man lämpligen denne för ett skriftligt tillstånd (går bra med ett mejl) som man sedan vidarebefordrar till MK. Då blir bilden inte "censurerad".

  • Mistys 19 mars 2011

    Tror inte koderna funkar om man har en mac. Inte har jag fått det att fungera iallafall. Jag har ( via tips här på mk, tack för det) laddat ner en teckenvisare / tangentbordsvisning som jag använder.

  • Rumpkullan 19 mars 2011

    Skrivet av boz1965 den 18 mar 2011

    Skrivet av Rumpkullan den 18 mar 2011

    Fast det blir ju direkt ologiskt eftersom det bara används inom matlagning...


    Men, nu förstår jag inte vad du menar. Att skriva och tolka recept är väl en del av matlagningen. Det fick iaf jag lära mig på restaurangutbildningen för "hundra år sen".

    Om man inte är van vid att läsa recept med sånt skrivsätt så kan man tolka tex 2 ½ som 2 halvor, alltså 1 hel.
    Det blir en klubb för innebördes beundran då...


    Nu är du väl ändå ute och cyklar lite. Vem skulle det vara som inte förstår ½-tecknet? Det behöver man inte vara van kock för att förstå, det tillhör vanlig allmänbildning eftersom det används inom otaliga andra tillämpningar.

    Och inte säger man nollkommafem när det står 0,5?
    Man säger ju en halv , iaf i min värld...


    Det är ju precis det jag säger. Man säger "en halv". Verkar lite knasigt att inte skriva ut det då. Vi jobbar inte så mycket med decimaler inom kokkonsten. Det blir hel, halv, kvarts och trekvarts för det mesta. Alla får lära sig bråkräkning på matten i skolan (det börjar man med redan i lågstadiet), svårare än så är det inte.

    Dessutom är det på det viset att vi godkännare har vissa fasta riktlinjer för hur granskningen ska gå till och hur reglerna ska tillämpas. Vi har inte själva skrivit regler och riktlinjer. De är dessutom så pass tydliga att de inte lämnar nåt utrymme för våra egna tolkningar, så du kan vara lugn för att det inte är den enskilda godkännarens godtycke som råder vid granskningen.

    ---------
    Edit: rättat till ett felplacerat citattecken.


    Jag trodde att Matklubben var till för glada amatörer, inte bara branschfolk som gått restaurangskola?
    Många ungdomar (tex) har inte koll på ½ eftersom det _är_ ett gammalmodigt sätt att skriva oavsett om det används inom matlagningen eller inte.
    Det finns mycket man gjorde förr som förändras och att använda ett ålderdomligt skrivsätt är ett sån sak som många slutat med.
    Ta en titt i Coop Mersmaks recept tex, de följer utvecklingen och skriver 0,5 på modernt sätt.

    Att ni som granskar recepten har regler för hur det ska vara betyder ju inte att dessa är huggna i sten, eller hur?
    Det måste ju gå att få dessa regler ändrade så även Matklubben följer utvecklingen. Och åtminstone låter receptskrivaren avgöra om den vill ha ett modernt eller ålderdomligt recept...

  • Rumpkullan 19 mars 2011

    Skrivet av Bruxelles den 18 mar 2011

    Först och främst är väl detta om mat?
    Det finns andra grupper om datorer!
    -och lyckligtvis pratar inte alla MS/Gates.
    Om man inte kan skilja två och en halv ifrån en hel i ett recept föreslår jag att inhandla något färdiglagat ;-)


    Oj, vilken trevlig attityd du har :-(
    Så alla som är glada amatörer ska hålla sig borta från matlagningen?
    Hur ska man då kunna lära sig, undrar jag...
    Alla skolor lär inte ut de ålderdomliga skrivsätten eftersom man har fullt upp med att få lektionerna att gå ihop och att lära ungdomarna baskunskaperna.

  • Cassiopeya 19 mars 2011

    Det är väl bra att vi använder oss av bråktal! Då blir det ju tydligt vad vi menar och alla recept kan göras exakta. ½ är kanske samma som 0,5 men 1/3 blir ju ett långt decimaltal. Dessutom är det ju snyggare med skrivsättet ½ än 1/2 :) Förstår man inte att 2 ½ läses "två och en halv" kanske man ska leta upp sin gamla mattebok och titta lite under kapitlet "bråkräkning". Det måste väl ändå tillhöra den grundläggande allmänbildningen! Precis som boz1965 skriver lär man sig det redan på lågstadiet. Sedan har man ju nio år på sig att lära sig det igen och igen och igen...

    Ser man ett recept som man tycker är konstigt eller inte är korrekt skrivet kan man ju alltid skriva en kommentar till receptet, eller skicka ett meddelande direkt till den som skrivit det. Sen finns ju alltid möjligheten som boz1965 skrev om också.

  • boz1965 19 mars 2011

    Skrivet av Misty09 den 19 mar 2011

    Tror inte koderna funkar om man har en mac. Inte har jag fått det att fungera iallafall. Jag har ( via tips här på mk, tack för det) laddat ner en teckenvisare / tangentbordsvisning som jag använder.


    Kollar du i MACens instruktionsbok så hittar du säkert en teckentabell där också. :)

  • boz1965 19 mars 2011

    Skrivet av Rumpkullan den 19 mar 2011

    Jag trodde att Matklubben var till för glada amatörer, inte bara branschfolk som gått restaurangskola?


    Det där är bara... ...dumt. Orkar inte ens kommentera...

    Många ungdomar (tex) har inte koll på ½ eftersom det _är_ ett gammalmodigt sätt att skriva oavsett om det används inom matlagningen eller inte.
    Det finns mycket man gjorde förr som förändras och att använda ett ålderdomligt skrivsätt är ett sån sak som många slutat med.

    Ta en titt i Coop Mersmaks recept tex, de följer utvecklingen och skriver 0,5 på modernt sätt.


    Vad är det för "ålderdomligt" med det? Det är vanlig, enkel bråkräkning som ALLA får lära sig redan från lågstadiet. Till och med en tredjeklassare klarar det. Hur svårt kan det vara?

    Att ni som granskar recepten har regler för hur det ska vara betyder ju inte att dessa är huggna i sten, eller hur?
    Det måste ju gå att få dessa regler ändrade så även Matklubben följer utvecklingen. Och åtminstone låter receptskrivaren avgöra om den vill ha ett modernt eller ålderdomligt recept...


    Då föreslår jag att du anmäler ditt intresse att bli godkännare, så kan du påverka inifrån, det är mycket bättre än att starta trådar där du ondgör dig över godkännarna och de regler och riktlinjer vi har att följa. Mejladressen är [email protected].

  • Ramsus 19 mars 2011

    Så här kan man också skriva: En halv liter mjölk , två och en halv deciliter mjöl. Enkelt och lättbegripligt!

  • amoz 19 mars 2011

    Kollade i en alldeles nytryckt kokbock på hur de skrivit ut mängden och fann att det står ½ och ¾ på alla recept. Så var det med det ålderdomliga!!!!

  • boz1965 19 mars 2011

    Skrivet av Ramsus den 19 mar 2011

    Så här kan man också skriva: En halv liter mjölk , två och en halv deciliter mjöl. Enkelt och lättbegripligt!


    Jo, för dig och mig kanske, men det är ett helsicke för databasen att tolka det. Därför vill vi att recepten skrivs efter en viss fastställd mall så att databasen inte ballar ur och får spatt.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.