Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Att göra glass

  • kentan99 12 januari 2012

    Hej alla glass älskare..
    Fick en glass maskin av min sambo en philips

    Har gjort en del glass nu har jag liksm inte fått till det med frysningen av glassen när jag kör den i maskinen glass smeten fryser inte till riktigt ändå har frysskivan varit i frysen ett par dagar se den är rejält fryst.

    Så frågan är varför ????? menar efter drygt i tim i maskin borde den väl vara riktig seg o fast? har följt recptet noga tyvärr så är det så med min maskin att det sitter en fryskiva i botten av bunken som ser till att smeten fryser till vägarna på bunken har ingen frys funktion utan kylan kommer jo underifrån från skivan

    Jag brukar köra rätt så stora satser kan den bero på det då
    att det blir för mycket smet i bunken och frysskivan klarar inte av att frysa för stora mängnder

    här behövs lite tips o hjälp innan den hamnar på soptipen

    mvh kenta

  • lars57 12 januari 2012

    Skrivet av kentan99 den 12 jan 2012

    Hej alla glass älskare..
    Fick en glass maskin av min sambo en philips

    Har gjort en del glass nu har jag liksm inte fått till det med frysningen av glassen när jag kör den i maskinen glass smeten fryser inte till riktigt ändå har frysskivan varit i frysen ett par dagar se den är rejält fryst.

    Så frågan är varför ????? menar efter drygt i tim i maskin borde den väl vara riktig seg o fast? har följt recptet noga tyvärr så är det så med min maskin att det sitter en fryskiva i botten av bunken som ser till att smeten fryser till vägarna på bunken har ingen frys funktion utan kylan kommer jo underifrån från skivan

    Jag brukar köra rätt så stora satser kan den bero på det då
    att det blir för mycket smet i bunken och frysskivan klarar inte av att frysa för stora mängnder

    här behövs lite tips o hjälp innan den hamnar på soptipen

    mvh kenta

  • Sprock 12 januari 2012

    Nu är jag inte helt bevandrad i detta, men det verkar, som du konstaterat, som om du gör för stora satser. Smeten avger sin temperatur till frysskivan tills de har ungefär samma temperatur om jag fattar rätt. Prova kanske att halvera satsen, bara som experiment?

    Lycka till

  • jollo10 12 januari 2012

    Håller med förgående talar, jag har också en glassmaskn med frysskiva i botten, det funkar PERFEKT för mig men gör ofta ganska små satser så testa på att köra mindre satser men fler kanske?

  • kentan99 12 januari 2012

    Skrivet av Sprock den 12 jan 2012

    Nu är jag inte helt bevandrad i detta, men det verkar, som du konstaterat, som om du gör för stora satser. Smeten avger sin temperatur till frysskivan tills de har ungefär samma temperatur om jag fattar rätt. Prova kanske att halvera satsen, bara som experiment?

    Lycka till



    Det ligger nåt i det det du föreslår kommer att testa det.

    Tack må nbra kenta

  • kentan99 12 januari 2012

    Skrivet av jollo10 den 12 jan 2012

    Håller med förgående talar, jag har också en glassmaskn med frysskiva i botten, det funkar PERFEKT för mig men gör ofta ganska små satser så testa på att köra mindre satser men fler kanske?[/quo

    Är det model av philips :??? glassmaskiner

  • MosterNettan 12 januari 2012

    Mitt barnbarn och hennes mamma har fått en glassmaskin i julklapp och är otroligt besvikna och har samma problem som Kentan. Dom har också provat flera gånger och inte några stora satser. Dom gör exakt som det står i en medföljande bruksanvisning. Men det fryser inte ihop.
    Nåt vajsing måste det ju vara...

  • gimmiahug 12 januari 2012

    Hejsvejs!

    Ett påpekande här; om det inte är en riktigt dyr, proffessionell glassmaskin SKA den inte frysa glassen helt! Hela poängen med en vanlig glassmaskin är att den RÖR glassen medan den stelnar så att man själv slipper ta ut bunken ur frysen och röra om en gång i timmen i åtta timmar.

    Vad man gör med maskinen, är att låta den gå ca en halvtimme till glassen är halvfast (läs i bruksanvisningen, där bör stå hur länge den ska gå) och sedan fryser man in den ett par timmar! Jag blev också besviken första gången jag köpte en glassmaskin, men numera är den en ängel utan vingar för mej. Och är jag för ivrig med glassen, äter jag den som mjukglass.

    Hoppas det här hjälper och synd att ni är besvikna men prova att förbereda några timmar innan servering så ska ni se att ni kommer att älska er hemgjorda glass!

  • kentan99 12 januari 2012

    Skrivet av MosterNettan den 12 jan 2012

    Mitt barnbarn och hennes mamma har fått en glassmaskin i julklapp och är otroligt besvikna och har samma problem som Kentan. Dom har också provat flera gånger och inte några stora satser. Dom gör exakt som det står i en medföljande bruksanvisning. Men det fryser inte ihop.
    Nåt vajsing måste det ju vara...



    Nettan det kan vara så att man gör för stora satser glass smet
    Jag har gjort mindre oxså och då har det funkar bättre sen ska jo smeten vara riktigt kall oxså o står o svälla i 8-12 tim i kylen orsaken till det är att framhäva smakerna .Men surt när resultatet blir inte bra så på det ingen

    mvh kenta

  • mattant41 12 januari 2012

    Ja så som gimmiahug säger står det för min maskin också, mjukglasskonsistens på glassen är vad som blir i apparaten men sen får man ösa över det i en annan burk och så stoppa in i frysen ett par timmar om man nu inte vill äta den som mjukglass.
    Nu har jag i och för sig ingen skiva i botten som frysts innan utan jag stoppar in själva bunken i frysen vilket också gör att det fryser från sidorona. Det står väl också i beskrivningen hur stora mängder glassmaskinen är tänkt att användas för jag vill minnas att det var lite olika storlekar när vi köpte våran.

  • kentan99 12 januari 2012

    Skrivet av gimmiahug den 12 jan 2012

    Hejsvejs!

    Ett påpekande här; om det inte är en riktigt dyr, proffessionell glassmaskin SKA den inte frysa glassen helt! Hela poängen med en vanlig glassmaskin är att den RÖR glassen medan den stelnar så att man själv slipper ta ut bunken ur frysen och röra om en gång i timmen i åtta timmar.

    Vad man gör med maskinen, är att låta den gå ca en halvtimme till glassen är halvfast (läs i bruksanvisningen, där bör stå hur länge den ska gå) och sedan fryser man in den ett par timmar! Jag blev också besviken första gången jag köpte en glassmaskin, men numera är den en ängel utan vingar för mej. Och är jag för ivrig med glassen, äter jag den som mjukglass.

    Hoppas det här hjälper och synd att ni är besvikna men prova att förbereda några timmar innan servering så ska ni se att ni kommer att älska er hemgjorda glass!


    Stämmer nog en hel del det du säger .Men så lös jag fått smeten efter runt 45-60 min i maskinen mja lite mer än så vill jag den ska bli men jag misstänker att jag köra för stora recept helt enkel.
    Den jag använder klarar 1lit och ger ca 600-700 färdig glass på runt 40-50 min vill man köra stora recept så blir det att investera i ytligare en frysskiva till och köra i 2 omgångar.

    Mvh kenta

  • kentan99 12 januari 2012

    Skrivet av kentan99 den 12 jan 2012

    Skrivet av gimmiahug den 12 jan 2012

    Hejsvejs!

    Ett påpekande här; om det inte är en riktigt dyr, proffessionell glassmaskin SKA den inte frysa glassen helt! Hela poängen med en vanlig glassmaskin är att den RÖR glassen medan den stelnar så att man själv slipper ta ut bunken ur frysen och röra om en gång i timmen i åtta timmar.

    Vad man gör med maskinen, är att låta den gå ca en halvtimme till glassen är halvfast (läs i bruksanvisningen, där bör stå hur länge den ska gå) och sedan fryser man in den ett par timmar! Jag blev också besviken första gången jag köpte en glassmaskin, men numera är den en ängel utan vingar för mej. Och är jag för ivrig med glassen, äter jag den som mjukglass.

    Hoppas det här hjälper och synd att ni är besvikna men prova att förbereda några timmar innan servering så ska ni se att ni kommer att älska er hemgjorda glass!


    Stämmer nog en hel del det du säger .Men så lös jag fått smeten efter runt 45-60 min i maskinen mja lite mer än så vill jag den ska bli men jag misstänker att jag köra för stora recept helt enkel.
    Den jag använder klarar 1lit och ger ca 600-700 färdig glass på runt 40-50 min vill man köra stora recept så blir det att investera i ytligare en frysskiva till och köra i 2 omgångar.

    Till alla glass freak köp eller låna på bibloteket.
    Jan Hedh bok Glass-Passion
    En riktigt bra bok om glass

    Mvh kenta

  • Kakan1986 13 januari 2012

    Jag köpte i somras en liten glassmaskin från OBH Nordica, 2 små skålar, ljusblå.
    I bruksanvisningen finns det recept anpassade för denna maskin, alltså rätt mängd, antar att det är det som finns till era maskiner också.
    Jag är supernöjd! Det blir ju inte "fast" glass, men det ska det ju inte heller bli. Isåfall måste den ju ställas in i frysen efter tillagningen.
    Det räcker att köra min i ca 10-15 min, men då är den som sagt liten och man gör inte mer än till ca 2 port på en gång.

    För mig som laktosintolerant är det kanon att kunna göra egen glass, efterssom det inte finns så mycket att välja på i butikerna här och det som finns är ändå inte särskilt gott.

  • Jenerk 19 januari 2012

    JAg har också en glassmaskin och det tar MINST en timme för mig innan glassen börjar stelna. Så du kanske har för stor sats. försök vänta och låt den gå längre så ser du om den börjar stelna!
    Ge inte upp...det kommer säkert gå bra!

    MVH JEnny

  • gimmiahug 19 januari 2012

    Det blev faktiskt ganska intessant det här tycker jag; har funderat på huruvida den här frysskivan kan vara lite av boven i dramat. Precis som Mattant41 har jag också skålar man fryser och inte skivor; skålarna tar mycket plats i frysen men kanske är det så att de fryser glassen bättre - jag vet inte exakt hur en frysskiva ser ut men det låter ju som att det är mindre frysyta eller hur man ska uttrycka sig. Det är nog bara att prova sig fram som vanligt med glassen, någonstans lyckas man!! :)

  • carmarino 31 maj 2012

    Jag har också en Philips glassmaskin, och efter 35-45 minuter brukar konsistensen vara som mjukglass. Om man då lägger över glassen i en burk och lägger den i frysen 2-4 timmar så brukar glassen bli perfekt; lätt att skeda upp, men ändå inte för mjuk. Sedan kan det ju också bero på vad man smaksätter glassen med. Häller man i någon form av sprit så stelnar förstås inte glassen lika bra. ;)

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.