Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Chokladtryffel

  • knyppeltanten 28 november 2012

    Hur gör man chokladtryffel som inte är så stark i smaken? Kan man använda hälften/hälften av ljus och mörk choklad? Och kan man använda blockchoklad eller Marabous eller ska man ha "finare" choklad och i så fall vilken procenthalt?
    Finns det något recept här man kan använda? Jag sökte på tryffel och det fanns ju massvis men kan man söka på flera ord?

  • sju 28 november 2012

    Jag brukar göra chokladtryfflar på vit choklad som jag smaksätter. I fjol blev det lime, i år ska det nog bli saffran. De blir betydligt mildare och sötare i smaken än de mörka varianterna. När man gör godis brukar det bli bäst om man har en god choklad att utgå från, så jag brukar undvika blockchokladen. Lidl har god choklad till bra priser som jag brukar använda istället.

  • sju 28 november 2012

    Just ja, det här receptet läste jag innan idag, där utgick de från mjölkchoklad: http://www.arla.se/default____17653.aspx?recipeid=35349

  • knyppeltanten 29 november 2012

    Tack för hjälpen. På Arla fanns flera recept så där får jag botanisera ett tag.

  • Lunchdax 29 november 2012

    Jag gjorde jättegoda tryfflar iförrgår. Jag använde 44% blockchoklad och det blev perfekt.
    1dl riktig grädde kokas, i med 200g hackad choklad. + eventuell smaksättning. Häll i små formar eller en stor kantig.

    Jag gjorde naturella, och med whiskey (ca 2msk per dl grädde) och kaffe (ca 2msk). Jag ökade chokladmängden med några gram extra till de tryfflar jag hade flytande smaksättning på för att de inte skulle bli mer mjuka.

    Så kan man rulla dem till bollar o doppa i kakao eller kakao-nibs eller något annat man tycker passar. Eller bara skära ut rutor, gjorde jag denna gång.

  • knyppeltanten 30 november 2012

    Oh vad det låter enkelt och gott. Tack för receptet.

  • havesten 17 december 2012

    Då jag gör mörk tryffel, använder jag Marabous mörka ckoklad & har även osaltat smör i smeten. Tycker det blir rund & god i smaken. Bifogar recept som går att variera i oändlighet vad det gäller smaksättning.

    200 gr Marabou mörk choklad
    1 dl vispgrädde
    25 gr osaltat smör
    5 msk mörkt muscovadoråsocker

    Hacka chokladen.
    Koka upp grädde & socker.
    Tillsätt choklad, smör & ev smaksättning.
    Låt svalna & tjockn till i rumstemperatur.
    Spritsa ut i småformar eller på florsockerpudrat bakplåtspapper.

    Senast smaksatte jag med 2-3 msk glögg. Blev jättegott!

  • knyppeltanten 17 december 2012

    Gör det någon skillnad för smaken med osaltat smör?

  • havesten 17 december 2012

    Har fått lära mig att det lätt kan bli en besk smak om man använder saltat smör.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.