Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Gammal saffran?

  • ScarlettRose 5 december 2011

    Hej!

    Jag undrar hur länge saffran håller? Jag har hört att torra kryddor i princip inte blir dåliga, men att de kan tappa smak efter bäst före datumet. Frågan är om det finns en gräns och var den i så fall går? Jag hittade lite gammal saffran som har förvarats (i oöppnade påsar) i skafferiet. Den äldsta gick ut 2008 :S Är det någon idé att ens öppna så gamla påsar eller bör man bara slänga dem?

  • Cassiopeya 5 december 2011

    Skrivet av ScarlettRose den 5 dec 2011

    Hej!

    Jag undrar hur länge saffran håller? Jag har hört att torra kryddor i princip inte blir dåliga, men att de kan tappa smak efter bäst före datumet. Frågan är om det finns en gräns och var den i så fall går? Jag hittade lite gammal saffran som har förvarats (i oöppnade påsar) i skafferiet. Den äldsta gick ut 2008 :S Är det någon idé att ens öppna så gamla påsar eller bör man bara slänga dem?


    Jag skulle testa dem! Ta två istället för en om det står en i receptet. De tappar ju som sagt smak, så lite extra kan inte skada ;) Jag brukar alltid ha kvar några påsar från förra året, använder dem som vanligt och det funkar bra tycker jag :D

  • Mistys 5 december 2011

    Skrivet av Cassiopeya den 5 dec 2011

    Skrivet av ScarlettRose den 5 dec 2011

    Hej!

    Jag undrar hur länge saffran håller? Jag har hört att torra kryddor i princip inte blir dåliga, men att de kan tappa smak efter bäst före datumet. Frågan är om det finns en gräns och var den i så fall går? Jag hittade lite gammal saffran som har förvarats (i oöppnade påsar) i skafferiet. Den äldsta gick ut 2008 :S Är det någon idé att ens öppna så gamla påsar eller bör man bara slänga dem?


    Jag skulle testa dem! Ta två istället för en om det står en i receptet. De tappar ju som sagt smak, så lite extra kan inte skada ;) Jag brukar alltid ha kvar några påsar från förra året, använder dem som vanligt och det funkar bra tycker jag :D


    Fast om du har kvar från förra året har det nog inte gått ut i datum. Det saffran som säljs nu går ut 2015.

    Jag skulle nog också testa saffranet istället för att kasta det. Ev ta tre påsar istället för två .

  • Satay 5 december 2011

    Jag hade saffran som gick ut i maj förra året. Jag använde den igår och det smakade jätte mycket saffran. Tog samma mängd som stod i receptet!

  • Liindis 5 december 2011

    Saffranet ligger bevarat!!
    Var ej orolig!!
    Alla som håller på med handel måste skriva ett bästföre datum!
    Baka på du bara! kryddor är ej någon fara!
    God jul!!

  • ScarlettRose 5 december 2011

    Ett litet förtydligande: det äldsta paketet är inte köpt 2008, utan det var då det gick ut.

  • markus 5 december 2011

    Gör egen extraherad saffran genom att blötlägga saffran i Vodka eller nån form av ej smaksatt sprit över natten så drar du ur både färg och smak ur saffranet. Finns även att köpa i välsorterade affärer.

  • baxx 5 december 2011

    saffran som gick ut 2008 skulle jag förpassa till saffranshimlen. Jag tror inte att det ger någon smak men prova gärna.

  • Cassiopeya 5 december 2011

    Skrivet av Misty09 den 5 dec 2011

    Skrivet av Cassiopeya den 5 dec 2011

    Skrivet av ScarlettRose den 5 dec 2011

    Hej!

    Jag undrar hur länge saffran håller? Jag har hört att torra kryddor i princip inte blir dåliga, men att de kan tappa smak efter bäst före datumet. Frågan är om det finns en gräns och var den i så fall går? Jag hittade lite gammal saffran som har förvarats (i oöppnade påsar) i skafferiet. Den äldsta gick ut 2008 :S Är det någon idé att ens öppna så gamla påsar eller bör man bara slänga dem?


    Jag skulle testa dem! Ta två istället för en om det står en i receptet. De tappar ju som sagt smak, så lite extra kan inte skada ;) Jag brukar alltid ha kvar några påsar från förra året, använder dem som vanligt och det funkar bra tycker jag :D


    Fast om du har kvar från förra året har det nog inte gått ut i datum. Det saffran som säljs nu går ut 2015.

    Jag skulle nog också testa saffranet istället för att kasta det. Ev ta tre påsar istället för två .


    Ojdå, då har jag visst sparat min saffran längre än ett år :S

  • ScarlettRose 5 december 2011

    Skrivet av baxx den 5 dec 2011

    saffran som gick ut 2008 skulle jag förpassa till saffranshimlen. Jag tror inte att det ger någon smak men prova gärna.


    Så det värsta som kan hända är att det blir smaklöst? Ingen risk aatt det är farligt eller något?

  • markus 5 december 2011

    Lägg den i sprit och låt den dra.
    Farligt!? Då skulle den inte få säljas alls...
    Alkoholen försvinner sen vid upphettningen, så den gör inget för slutprodukten

  • Cassiopeya 6 december 2011

    Skrivet av ScarlettRose den 5 dec 2011

    Skrivet av baxx den 5 dec 2011

    saffran som gick ut 2008 skulle jag förpassa till saffranshimlen. Jag tror inte att det ger någon smak men prova gärna.


    Så det värsta som kan hända är att det blir smaklöst? Ingen risk aatt det är farligt eller något?


    Nej då, inte är de farligt inte. Bara att testa, och blir det saffranssmak så är ju det bara gott (L)

  • rostok 6 december 2011

    Hej, det man bör tänka på är att just torra kryddor gärna samlar på sig bakterier. Men, jag tror inte att något särskilt händer bara för att datumet på saffranet har gått ut, speciellt gällande saffran som ligger bra förpackat. Jag tänker själv testa ett paket som gick ut 2007 snart.

  • Marksten 6 december 2011

    Köpte en hel burk med saffran från en som hade varit i Iran. Det var säkert 50 gr eller mer i den.
    Den är lite mer grovkorning än påsarna här. Har andvänt den i säkert 4år och det är mer än 75% kvar. Smakar lika gott nu som då.

  • Lindanemon 6 december 2011

    Hade också en påse saffran som gick ut 2008.
    Den använde jag för några veckor sedan med ett utmärkt resultat. (Y)

  • waine 8 december 2011

    Hej jag har äkta saffran som inte är förädlad, kan jag koka saffran i mjölk eller vad skall jag göra??

  • rostok 8 december 2011

    Hej, vad jag vet så är ingen saffran förädlad, möjligen bara mald eller krossad (förutom att det nog finns essens att köpa i andra länder, har aldrig hört att det går att köpa här i Sverige). Om du läser i tråden http://www.matklubben.se/matprat/tips_och_fraagor_foer_koeket_31/hur_goer_du_med_saffran__12388.html
    så får du flera tips på hur du kan göra, det är ingen skillnad på den saffran du har eller någon annan.

  • Nyberg1 13 december 2012

    Hållbarheten brukar stå på påsarna.
    Det brukar vara ca 2 år på saffran

  • Pennylope 13 december 2012

    . det där var väl inte till nån hjälp.... frågan gällde ju hur man kan använda det EFTER att datumet passerat...
    och jag använder sådana saker (torra) åratal efter och det har aldrig varit något problem...

    fast nu var denna fråga ett år gammal men ändå...

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.