Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

helgona kaka, nån som har receptet?

  • autumn_star 13 januari 2008

    Har sökt i några dagar nu efter recept på denna kaka...Degen är av saffran tror jag, och fyllningen av smörkräm kanske? Garnerad med florsocker och vatten. Brukar finnas på dem flesta konditorien...Hade blivit så glad om någon har recept på denna kaka?
    Mvh/Malin

  • 13 januari 2008

    säker att det är rättstavat, kan vara svårt att hitta annars?

  • Okänd 13 januari 2008

    Nej du,vet inte riktigt va du menar för kaka.Men nyfiken blev jag.

  • irrevirre 13 januari 2008

    Hur ser kakan ut? Som en rulltårta eller tårta. Eller kaka?

  • anluk 13 januari 2008

    Kan det vara denna??? Hittade den på nätet, heter Galettekaka isåfall.

    8 bitar
    Ugnstemperatur 250º

    ca 60 minuter

    Ingredienser
    5 dl vetemjöl
    0,5 dl socker
    0,5 tsk salt
    rivet skal av 1 citron
    150 g margarin eller smör
    ca 15 g jäst
    0,25 g saffran
    2 msk vatten
    1 ägg


    Fyllning:
    25 g smör eller margarin . i små bitar
    3 msk socker
    vatten


    = Denna symbol visar att ingrediensen finns som ekologiskt alternativ
    Tillagning
    Blanda vetemjöl, socker, salt och citronskal i en bunke. Lägg i fettet och finfördela det i blandningen. Rör ut jäst och saffran i vattnet och vispa ihop det med ägget. Häll äggblandningen i bunken och knåda snabbt ihop till en deg. Eller blanda alltsammans i en matberedare. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.

    Kavla ut degen på mjölat bakbord till en rund kaka (ca 24 cm i diameter). Lägg kakan på en plåt, smord eller med bakplåtspapper och vik upp degen till en ca 2 cm bred kant runt om. Klicka ut fettet jämnt över kakan och strö på sockret.

    Grädda i mitten av ugnen 6-8 minuter. Om man stänker lite vatten över den nygräddade kakan blir den glansig på ytan. Går bra att frysa.

    Servera kakan till kaffe eller te eller som dessert, gärna ljummen, med crème fraiche eller lättvispad grädde och bär.

  • autumn_star 14 januari 2008

    Skrivet av IrreVirre den 13 jan 2008

    Hur ser kakan ut? Som en rulltårta eller tårta. Eller kaka?


    ser ut som en stor,rund semla typ..haha...enklast o beskriva den så :)

  • autumn_star 14 januari 2008

    kan beskriva den som en stor semla, fast annorlunda deg o fyllning..:)

  • irrevirre 14 januari 2008

    Hmmm vad kan det vara ................. nu är man ju nyfiken .............

  • Okänd 14 januari 2008

    Kan det inte vara kakan anluk ger recept på?Jag blir mer och mer nyfiken.

  • kattis63 14 januari 2008

    Det är inte Winsorkaka? Tror det stavas så.

  • tantdrake 14 januari 2008

    Helgolandskaka kallas den oxå (L) eller Trekanter (på gamla verkstadsfiket på Hjampis :p) när bitarna var uppskurna. Man kan välja bort saffranet i bottensmeten.Fyllning av vaniljkräm och med eller utan karamellfärg i glasyren. Hmm...den har fler namn...Mariakaka eller nåt sånt.
    Googlade på Helgolandskaka och hittade bilder från ett Helgolandsbak (Y) men utan recept...om du bortser från den illiga glasyren...visst är det denna du tänker på? :o

  • tantdrake 14 januari 2008

    http://skogsflisan.blogg.se/1198101372_bakbestyr.html

    :p

  • tantdrake 14 januari 2008

    Hej!

    Kan det vara detta recept du söker?

    Helgolandsbröd 2 st
    150 gr margarin
    5 dl mjölk
    50 gr jäst
    ½ tsk gul färg
    ½ tsk salt
    1 ½ dl socker
    3/4 tsk kardemumma
    cirka 14 dl vetemjöl

    Fyllning
    ½ dl mjölk
    1 1/4 dl vatten
    1 äggula
    150 gr margarin
    1 dl florsocker
    1 msk vaniljsocker

    Glasyr
    2 dl florsocker
    2 msk ljummet vatten.

    Gör en deg. Jäs i 40 minuter. Dela degen i 2 runda kakor, 22 cm. jäs i 30 minuter.
    grädda i 200 grader i 20 minuter.

    Gör en redning av mjöl och vatten i kastrull. koka ett par minuter, rör ner äggulan.
    Rör matfettet med florsockret och vaniljsockret. blanda ihop, tillsätt krämen lite i taget. Dela bröden i en över och underhalva. Fyll med krämen. Garnera med glasyren.


    inti
    Kvinna 49 år
    Nossebro

    Bli vän med
    Läs gästboken
    Läs hennes foruminlägg (8)
    Läs hennes recept (23)





    19 okt 2007 kl. 22:13


    :o
    hittade ovanstående i matklubbens arkiv...receptet säger gul färg i degen - men sätt du lite saffran istället om du vill? Krämen som ska kokas till fyllning kan du byta ut mot marsankräm på pulver om du vill.

    (L) jodå....mina smakminnen tror att det är denna.....suck.....måste visst provbaka endera dagen

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.