Jag söker ett recept på en glöggtårta med mycket olika nötter ovanpå som garnering, har gjort den för ca 20 år sedan men hittar inte receptet nu. Den var sagolikt god!!!!
Mathantverkare4 december 2012
Har du fått tag i recept på Glöggtårta?
Jag blev mycket intresserad.
jrabbelino4 december 2012
låter spännande hoppas det blir "napp"...
(Y)
The_mama97mia4 december 2012
om det är som en cheesecake finns en del varianter om man googlar - här är ett tips
http://mariasrosadrommar.blogspot.se/2010/11/gloggtarta.html
Biderman6 december 2012
Kryddig glöggtårta
Botten:
150 gr pepparkakor
75 gr smör
Fyllning:
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde
200 gr lätt färskost, naturell
1 dl florsocker
½ tsk kanel
½ tsk kardemumma
rivet skal av en apelsin
3 msk apelsinsaft
Ovanpå:
4 gelatinblad
1 dl vatten
3 dl glöggkoncentrat
Dekoration:
Kanelstänger
1. Krossa pepparkakorna. Smält fettet och blanda det med pepparkaks-smulorna. Placera ett bakplåtspapper mellan botten och kanten på en form med löstagbar botten (diameter 24 cm). Tryck ut pepparkaksblandningen till ett jämnt lager på formens botten.
2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten och blötlägg i minst 10 minuter. Vispa grädden. Blanda florsocker och kryddor i färskosten. Vänd ner visp-grädden i osten. Koka upp apelsinsaften. Lös upp de väl urkramade gelatinbladen i saften. Låt gelatinblandningen svalna något och häll sedan i fyllningen under omsorgsfull omrörning. Bred ut fyllningen ovanpå pepparkaksbottnen. Låt stelna i kylskåp i cirka tre timmar.
3. Lös upp gelatinbladen i cirka 10 minuter i kallt vatten. Upphetta 1 dl vatten i en kastrull. Lös upp de väl urkramade gelatinbladen i vattnet. Häll gelatinblandningen långsamt i glöggen under omrörning. Låt svalna en aning. Häll glöggelén ovanpå den till hälften stelnade kakan försiktigt så att gelén inte blandas med ostfyllningen. Låt stelna i kylskåp i minst fyra timmar. Dekorera med kanelstänger.
um176 december 2012
Härligt med alla förslag:) men vad jag kommer ihåg så var det mer som en vanlig tårta med spritsat grädde smaksatt med glögg på sidorna och kanske ovanpå också. Det var i alla fall en massa olika nötter ovanpå.
Jag söker ett recept på en glöggtårta med mycket olika nötter ovanpå som garnering, har gjort den för ca 20 år sedan men hittar inte receptet nu. Den var sagolikt god!!!!
Har du fått tag i recept på Glöggtårta?
Jag blev mycket intresserad.
låter spännande hoppas det blir "napp"...
(Y)
om det är som en cheesecake finns en del varianter om man googlar - här är ett tips
http://mariasrosadrommar.blogspot.se/2010/11/gloggtarta.html
Kryddig glöggtårta
Botten:
150 gr pepparkakor
75 gr smör
Fyllning:
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde
200 gr lätt färskost, naturell
1 dl florsocker
½ tsk kanel
½ tsk kardemumma
rivet skal av en apelsin
3 msk apelsinsaft
Ovanpå:
4 gelatinblad
1 dl vatten
3 dl glöggkoncentrat
Dekoration:
Kanelstänger
1. Krossa pepparkakorna. Smält fettet och blanda det med pepparkaks-smulorna. Placera ett bakplåtspapper mellan botten och kanten på en form med löstagbar botten (diameter 24 cm). Tryck ut pepparkaksblandningen till ett jämnt lager på formens botten.
2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten och blötlägg i minst 10 minuter. Vispa grädden. Blanda florsocker och kryddor i färskosten. Vänd ner visp-grädden i osten. Koka upp apelsinsaften. Lös upp de väl urkramade gelatinbladen i saften. Låt gelatinblandningen svalna något och häll sedan i fyllningen under omsorgsfull omrörning. Bred ut fyllningen ovanpå pepparkaksbottnen. Låt stelna i kylskåp i cirka tre timmar.
3. Lös upp gelatinbladen i cirka 10 minuter i kallt vatten. Upphetta 1 dl vatten i en kastrull. Lös upp de väl urkramade gelatinbladen i vattnet. Häll gelatinblandningen långsamt i glöggen under omrörning. Låt svalna en aning. Häll glöggelén ovanpå den till hälften stelnade kakan försiktigt så att gelén inte blandas med ostfyllningen. Låt stelna i kylskåp i minst fyra timmar. Dekorera med kanelstänger.
Härligt med alla förslag:) men vad jag kommer ihåg så var det mer som en vanlig tårta med spritsat grädde smaksatt med glögg på sidorna och kanske ovanpå också. Det var i alla fall en massa olika nötter ovanpå.