Sätt på ugnen. Hacka nötter eller mandel. Häll äggvitor och socker i en skål, gärna av metall. Sätt den över en kastrull med kokande vatten och vispa, helst med elvisp, 5-10 min, eller tills temperaturen är 60-70°C. Tag skålen från värmen och vispa marängen sval och tjock. Rör ner nöt- eller mandelhacket. Lägg smeten i klickar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen tills kakorna släpper papperet, 30-40 min.
Marängerna kan också sättas in i 225-250°C varm ugn. Stäng av värmen genast och grädda dem färdiga på eftervärmen.
Chokladdoppade maränger: Doppa nederdelen av de kalla marängerna i smält blockchoklad. Ställ dem på bakplåtspapper att stelna.
Ingefärsmaränger: Byt ut nötter eller mandel mot syltad ingefära.
Jag har 400g äggvita, har någon tips på recept?
En favorit i repris vore ju italitensk maräng...
Mvh
Johan
Sjudna maränger är inte bara gott utan enkelt att göra så länge man har en termometer och tid på sig.
Sjudna maränger
30-35 st
Ugnstemperatur 125º
Ingredienser
1 dl nötkärna eller sötmandel
3 äggvita medelstora (1dl)
1½-2 dl socker
chokladdoppade maränger:
100 g mörk blockchoklad
ingefärsmaränger:
2-3 msk syltad ingefära finhackad
Sätt på ugnen. Hacka nötter eller mandel. Häll äggvitor och socker i en skål, gärna av metall. Sätt den över en kastrull med kokande vatten och vispa, helst med elvisp, 5-10 min, eller tills temperaturen är 60-70°C. Tag skålen från värmen och vispa marängen sval och tjock. Rör ner nöt- eller mandelhacket. Lägg smeten i klickar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen tills kakorna släpper papperet, 30-40 min.
Marängerna kan också sättas in i 225-250°C varm ugn. Stäng av värmen genast och grädda dem färdiga på eftervärmen.
Chokladdoppade maränger: Doppa nederdelen av de kalla marängerna i smält blockchoklad. Ställ dem på bakplåtspapper att stelna.
Ingefärsmaränger: Byt ut nötter eller mandel mot syltad ingefära.