Varför anger ni "antal stycken" istället för vikten i gram, hg och kilo?
sexigalotta13 februari 2014
Hej!
Jag blir väldigt förvånad över att det är så många som anger antal istället för vikt!?? Som exempel med RAGGMUNKAR. 12 potatisar... vad säger det? 12 färskpotatisar i juni väger kanske 75 gram. 12 potatisar mitt i vintern väger kanske 1/2 kilo. 12 "lite större" potatisar väger kanske 1,2 kilo.
I grund och botten bygger naturligtvis min förvirring på ren okunskap, det ska jag ärligt erkänna. Minns när jag fick ett recept av min mormor där ingredienserna bestod av alla måttangivelser från antal "kaffekoppar mjölk" till "nävar med mjöl". :)
Så snälla ni som lägger upp era recept - ange mängder i gram, hekto eller kg. Alla har väl en våg i köket antar jag!!???
Kram...
husmusen8813 februari 2014
Nej faktiskt inte, jag väger aldrig något i köket oavsett om jag bakar eller lagar mat. Finns ingen anledning till det för mig iaf. Undantaget är om jag packar kött/köttfärs för då vill jag ha det i prydliga 500 gramspåsar.
Matlagning för mig är känsla och recept som kräver att jag väger allt blir jag vansinnig på, tar bara en massa tid.
Står det 12 potatisar så skulle jag ta 12 medelstora potatisar, alternativt den mängd jag har hemma och tycker ser passande ut :)En medelstor potatis ligger på 85-100 gram ungefär.
Färskpotatis kan jag tipsa om att man inte använder alls i raggmunk, det ska vara "äldre" potatisar pga stärkelsen.
boz196514 februari 2014
När man anger någon råvara i antal så utgår man från ett medelstort exemplar av råvaran ifråga.
Potatis: 85 - 100 g
Ägg: 53 - 63 g
Gul lök: c:a 100 g
Morot: 85 - 100 g
Tomat: c:a 80 g
Vi kräver inte av medlemmarna att de ska ange allt i exakt vikt eller volym då matlagning, till skillnad mot bak inte alltid kräver exakta mängder - och smaken är olika från person till person.
Vad vi däremot undanber oss är att använda förpackningar (burk, påse, flaska, mm.), äldre måttenheter (uns, knivsudd, näve, mm.) som de flesta matlagare idag inte förstår, utländska måttsystem (endast metersystemet gäller här).
De mått vi accepterar hittar du i Matklubbens receptguide som du kan ladda ner här:
http://mk-cdn.203.se/pdf/receptguide-2011-08-19.pdf
PS!
1 kaffekopp (kkp) är 1½ dl.
DS!
irrevirre15 februari 2014
Jag försöker väga istället i de fall det påverkar resultatet avsevärt men inte annars. Ganska ofta ändrar jag recept jag sparar till vikt när jag är nöjd (ändringen syns endast i min kokbok)
Hej!
Jag blir väldigt förvånad över att det är så många som anger antal istället för vikt!?? Som exempel med RAGGMUNKAR. 12 potatisar... vad säger det? 12 färskpotatisar i juni väger kanske 75 gram. 12 potatisar mitt i vintern väger kanske 1/2 kilo. 12 "lite större" potatisar väger kanske 1,2 kilo.
I grund och botten bygger naturligtvis min förvirring på ren okunskap, det ska jag ärligt erkänna. Minns när jag fick ett recept av min mormor där ingredienserna bestod av alla måttangivelser från antal "kaffekoppar mjölk" till "nävar med mjöl". :)
Så snälla ni som lägger upp era recept - ange mängder i gram, hekto eller kg. Alla har väl en våg i köket antar jag!!???
Kram...
Nej faktiskt inte, jag väger aldrig något i köket oavsett om jag bakar eller lagar mat. Finns ingen anledning till det för mig iaf. Undantaget är om jag packar kött/köttfärs för då vill jag ha det i prydliga 500 gramspåsar.
Matlagning för mig är känsla och recept som kräver att jag väger allt blir jag vansinnig på, tar bara en massa tid.
Står det 12 potatisar så skulle jag ta 12 medelstora potatisar, alternativt den mängd jag har hemma och tycker ser passande ut :)En medelstor potatis ligger på 85-100 gram ungefär.
Färskpotatis kan jag tipsa om att man inte använder alls i raggmunk, det ska vara "äldre" potatisar pga stärkelsen.
När man anger någon råvara i antal så utgår man från ett medelstort exemplar av råvaran ifråga.
Potatis: 85 - 100 g
Ägg: 53 - 63 g
Gul lök: c:a 100 g
Morot: 85 - 100 g
Tomat: c:a 80 g
Vi kräver inte av medlemmarna att de ska ange allt i exakt vikt eller volym då matlagning, till skillnad mot bak inte alltid kräver exakta mängder - och smaken är olika från person till person.
Vad vi däremot undanber oss är att använda förpackningar (burk, påse, flaska, mm.), äldre måttenheter (uns, knivsudd, näve, mm.) som de flesta matlagare idag inte förstår, utländska måttsystem (endast metersystemet gäller här).
De mått vi accepterar hittar du i Matklubbens receptguide som du kan ladda ner här:
http://mk-cdn.203.se/pdf/receptguide-2011-08-19.pdf
PS!
1 kaffekopp (kkp) är 1½ dl.
DS!
Jag försöker väga istället i de fall det påverkar resultatet avsevärt men inte annars. Ganska ofta ändrar jag recept jag sparar till vikt när jag är nöjd (ändringen syns endast i min kokbok)