Har sökt i några dagar nu efter recept på denna kaka...Degen är av saffran tror jag, och fyllningen av smörkräm kanske? Garnerad med florsocker och vatten. Brukar finnas på dem flesta konditorien...Hade blivit så glad om någon har recept på denna kaka?
Mvh/Malin
13 januari 2008
säker att det är rättstavat, kan vara svårt att hitta annars?
Okänd13 januari 2008
Nej du,vet inte riktigt va du menar för kaka.Men nyfiken blev jag.
irrevirre13 januari 2008
Hur ser kakan ut? Som en rulltårta eller tårta. Eller kaka?
anluk13 januari 2008
Kan det vara denna??? Hittade den på nätet, heter Galettekaka isåfall.
8 bitar
Ugnstemperatur 250º
ca 60 minuter
Ingredienser
5 dl vetemjöl
0,5 dl socker
0,5 tsk salt
rivet skal av 1 citron
150 g margarin eller smör
ca 15 g jäst
0,25 g saffran
2 msk vatten
1 ägg
Fyllning:
25 g smör eller margarin . i små bitar
3 msk socker
vatten
= Denna symbol visar att ingrediensen finns som ekologiskt alternativ
Tillagning
Blanda vetemjöl, socker, salt och citronskal i en bunke. Lägg i fettet och finfördela det i blandningen. Rör ut jäst och saffran i vattnet och vispa ihop det med ägget. Häll äggblandningen i bunken och knåda snabbt ihop till en deg. Eller blanda alltsammans i en matberedare. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Kavla ut degen på mjölat bakbord till en rund kaka (ca 24 cm i diameter). Lägg kakan på en plåt, smord eller med bakplåtspapper och vik upp degen till en ca 2 cm bred kant runt om. Klicka ut fettet jämnt över kakan och strö på sockret.
Grädda i mitten av ugnen 6-8 minuter. Om man stänker lite vatten över den nygräddade kakan blir den glansig på ytan. Går bra att frysa.
Servera kakan till kaffe eller te eller som dessert, gärna ljummen, med crème fraiche eller lättvispad grädde och bär.
autumn_star14 januari 2008
Skrivet av IrreVirre den 13 jan 2008
Hur ser kakan ut? Som en rulltårta eller tårta. Eller kaka?
ser ut som en stor,rund semla typ..haha...enklast o beskriva den så :)
autumn_star14 januari 2008
kan beskriva den som en stor semla, fast annorlunda deg o fyllning..:)
irrevirre14 januari 2008
Hmmm vad kan det vara ................. nu är man ju nyfiken .............
Okänd14 januari 2008
Kan det inte vara kakan anluk ger recept på?Jag blir mer och mer nyfiken.
kattis6314 januari 2008
Det är inte Winsorkaka? Tror det stavas så.
tantdrake14 januari 2008
Helgolandskaka kallas den oxå (L) eller Trekanter (på gamla verkstadsfiket på Hjampis :p) när bitarna var uppskurna. Man kan välja bort saffranet i bottensmeten.Fyllning av vaniljkräm och med eller utan karamellfärg i glasyren. Hmm...den har fler namn...Mariakaka eller nåt sånt.
Googlade på Helgolandskaka och hittade bilder från ett Helgolandsbak (Y) men utan recept...om du bortser från den illiga glasyren...visst är det denna du tänker på? :o
Helgolandsbröd 2 st
150 gr margarin
5 dl mjölk
50 gr jäst
½ tsk gul färg
½ tsk salt
1 ½ dl socker
3/4 tsk kardemumma
cirka 14 dl vetemjöl
Fyllning
½ dl mjölk
1 1/4 dl vatten
1 äggula
150 gr margarin
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
Glasyr
2 dl florsocker
2 msk ljummet vatten.
Gör en deg. Jäs i 40 minuter. Dela degen i 2 runda kakor, 22 cm. jäs i 30 minuter.
grädda i 200 grader i 20 minuter.
Gör en redning av mjöl och vatten i kastrull. koka ett par minuter, rör ner äggulan.
Rör matfettet med florsockret och vaniljsockret. blanda ihop, tillsätt krämen lite i taget. Dela bröden i en över och underhalva. Fyll med krämen. Garnera med glasyren.
inti
Kvinna 49 år
Nossebro
Bli vän med
Läs gästboken
Läs hennes foruminlägg (8)
Läs hennes recept (23)
19 okt 2007 kl. 22:13
:o
hittade ovanstående i matklubbens arkiv...receptet säger gul färg i degen - men sätt du lite saffran istället om du vill? Krämen som ska kokas till fyllning kan du byta ut mot marsankräm på pulver om du vill.
(L) jodå....mina smakminnen tror att det är denna.....suck.....måste visst provbaka endera dagen
Har sökt i några dagar nu efter recept på denna kaka...Degen är av saffran tror jag, och fyllningen av smörkräm kanske? Garnerad med florsocker och vatten. Brukar finnas på dem flesta konditorien...Hade blivit så glad om någon har recept på denna kaka?
Mvh/Malin
säker att det är rättstavat, kan vara svårt att hitta annars?
Nej du,vet inte riktigt va du menar för kaka.Men nyfiken blev jag.
Hur ser kakan ut? Som en rulltårta eller tårta. Eller kaka?
Kan det vara denna??? Hittade den på nätet, heter Galettekaka isåfall.
8 bitar
Ugnstemperatur 250º
ca 60 minuter
Ingredienser
5 dl vetemjöl
0,5 dl socker
0,5 tsk salt
rivet skal av 1 citron
150 g margarin eller smör
ca 15 g jäst
0,25 g saffran
2 msk vatten
1 ägg
Fyllning:
25 g smör eller margarin . i små bitar
3 msk socker
vatten
= Denna symbol visar att ingrediensen finns som ekologiskt alternativ
Tillagning
Blanda vetemjöl, socker, salt och citronskal i en bunke. Lägg i fettet och finfördela det i blandningen. Rör ut jäst och saffran i vattnet och vispa ihop det med ägget. Häll äggblandningen i bunken och knåda snabbt ihop till en deg. Eller blanda alltsammans i en matberedare. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Kavla ut degen på mjölat bakbord till en rund kaka (ca 24 cm i diameter). Lägg kakan på en plåt, smord eller med bakplåtspapper och vik upp degen till en ca 2 cm bred kant runt om. Klicka ut fettet jämnt över kakan och strö på sockret.
Grädda i mitten av ugnen 6-8 minuter. Om man stänker lite vatten över den nygräddade kakan blir den glansig på ytan. Går bra att frysa.
Servera kakan till kaffe eller te eller som dessert, gärna ljummen, med crème fraiche eller lättvispad grädde och bär.
Hur ser kakan ut? Som en rulltårta eller tårta. Eller kaka?
ser ut som en stor,rund semla typ..haha...enklast o beskriva den så :)
kan beskriva den som en stor semla, fast annorlunda deg o fyllning..:)
Hmmm vad kan det vara ................. nu är man ju nyfiken .............
Kan det inte vara kakan anluk ger recept på?Jag blir mer och mer nyfiken.
Det är inte Winsorkaka? Tror det stavas så.
Helgolandskaka kallas den oxå (L) eller Trekanter (på gamla verkstadsfiket på Hjampis :p) när bitarna var uppskurna. Man kan välja bort saffranet i bottensmeten.Fyllning av vaniljkräm och med eller utan karamellfärg i glasyren. Hmm...den har fler namn...Mariakaka eller nåt sånt.
Googlade på Helgolandskaka och hittade bilder från ett Helgolandsbak (Y) men utan recept...om du bortser från den illiga glasyren...visst är det denna du tänker på? :o
http://skogsflisan.blogg.se/1198101372_bakbestyr.html
:p
Hej!
Kan det vara detta recept du söker?
Helgolandsbröd 2 st
150 gr margarin
5 dl mjölk
50 gr jäst
½ tsk gul färg
½ tsk salt
1 ½ dl socker
3/4 tsk kardemumma
cirka 14 dl vetemjöl
Fyllning
½ dl mjölk
1 1/4 dl vatten
1 äggula
150 gr margarin
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
Glasyr
2 dl florsocker
2 msk ljummet vatten.
Gör en deg. Jäs i 40 minuter. Dela degen i 2 runda kakor, 22 cm. jäs i 30 minuter.
grädda i 200 grader i 20 minuter.
Gör en redning av mjöl och vatten i kastrull. koka ett par minuter, rör ner äggulan.
Rör matfettet med florsockret och vaniljsockret. blanda ihop, tillsätt krämen lite i taget. Dela bröden i en över och underhalva. Fyll med krämen. Garnera med glasyren.
inti
Kvinna 49 år
Nossebro
Bli vän med
Läs gästboken
Läs hennes foruminlägg (8)
Läs hennes recept (23)
19 okt 2007 kl. 22:13
:o
hittade ovanstående i matklubbens arkiv...receptet säger gul färg i degen - men sätt du lite saffran istället om du vill? Krämen som ska kokas till fyllning kan du byta ut mot marsankräm på pulver om du vill.
(L) jodå....mina smakminnen tror att det är denna.....suck.....måste visst provbaka endera dagen