Jag undrar hur länge saffran håller? Jag har hört att torra kryddor i princip inte blir dåliga, men att de kan tappa smak efter bäst före datumet. Frågan är om det finns en gräns och var den i så fall går? Jag hittade lite gammal saffran som har förvarats (i oöppnade påsar) i skafferiet. Den äldsta gick ut 2008 :S Är det någon idé att ens öppna så gamla påsar eller bör man bara slänga dem?
Cassiopeya5 december 2011
Skrivet av ScarlettRose den 5 dec 2011
Hej!
Jag undrar hur länge saffran håller? Jag har hört att torra kryddor i princip inte blir dåliga, men att de kan tappa smak efter bäst före datumet. Frågan är om det finns en gräns och var den i så fall går? Jag hittade lite gammal saffran som har förvarats (i oöppnade påsar) i skafferiet. Den äldsta gick ut 2008 :S Är det någon idé att ens öppna så gamla påsar eller bör man bara slänga dem?
Jag skulle testa dem! Ta två istället för en om det står en i receptet. De tappar ju som sagt smak, så lite extra kan inte skada ;) Jag brukar alltid ha kvar några påsar från förra året, använder dem som vanligt och det funkar bra tycker jag :D
Mistys5 december 2011
Skrivet av Cassiopeya den 5 dec 2011
Skrivet av ScarlettRose den 5 dec 2011
Hej!
Jag undrar hur länge saffran håller? Jag har hört att torra kryddor i princip inte blir dåliga, men att de kan tappa smak efter bäst före datumet. Frågan är om det finns en gräns och var den i så fall går? Jag hittade lite gammal saffran som har förvarats (i oöppnade påsar) i skafferiet. Den äldsta gick ut 2008 :S Är det någon idé att ens öppna så gamla påsar eller bör man bara slänga dem?
Jag skulle testa dem! Ta två istället för en om det står en i receptet. De tappar ju som sagt smak, så lite extra kan inte skada ;) Jag brukar alltid ha kvar några påsar från förra året, använder dem som vanligt och det funkar bra tycker jag :D
Fast om du har kvar från förra året har det nog inte gått ut i datum. Det saffran som säljs nu går ut 2015.
Jag skulle nog också testa saffranet istället för att kasta det. Ev ta tre påsar istället för två .
Satay5 december 2011
Jag hade saffran som gick ut i maj förra året. Jag använde den igår och det smakade jätte mycket saffran. Tog samma mängd som stod i receptet!
Liindis5 december 2011
Saffranet ligger bevarat!!
Var ej orolig!!
Alla som håller på med handel måste skriva ett bästföre datum!
Baka på du bara! kryddor är ej någon fara!
God jul!!
ScarlettRose5 december 2011
Ett litet förtydligande: det äldsta paketet är inte köpt 2008, utan det var då det gick ut.
markus5 december 2011
Gör egen extraherad saffran genom att blötlägga saffran i Vodka eller nån form av ej smaksatt sprit över natten så drar du ur både färg och smak ur saffranet. Finns även att köpa i välsorterade affärer.
baxx5 december 2011
saffran som gick ut 2008 skulle jag förpassa till saffranshimlen. Jag tror inte att det ger någon smak men prova gärna.
Cassiopeya5 december 2011
Skrivet av Misty09 den 5 dec 2011
Skrivet av Cassiopeya den 5 dec 2011
Skrivet av ScarlettRose den 5 dec 2011
Hej!
Jag undrar hur länge saffran håller? Jag har hört att torra kryddor i princip inte blir dåliga, men att de kan tappa smak efter bäst före datumet. Frågan är om det finns en gräns och var den i så fall går? Jag hittade lite gammal saffran som har förvarats (i oöppnade påsar) i skafferiet. Den äldsta gick ut 2008 :S Är det någon idé att ens öppna så gamla påsar eller bör man bara slänga dem?
Jag skulle testa dem! Ta två istället för en om det står en i receptet. De tappar ju som sagt smak, så lite extra kan inte skada ;) Jag brukar alltid ha kvar några påsar från förra året, använder dem som vanligt och det funkar bra tycker jag :D
Fast om du har kvar från förra året har det nog inte gått ut i datum. Det saffran som säljs nu går ut 2015.
Jag skulle nog också testa saffranet istället för att kasta det. Ev ta tre påsar istället för två .
Ojdå, då har jag visst sparat min saffran längre än ett år :S
ScarlettRose5 december 2011
Skrivet av baxx den 5 dec 2011
saffran som gick ut 2008 skulle jag förpassa till saffranshimlen. Jag tror inte att det ger någon smak men prova gärna.
Så det värsta som kan hända är att det blir smaklöst? Ingen risk aatt det är farligt eller något?
markus5 december 2011
Lägg den i sprit och låt den dra.
Farligt!? Då skulle den inte få säljas alls...
Alkoholen försvinner sen vid upphettningen, så den gör inget för slutprodukten
Cassiopeya6 december 2011
Skrivet av ScarlettRose den 5 dec 2011
Skrivet av baxx den 5 dec 2011
saffran som gick ut 2008 skulle jag förpassa till saffranshimlen. Jag tror inte att det ger någon smak men prova gärna.
Så det värsta som kan hända är att det blir smaklöst? Ingen risk aatt det är farligt eller något?
Nej då, inte är de farligt inte. Bara att testa, och blir det saffranssmak så är ju det bara gott (L)
rostok6 december 2011
Hej, det man bör tänka på är att just torra kryddor gärna samlar på sig bakterier. Men, jag tror inte att något särskilt händer bara för att datumet på saffranet har gått ut, speciellt gällande saffran som ligger bra förpackat. Jag tänker själv testa ett paket som gick ut 2007 snart.
Marksten6 december 2011
Köpte en hel burk med saffran från en som hade varit i Iran. Det var säkert 50 gr eller mer i den.
Den är lite mer grovkorning än påsarna här. Har andvänt den i säkert 4år och det är mer än 75% kvar. Smakar lika gott nu som då.
Lindanemon6 december 2011
Hade också en påse saffran som gick ut 2008.
Den använde jag för några veckor sedan med ett utmärkt resultat. (Y)
waine8 december 2011
Hej jag har äkta saffran som inte är förädlad, kan jag koka saffran i mjölk eller vad skall jag göra??
rostok8 december 2011
Hej, vad jag vet så är ingen saffran förädlad, möjligen bara mald eller krossad (förutom att det nog finns essens att köpa i andra länder, har aldrig hört att det går att köpa här i Sverige). Om du läser i tråden http://www.matklubben.se/matprat/tips_och_fraagor_foer_koeket_31/hur_goer_du_med_saffran__12388.html
så får du flera tips på hur du kan göra, det är ingen skillnad på den saffran du har eller någon annan.
Nyberg113 december 2012
Hållbarheten brukar stå på påsarna.
Det brukar vara ca 2 år på saffran
Pennylope13 december 2012
. det där var väl inte till nån hjälp.... frågan gällde ju hur man kan använda det EFTER att datumet passerat...
och jag använder sådana saker (torra) åratal efter och det har aldrig varit något problem...
Hej!
Jag undrar hur länge saffran håller? Jag har hört att torra kryddor i princip inte blir dåliga, men att de kan tappa smak efter bäst före datumet. Frågan är om det finns en gräns och var den i så fall går? Jag hittade lite gammal saffran som har förvarats (i oöppnade påsar) i skafferiet. Den äldsta gick ut 2008 :S Är det någon idé att ens öppna så gamla påsar eller bör man bara slänga dem?
Hej!
Jag undrar hur länge saffran håller? Jag har hört att torra kryddor i princip inte blir dåliga, men att de kan tappa smak efter bäst före datumet. Frågan är om det finns en gräns och var den i så fall går? Jag hittade lite gammal saffran som har förvarats (i oöppnade påsar) i skafferiet. Den äldsta gick ut 2008 :S Är det någon idé att ens öppna så gamla påsar eller bör man bara slänga dem?
Jag skulle testa dem! Ta två istället för en om det står en i receptet. De tappar ju som sagt smak, så lite extra kan inte skada ;) Jag brukar alltid ha kvar några påsar från förra året, använder dem som vanligt och det funkar bra tycker jag :D
Hej!
Jag undrar hur länge saffran håller? Jag har hört att torra kryddor i princip inte blir dåliga, men att de kan tappa smak efter bäst före datumet. Frågan är om det finns en gräns och var den i så fall går? Jag hittade lite gammal saffran som har förvarats (i oöppnade påsar) i skafferiet. Den äldsta gick ut 2008 :S Är det någon idé att ens öppna så gamla påsar eller bör man bara slänga dem?
Jag skulle testa dem! Ta två istället för en om det står en i receptet. De tappar ju som sagt smak, så lite extra kan inte skada ;) Jag brukar alltid ha kvar några påsar från förra året, använder dem som vanligt och det funkar bra tycker jag :D
Fast om du har kvar från förra året har det nog inte gått ut i datum. Det saffran som säljs nu går ut 2015.
Jag skulle nog också testa saffranet istället för att kasta det. Ev ta tre påsar istället för två .
Jag hade saffran som gick ut i maj förra året. Jag använde den igår och det smakade jätte mycket saffran. Tog samma mängd som stod i receptet!
Saffranet ligger bevarat!!
Var ej orolig!!
Alla som håller på med handel måste skriva ett bästföre datum!
Baka på du bara! kryddor är ej någon fara!
God jul!!
Ett litet förtydligande: det äldsta paketet är inte köpt 2008, utan det var då det gick ut.
Gör egen extraherad saffran genom att blötlägga saffran i Vodka eller nån form av ej smaksatt sprit över natten så drar du ur både färg och smak ur saffranet. Finns även att köpa i välsorterade affärer.
saffran som gick ut 2008 skulle jag förpassa till saffranshimlen. Jag tror inte att det ger någon smak men prova gärna.
Hej!
Jag undrar hur länge saffran håller? Jag har hört att torra kryddor i princip inte blir dåliga, men att de kan tappa smak efter bäst före datumet. Frågan är om det finns en gräns och var den i så fall går? Jag hittade lite gammal saffran som har förvarats (i oöppnade påsar) i skafferiet. Den äldsta gick ut 2008 :S Är det någon idé att ens öppna så gamla påsar eller bör man bara slänga dem?
Jag skulle testa dem! Ta två istället för en om det står en i receptet. De tappar ju som sagt smak, så lite extra kan inte skada ;) Jag brukar alltid ha kvar några påsar från förra året, använder dem som vanligt och det funkar bra tycker jag :D
Fast om du har kvar från förra året har det nog inte gått ut i datum. Det saffran som säljs nu går ut 2015.
Jag skulle nog också testa saffranet istället för att kasta det. Ev ta tre påsar istället för två .
Ojdå, då har jag visst sparat min saffran längre än ett år :S
saffran som gick ut 2008 skulle jag förpassa till saffranshimlen. Jag tror inte att det ger någon smak men prova gärna.
Så det värsta som kan hända är att det blir smaklöst? Ingen risk aatt det är farligt eller något?
Lägg den i sprit och låt den dra.
Farligt!? Då skulle den inte få säljas alls...
Alkoholen försvinner sen vid upphettningen, så den gör inget för slutprodukten
saffran som gick ut 2008 skulle jag förpassa till saffranshimlen. Jag tror inte att det ger någon smak men prova gärna.
Så det värsta som kan hända är att det blir smaklöst? Ingen risk aatt det är farligt eller något?
Nej då, inte är de farligt inte. Bara att testa, och blir det saffranssmak så är ju det bara gott (L)
Hej, det man bör tänka på är att just torra kryddor gärna samlar på sig bakterier. Men, jag tror inte att något särskilt händer bara för att datumet på saffranet har gått ut, speciellt gällande saffran som ligger bra förpackat. Jag tänker själv testa ett paket som gick ut 2007 snart.
Köpte en hel burk med saffran från en som hade varit i Iran. Det var säkert 50 gr eller mer i den.
Den är lite mer grovkorning än påsarna här. Har andvänt den i säkert 4år och det är mer än 75% kvar. Smakar lika gott nu som då.
Hade också en påse saffran som gick ut 2008.
Den använde jag för några veckor sedan med ett utmärkt resultat. (Y)
Hej jag har äkta saffran som inte är förädlad, kan jag koka saffran i mjölk eller vad skall jag göra??
Hej, vad jag vet så är ingen saffran förädlad, möjligen bara mald eller krossad (förutom att det nog finns essens att köpa i andra länder, har aldrig hört att det går att köpa här i Sverige). Om du läser i tråden http://www.matklubben.se/matprat/tips_och_fraagor_foer_koeket_31/hur_goer_du_med_saffran__12388.html
så får du flera tips på hur du kan göra, det är ingen skillnad på den saffran du har eller någon annan.
Hållbarheten brukar stå på påsarna.
Det brukar vara ca 2 år på saffran
. det där var väl inte till nån hjälp.... frågan gällde ju hur man kan använda det EFTER att datumet passerat...
och jag använder sådana saker (torra) åratal efter och det har aldrig varit något problem...
fast nu var denna fråga ett år gammal men ändå...