Jag bakade vetebullar idag. Jag har bakat efter samma recept många, många gånger. Jästen var färsk, likaså kärnvetemjölet som jag fick ta till mycket mer än vanligt. Tyvärr blev degen kletig ändå. Bullarna blev i slutändan ganska torra. Undrar vad det kunde bero på. Kan det vara fel på mjölet? Jag gjorde en vanlig pizzadeg med mjöl från samma påse. Det blev likadant då. Fick ta nästan dubbelt så mycket mjöl som det stod i receptet. Tacksam för tipps.
Ynnot
redd19 september 2011
Varför tar du mer mjöl?
Känns degen kladdig så brukar det lösa sig när den väl har jäst.
Är det kladdigt när man tar det ur bunken brukar det lösa sig bra genom att man stör lite mjöl över.
mistralwind22 september 2011
Ynnot, jag är inte så duktig på mjöl, men min mormor som hade bageri under många år berättade att mängd mjöl kan variera från malning till malning. Dessutom har rötmånaden inverkan på smöret och mjölken (om det nu var i Juli/augusti/september du bakade).
Själv brukar jag alltid baka på "känn" (med varierad framgång iofs...), just för att det beror på så mycket runt omkring.
Ynnot23 september 2011
Skrivet av mistralwind den 22 sep 2011
Ynnot, jag är inte så duktig på mjöl, men min mormor som hade bageri under många år berättade att mängd mjöl kan variera från malning till malning. Dessutom har rötmånaden inverkan på smöret och mjölken (om det nu var i Juli/augusti/september du bakade).
Själv brukar jag alltid baka på "känn" (med varierad framgång iofs...), just för att det beror på så mycket runt omkring.
Jag bakade vetebullar idag. Jag har bakat efter samma recept många, många gånger. Jästen var färsk, likaså kärnvetemjölet som jag fick ta till mycket mer än vanligt. Tyvärr blev degen kletig ändå. Bullarna blev i slutändan ganska torra. Undrar vad det kunde bero på. Kan det vara fel på mjölet? Jag gjorde en vanlig pizzadeg med mjöl från samma påse. Det blev likadant då. Fick ta nästan dubbelt så mycket mjöl som det stod i receptet. Tacksam för tipps.
Ynnot
Varför tar du mer mjöl?
Känns degen kladdig så brukar det lösa sig när den väl har jäst.
Är det kladdigt när man tar det ur bunken brukar det lösa sig bra genom att man stör lite mjöl över.
Ynnot, jag är inte så duktig på mjöl, men min mormor som hade bageri under många år berättade att mängd mjöl kan variera från malning till malning. Dessutom har rötmånaden inverkan på smöret och mjölken (om det nu var i Juli/augusti/september du bakade).
Själv brukar jag alltid baka på "känn" (med varierad framgång iofs...), just för att det beror på så mycket runt omkring.
Ynnot, jag är inte så duktig på mjöl, men min mormor som hade bageri under många år berättade att mängd mjöl kan variera från malning till malning. Dessutom har rötmånaden inverkan på smöret och mjölken (om det nu var i Juli/augusti/september du bakade).
Själv brukar jag alltid baka på "känn" (med varierad framgång iofs...), just för att det beror på så mycket runt omkring.