Söker bra baktips från alla duktiga och rutinerade bull och - muffinsbakare på forumet.
Jag älskar att baka och brukar lyckas bra med mjuka och hårda kakor, tårtor och desserter, MEN jag har aldrig fått till bullar och muffins! Bullarna (oftast gör jag kanelsnurror) blir torra och trista, rentav stenhårda efter några dagar. Muffinsen å sin sida blir kompakta, "svampiga" och reser sig inte som de ska i ugnen. Jag följer alltid recepten men ändå måste det vara nåt som går fel.
Alla knep för bättre konsistens mottages tacksamt!
MalinJ3 juli 2012
Låter som du har i för mycket mjöl... ? Även om du följer receptet så beror det på hur du häller upp mjölet. Häll det luftigt i måttet. När du baka bullar så titta på hur degen ser ut och inte vad som står i receptet.
Anderstam3 juli 2012
Bulldeg bör blandas med degkrokarna i minst 15 minuter gärna mer.
Om man också tar ½ mjölk och ½ grädde tilldegvätskan,
så dom garanterat inte torra fort.
Lycka till! :)
Amika3 juli 2012
Kör inte muffinssmeten för länge med elvispen. Utan precis så det inte är klumpar i smeten. Och ha både plåt med formar, samt ugnen klar innan du gör smeten. Så att du bara har att hälla upp den och sedan ställa plåten i ugnen.
Håll koll på dem! När det bildas små kratrar på ytan kan du provsticka med en potatissticka. För du vill ju ha dem luftiga och saftiga och då gäller det även att inte grädda dem för länge. Ta dem när de precis stelnat så mkt att det inte fastnar någon smet på stickan. :)
Bulldeg kör jag länge för att få luftig deg. För kör man den länge så utvecklas gluten i degen som gör att den reser bättre vid jäsning.
Och så brukar jag alltid vara försiktig med att ta i för mycket mjöl. Hellre en lite för lös deg än för fast. Lättare att bara knåda in lite vid utbak om det behövs. Och så blandar jag alltid fyllningen med rumsvarmt smör. T.ex. Kanel, socker och smör eller vanilj, kardemumma och smör... För då torkar de inte ut lika fort utan håller sig saftiga. :)
Men sedan är det ju som med allt hembakt... Det är godast helt nybakt. :) Finns det något godare än nybakta bullar eller nybakt bröd med ett glas iskall mjölk till? {eat}
lenahedberg114 juli 2012
ja har samma problem .. baka bullar här om dagen och fick jätte bra bullar saftiga och goda även 2 dagar efter bakningen och jag blanda vetemjöl och vetemjöl special.. och sen knäckte ner ett ägg.. i smeten.. garanterat bättre resultat .. lät bullarna jäsa först 30 min innan utbakning sen 40min när hade baka dem.
lycka till hoppas du får ett bra resultat.
bigganv4 juli 2012
Instämmer med tidigare inlägg, kör bulldegen länge, blanda i ett ägg, ta mindre mjöl än det står i receptet. Man kan också använda vit sirap i stället för socker i degen, det gör den ytterligare lite saftigare!
Lycka till!!
husmusen884 juli 2012
för saftigare bullar kan man även använda lite kesella i degen. Annars är det knåda massor och se till att degfibrerna som bildas är långa och inte korta. Och rejäl jästid, iaf minst en timme sammanlagt.
petrissa5 juli 2012
Vit sirap istället för socker i degen har jag fått lära mej och gärna gräddmjölk istället för bara mjölk. En arbetskamrat till mej som är grym på att baka sa att hon alltid siktade mjölet. Vet inte om det gör någon skillnad, men det kan ju vara värt att testa!
Jag kan verkligen rekommendera detta bullreceptet, det är det bästa jag provat! Bullarna blir otroligt luftiga och mjuka. Och goda såklart! Kanelbullar
SpicySpicy5 juli 2012
Tydligen ska ägg, gräddmjölk plus bakpulver/bikarbonat göra susen för bullar!
rosatalo5 juli 2012
Helt ovetenskapligt visserligen, men tycker att bullar med fyllning blir saftigare om man lägger dem i bullformar, inte bara på bakplåtspapper. Då stannar ju allt av fyllningen kvar istället för att smöret smälter och det mesta hamnar på plåten.
zonale6 juli 2012
Bakpulver tillsammans med sedvanlig mängd jäst är ett bra knep för att få vetedegen extra luftig. Smör är för mig ett måste och då gärna rumstempererat. Det viktigaste av allt är nog att vara försiktig med mjölet, prova sig och inte tillsätta allt från början.
Daliaflicka6 juli 2012
Tack för alla fina tips hörni!
Jag bakade bullar imorse efter receptet petrissa rekommenderade (bytte dock ut socker mot vit sirap) och vävde in tipsen jag fått: hade mjölk och grädde 50/50, oljade bunken lätt så degen släppte lättare, körde med degkrokarna på elvispen i i alla fall tio minuter. Mjölet har jag alltid varit försiktig med. Och bullarna blev PERFEKTA! Förutom att de blev aningen platta, men det var mitt eget fel eftersom jag var så ivrig när jag staplade dem att jag inte lät varje sats svalna först så att några bullar "mosades" under de andra. Men det gjorde ingenting. Tusen tack, ska alltid köra på det här receptet och de här knepen! :D
Nu återstår att se om muffinsen blir lika bra...
rostok10 juli 2012
Bra att du lyckades. Själv ändrade jag mitt sätt att baka kanelbullar för något år sedan. Numera är de alltid saftiga, fluffiga och goda.
Jag använder alltid kylskåpskall mjölk, Gör först en fördeg med ca en tredjedel av mjölken och tillsätter mjöl så det blir en lös deg. Detta får stå några timmar. Sedan tillsätter jag resten av ingredienserna, men använder enbart rumstempererat smör, som jag till sist klickar i.
Jag brukar bara använda hälften så mycket jäst som står på recepten. Använder också alltid Vetemjöl Special eller Ölands lantvete.
Använder sällan ägg i degen och aldrig bakpulver.
Detta recept tar kanske lite längre tid, men är å andra sidan inte alls lika känsligt mot att stå en stund extra, eller bakas ut lite för tidigt. Det gör att jag kan baka trots att jag har värk och har svårt att veta hur jag mår om några timmar. Känns inte lika stressigt, som annars, när man MÅSTE baka ut, exakt när degen jäst färdigt.
Exprimentera lite och se.
Ps, om man vill kan man låta degen stå i kylen ex över natten istället och då kan man baka ut dagen efter.
petrissa12 juli 2012
Vad kul att bullarna blev perfekta! Sedan jag hittade det där receptet här på matklubben använder jag aldrig något annat! :)
Annras4 oktober 2012
Jag håller helt med dej, Amika!
Nybakade bullar eller bröd med ett stort glas iskall mjölk till! Mmmmm...............!!!!!! (Y){silly}
TheFoodMethod5 oktober 2012
carmarino10 oktober 2012
Jag använder alltid rumsvarmt smör och kall mjölk (funkar jättebra med mjölkfritt margarin och havredryck också). Låter degkrokarna jobba 10-15 minuter, tills degen släpper bunken. Sedan får degen stå och "vila" i bunken ca 10 minuter och därefter bakar jag ut bullarna - med mycket fyllning - och lägger dem i pappersformar. Därefter ska de jäsa i ca en timme. Blir perfekt resultat varje gång. Så saftiga och goda.
Fick tipset av en gammal bagare för 30 år sedan att alltid ha i lite hjorthornssalt i degen. Naturligtvis ej för mycket mjöl och riktigt med smör vid utbakningen. Sedan måste man frysa dem samma dag.
AckisF11 oktober 2012
Jag fick tips att aldrig vispa en muffins smet. Man skulle sikta ner mjölet och sen vända runt smeten med slickepott/degskrapa. Det tar lite längre tid men det blev sååå mycket bättre.
Har gjort både muffins och "kärleksmums" på detta sätt förra veckan. Blev supergott. :)
stationsboden11 oktober 2012
Skrivet av Daliaflicka den 3 jul 2012
Hej!
Söker bra baktips från alla duktiga och rutinerade bull och - muffinsbakare på forumet.
Jag älskar att baka och brukar lyckas bra med mjuka och hårda kakor, tårtor och desserter, MEN jag har aldrig fått till bullar och muffins! Bullarna (oftast gör jag kanelsnurror) blir torra och trista, rentav stenhårda efter några dagar. Muffinsen å sin sida blir kompakta, "svampiga" och reser sig inte som de ska i ugnen. Jag följer alltid recepten men ändå måste det vara nåt som går fel.
Alla knep för bättre konsistens mottages tacksamt!
Hej!
Söker bra baktips från alla duktiga och rutinerade bull och - muffinsbakare på forumet.
Jag älskar att baka och brukar lyckas bra med mjuka och hårda kakor, tårtor och desserter, MEN jag har aldrig fått till bullar och muffins! Bullarna (oftast gör jag kanelsnurror) blir torra och trista, rentav stenhårda efter några dagar. Muffinsen å sin sida blir kompakta, "svampiga" och reser sig inte som de ska i ugnen. Jag följer alltid recepten men ändå måste det vara nåt som går fel.
Alla knep för bättre konsistens mottages tacksamt!
Låter som du har i för mycket mjöl... ? Även om du följer receptet så beror det på hur du häller upp mjölet. Häll det luftigt i måttet. När du baka bullar så titta på hur degen ser ut och inte vad som står i receptet.
Bulldeg bör blandas med degkrokarna i minst 15 minuter gärna mer.
Om man också tar ½ mjölk och ½ grädde tilldegvätskan,
så dom garanterat inte torra fort.
Lycka till! :)
Kör inte muffinssmeten för länge med elvispen. Utan precis så det inte är klumpar i smeten. Och ha både plåt med formar, samt ugnen klar innan du gör smeten. Så att du bara har att hälla upp den och sedan ställa plåten i ugnen.
Håll koll på dem! När det bildas små kratrar på ytan kan du provsticka med en potatissticka. För du vill ju ha dem luftiga och saftiga och då gäller det även att inte grädda dem för länge. Ta dem när de precis stelnat så mkt att det inte fastnar någon smet på stickan. :)
Bulldeg kör jag länge för att få luftig deg. För kör man den länge så utvecklas gluten i degen som gör att den reser bättre vid jäsning.
Och så brukar jag alltid vara försiktig med att ta i för mycket mjöl. Hellre en lite för lös deg än för fast. Lättare att bara knåda in lite vid utbak om det behövs. Och så blandar jag alltid fyllningen med rumsvarmt smör. T.ex. Kanel, socker och smör eller vanilj, kardemumma och smör... För då torkar de inte ut lika fort utan håller sig saftiga. :)
Men sedan är det ju som med allt hembakt... Det är godast helt nybakt. :) Finns det något godare än nybakta bullar eller nybakt bröd med ett glas iskall mjölk till? {eat}
ja har samma problem .. baka bullar här om dagen och fick jätte bra bullar saftiga och goda även 2 dagar efter bakningen och jag blanda vetemjöl och vetemjöl special.. och sen knäckte ner ett ägg.. i smeten.. garanterat bättre resultat .. lät bullarna jäsa först 30 min innan utbakning sen 40min när hade baka dem.
lycka till hoppas du får ett bra resultat.
Instämmer med tidigare inlägg, kör bulldegen länge, blanda i ett ägg, ta mindre mjöl än det står i receptet. Man kan också använda vit sirap i stället för socker i degen, det gör den ytterligare lite saftigare!
Lycka till!!
för saftigare bullar kan man även använda lite kesella i degen. Annars är det knåda massor och se till att degfibrerna som bildas är långa och inte korta. Och rejäl jästid, iaf minst en timme sammanlagt.
Vit sirap istället för socker i degen har jag fått lära mej och gärna gräddmjölk istället för bara mjölk. En arbetskamrat till mej som är grym på att baka sa att hon alltid siktade mjölet. Vet inte om det gör någon skillnad, men det kan ju vara värt att testa!
Jag kan verkligen rekommendera detta bullreceptet, det är det bästa jag provat! Bullarna blir otroligt luftiga och mjuka. Och goda såklart!
Kanelbullar
Tydligen ska ägg, gräddmjölk plus bakpulver/bikarbonat göra susen för bullar!
Helt ovetenskapligt visserligen, men tycker att bullar med fyllning blir saftigare om man lägger dem i bullformar, inte bara på bakplåtspapper. Då stannar ju allt av fyllningen kvar istället för att smöret smälter och det mesta hamnar på plåten.
Bakpulver tillsammans med sedvanlig mängd jäst är ett bra knep för att få vetedegen extra luftig. Smör är för mig ett måste och då gärna rumstempererat. Det viktigaste av allt är nog att vara försiktig med mjölet, prova sig och inte tillsätta allt från början.
Tack för alla fina tips hörni!
Jag bakade bullar imorse efter receptet petrissa rekommenderade (bytte dock ut socker mot vit sirap) och vävde in tipsen jag fått: hade mjölk och grädde 50/50, oljade bunken lätt så degen släppte lättare, körde med degkrokarna på elvispen i i alla fall tio minuter. Mjölet har jag alltid varit försiktig med. Och bullarna blev PERFEKTA! Förutom att de blev aningen platta, men det var mitt eget fel eftersom jag var så ivrig när jag staplade dem att jag inte lät varje sats svalna först så att några bullar "mosades" under de andra. Men det gjorde ingenting. Tusen tack, ska alltid köra på det här receptet och de här knepen! :D
Nu återstår att se om muffinsen blir lika bra...
Bra att du lyckades. Själv ändrade jag mitt sätt att baka kanelbullar för något år sedan. Numera är de alltid saftiga, fluffiga och goda.
Jag använder alltid kylskåpskall mjölk, Gör först en fördeg med ca en tredjedel av mjölken och tillsätter mjöl så det blir en lös deg. Detta får stå några timmar. Sedan tillsätter jag resten av ingredienserna, men använder enbart rumstempererat smör, som jag till sist klickar i.
Jag brukar bara använda hälften så mycket jäst som står på recepten. Använder också alltid Vetemjöl Special eller Ölands lantvete.
Använder sällan ägg i degen och aldrig bakpulver.
Detta recept tar kanske lite längre tid, men är å andra sidan inte alls lika känsligt mot att stå en stund extra, eller bakas ut lite för tidigt. Det gör att jag kan baka trots att jag har värk och har svårt att veta hur jag mår om några timmar. Känns inte lika stressigt, som annars, när man MÅSTE baka ut, exakt när degen jäst färdigt.
Exprimentera lite och se.
Ps, om man vill kan man låta degen stå i kylen ex över natten istället och då kan man baka ut dagen efter.
Vad kul att bullarna blev perfekta! Sedan jag hittade det där receptet här på matklubben använder jag aldrig något annat! :)
Jag håller helt med dej, Amika!
Nybakade bullar eller bröd med ett stort glas iskall mjölk till! Mmmmm...............!!!!!! (Y){silly}
Jag använder alltid rumsvarmt smör och kall mjölk (funkar jättebra med mjölkfritt margarin och havredryck också). Låter degkrokarna jobba 10-15 minuter, tills degen släpper bunken. Sedan får degen stå och "vila" i bunken ca 10 minuter och därefter bakar jag ut bullarna - med mycket fyllning - och lägger dem i pappersformar. Därefter ska de jäsa i ca en timme. Blir perfekt resultat varje gång. Så saftiga och goda.
Fick tipset av en gammal bagare för 30 år sedan att alltid ha i lite hjorthornssalt i degen. Naturligtvis ej för mycket mjöl och riktigt med smör vid utbakningen. Sedan måste man frysa dem samma dag.
Jag fick tips att aldrig vispa en muffins smet. Man skulle sikta ner mjölet och sen vända runt smeten med slickepott/degskrapa. Det tar lite längre tid men det blev sååå mycket bättre.
Har gjort både muffins och "kärleksmums" på detta sätt förra veckan. Blev supergott. :)
Hej!
Söker bra baktips från alla duktiga och rutinerade bull och - muffinsbakare på forumet.
Jag älskar att baka och brukar lyckas bra med mjuka och hårda kakor, tårtor och desserter, MEN jag har aldrig fått till bullar och muffins! Bullarna (oftast gör jag kanelsnurror) blir torra och trista, rentav stenhårda efter några dagar. Muffinsen å sin sida blir kompakta, "svampiga" och reser sig inte som de ska i ugnen. Jag följer alltid recepten men ändå måste det vara nåt som går fel.
Alla knep för bättre konsistens mottages tacksamt!