Kakor för diabetiker....

Dela
Bärsnitt
Ca 20 st
100g kallt margarin
5 dl vetemjöl
200 g kesella
200-250g bär tex hallon
1 ½ msk lättströ
4 tsk maizena ägg till pensling
hackad mandel till garnering
Ugn: 225 c
Gör så här:
Finfördela margarinet i vetemjölet till en grynig massa. Tillsätt kesellan och forma degen till en längd.
Dela den i två delar och kavla ut dem till degkakor med måtten 18 x 25 cm.
Flytta över dem på papperstäckt plåt och lägg en sträng med bär tex hallon, längs mitten av de avlånga
degplattorna.Blanda lättströ och maizena och fördela hälften på varje längd ovanpå bären.
Vik degen på "tre" så att den blir 6 cm bred. Pensla uppvispat ägg. Strö över hackad mandel(kan uteslutas)
och grädda i mitten av ugnen i 225 c i ca 15 minuter. Skär upp längderna i 2 ½ cm breda bitar.
Kakorna kan frysas.



Chokladkaka med flagad mandel
Det här behövs:
1 msk flagad sötmandel
2 ägg
1 dl hermesetas lätt strö
1 msk hett vatten
2 ½ dl vetemjöl
1 ¾ tsk bakpulver
1 ½ msk kakao
½ dl olja
1 ¼ dl lättmjölk
Margarin och ströbröd till formen
Ugn: 175 c
Gör så här:
Mandeln ger kakan fin garnering men kan uteslutas. Smörj och bröa en form som rymmer 1,2-1,5 liter
och strö över botten med 1 msk flagad söt mandel. Vispa upp äggen och sötningsmedlet och vattnet.
Smeten blir inte så tjock och pösig som när du använder vanligt socker men skall ändå vispas luftig.
Häll i vetemjöl, bakpulver och kakao men rör inte förrän du också har hällt i oljan och mjölken.
Skrapa ned smten i formen och grädda på andra fasen nerifrån i 175 c i ca 25 minuter.
Kakan kan frysas.



Farmor Majas Morotsbakelser
Det här behövs till 30 st:
4 medelstora morötter, ca 300 g
1 dl mandel
4 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3 dl sötningsmedel
200 g smör
4 ägg

Glasyr:
150 g krämig färskost, t ex philadelphiaost
50 g smör
1 ¾-2 dl strösötningsmedel
½ dl rostade mandelspån
Ugn: 175
Gör så här:
Skala morötterna och råriv dem fint. Skålla, skala och finhacka eller mal mandeln
(eller använd mandelspån som kan tillsättas direkt). Blanda mandel, mjöl,
bakpulver och tningsmedel. Hacka in smöret till en grynig massa. Tillsätt morötter
och ägg och blanda till en jämn smet. Bred ut smeten på bakplåtspapper i en
långpanna, 25x30 cm. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.
Stjälp upp kakan på ett nytt bakplåtspapper och drag av pappret som gräddats på.
Låt kakan kallna med lågpannan stjälpt över. Rör ost och smör till en smidig kräm.
Smaksätt med sötningsmedel. Bred ut krämen på kakan. Garnera den med rostad
mandel. Skär kakan i bitar, ca 5 cm i fyrkant.




Fluffiga Äppelmuffins
Detta behövs till ca 12 st:
50 g malda hasselnötter
1 ¾ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
3 msk sötningsmedel
30 g smält smör el margarin
½ dl lättmjölk
2 äggvitor
¾ äpple kanel
Ugn: 225
Gör så här:
Mal nötterna och blanda dem med mjöl, bakpulver och sötningsmedel. Smält smöret,
låt det svalna något och tillsätt mjölken. Blanda samman allt utom äggvitorna till en
jämn smet. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner dem. Klicka smeten i formarna och
lägg en tunn klyfta äpple i varje samt strö kanel över. Grädda dem mitt i ugnen
8-12 minuter. Godast nybakade.




Fyllda Chokladformar
Det här behövs till ca 15 st:
1 ½ dl vetemjöl
5 finhackade sötmandlar
75 g smör eller margarin
1 tsk kakao
sötningsmedel motsvarande 2 tsk socker
½ tsk vaniljsocker eller ett par stänk vaniljessens

Fyllning:
2 dl vaniljkräm, marsan för kokning och söta själv
1 dl vispgrädde
1 tsk kakao
1 tsk sötningsmedel
½ tsk vaniljsocker eller ett par droppar vaniljessens
25 g riven sockerfri choklad frukt, t ex körsbär
Ugn: 175
Gör så här:
Hacka ihop mjöl, mandel, fett, kakao, sötningsmedel och vanilj till en deg.
Forma en tjock rulle, skär i skivor och tryck ut i små folieformar. Nagga botten
med en gaffel. Ställ i kyl i 30 minuter. Grädda formarna ca 15 minuter. Blanda
vaniljkräm med hårt vispad grädde, kakao och sötningsmedel. Fyll formarna
och strö på riven choklad. Garnera med t ex körsbär.




Havretårta med aprikoskräm

100g margarin eller 1 dl olja
5 dl havregryn
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
4 msk Hermesetas lättströ
2/3 dl mjölk
Bittermandelarom
1 burk konserverade aprikoser
2 dl mjölk
1 ½ msk maizena
1 äggula
1 msk Hermesetas lättströ
1 gelatinblad
1 äggvita citronmellis
ugn: 200 c
Gör så här:
Smält margarin eller mät upp olja. Häll fettet över havregrynen i en bunke.
Tillsätt vetemjöl, bakpulver, lättströ och mjölk. Rör om och smaksätt med någon droppe bittermandelarom.
Dela degen i två delar och kavla ut dem till bottnar, 21 cm i diameter. Lägg bottnarna på bakplåtspapper och
grädda i ca 15 minuter i mitten av ugnen i 200 c. Låt bottnarna svalna på galler. Öppna burken med aprikoser.
Lägg 10 stycken i en sil och skölj dem med kallt vatten. Kör dem sedan till en puré i en mixer. Det blir 1 dl mos.
Blanda mjölk, maizena, äggulan och lättströ i en kastrull. Värm blandningen under omrörning tills den nästan når
kokpunkten och börjar tjockna. Dra kastrullen åt sidan och låt krämen svalna. Blötlägg gelatinbladet i 5 minuter
i kallt vatten. Krama ur gelatinet och smält det i en kastrull över svag värme. Vispa äggvitan till ett fast skum.
Blanda ner gelatinet, aprikosmoset och till sist äggviteskummet i den kalla krämen. Lägg den mellan bottnarna.
Garnera med aprikorklyftor avspolade och blad av citronmeliss. Låt tårtan stå i kylen 2-3 timmar eller till nästa
dag så blir inte bottnarna hårda.




Kanelprickar
Det här behövs:
100 g mjukt smör eller margarin
½ msk sirap
1 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
1 äggula
Ugn: 155
Gör så här:
Rör smör, sirap och socker poröst. Blanda i mjöl och kanel.
Rör ut bakpulvret i äggulan och blanda det i degen. Låt degen
vila i kylen i ca 30 minuter. Dela degen i 4 delar, rulla varje
del 2 cm tjock. Skär dem i lagom tjocka bitar och rulla dem
till kulor. Lägg dem på en klädd bakplåt. Tryck till dem med
en gaffel. Grädda dem i 155 grader i ca 20 minuter.
Det är vanligt socker i med det är så lite så det är inte farligt.
Jag fick receptet på ett diabetesmöte.




Lingonkaka
Det här behövs:
150 g smör eller margarin
3 ägg
2 äpplen
1 dl osötad lingonsylt eller lingon
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 msk kanel
Ugn: 150
Gör så här:
Rör fettet pösigt med äggen, som tillsätts ett i taget. Hacka de
skalade äpplena och rör ner dem i smeten tillsammans med lingonsylten.
Blanda mjölet med bakpulvret och kanelen. Blanda ner detta i smeten.
Häll den i en välsmord och bröad form som rymmer 1 ½ l. Grädda kakan
nederst i ugnen i ca 60 minuter. Stjälp upp kakan och låt den kallna under formen.



Mandel kubbar
Det här behövs till ca 12 st:
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl strösötningsmedel
50 g margarin
1 ägg
1 dl filmjölk
8-10 rivna bittermandlar
10 sötmandlar
Ugn: 200
Gör så här:
Blanda mjöl, bakpulver och sötningsmedel. Finfördela matfettet i mjölblandningen.
Tillsätt ägg, fil och bittermandel. Klicka ut degen till 12 toppar på ett bakplåtspapper.
Strö hackad mandel över. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.




Pepparnötter
Det här behövs till ca 40 st:
100 g smör eller margarin
¾ dl strösötningsmedel
1 ägg 2 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk mald kanel
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingerfära
1 tsk mald kardemumma
Garnering:
Skållade, skalade mandlar
Ugn: 175
Gör så här:
Rör matfettet och strösötningsmedel tills det är ljust och poröst. Tillsätt ägget.
Blanda samman mjöl, bakpulver och kryddorna. Rör ner det i smeten och
blanda till en deg. Lägg den kallt för att vila minst 1 timme. Dela degen i 40
lika stora bitar. Forma runda bollar och tryck ner en bit mandel i varje.
Ställ kakorna på en bakplåtsklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 12-15 minuter.




Små kakor med nougatsmak
Det här behövs till ca 50 st:
200 g smör eller margarin
1 dl strösuketter
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
½ tsk bakpulver
1 msk kakao
Garnering: nötter
Ugn: 175
Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna. Finfördela fettet i detta. Arbeta samman till
en deg. Tryck ut degen med en ”tumsprits” direkt på bakplåtsklädd pålt.
Garnera varje kaka med en nöt. Grädda kakorna i ca 15 minuter mitt i ugnen.
Låt dem kallna på plåten. De går bra att frysa.




Sockerkringlor
Det här behövs till ca 40 st:
50 g jäst
200 g smör eller margarin
4 dl mjölk
1 ägg
1 dl strösuketter
1 krm salt
1 krm hjorthornsalt
13 dl vetemjöl
Ugn: 250
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken.
Låt det bli fingervarmt. Häll mjölken över jästen och rör om tills jästen
har löst sig. Tillsätt ägg, strösuketter, salt, hjorthornsalt och det mesta
av mjölet. Knåda degen blank och smidig. Låt den jäsa i ca 30 minuter.
Stjälp upp degen på läät mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt.
Dela degen i ca 40 lika stora bitar. Rulla ut varje bit till en smal längd,
ca 30 cm lång. Forma till kringlor och lääg på en bakplåtspappers klädd plåt.
Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8 minuter.




Vetebröd
Det här behövs till ca 50 st:
50 g jäst 5 dl lättmjölk
1 dl majsolja
1 dl suketter strö
1 ägg
1 tsk salt
2-3 tsk kardemumma
14-15 dl vetemjöl
Ugn:200-250
Gör så här:
Värm mjölken till 37 grader. Smula sönder jästen i degbunken, häll över mjölken och
tillsätt olja, suketter strö, ägget, saltet och kardemumma. Arbeta in 12 dl vetemjöl och
arbeta degen kraftigt. Spar det reserande mjölet till utbakningen. Låt degen jäsa på
dragfri plats till dubbel storlek och arbeta den kraftigt. Gör små bullar eller längder alltefter
eget önskemål. Låt bakverken jäsa ca 30 minuter. Grädda små bullar i 250 grader i ca 10 minuter
och längder i 200 grader i ca 20 minuter.

jag har en hel del kompisar som är diabetiker som faktiskt äter samma kakor som om de inte haft diabetes. frågan är om de har åldersdiabetes (typ 2) eller diabetes typ 1? har din vän diabetes typ 1 kan hon lättare ignorera att lite lagom socke slinker med, men handlar det om åldersdiabetes (även kallad fetmadiabetes) är det mer strikt med tanke på sockerintag.

annars fungerar alltid petis chouer, som ju är ett socerfritt alternativ till vanliga kakor. Lycka till!