Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Någon paj-expert?

  • AnnaK78 11 oktober 2009

    När jag tillagar någon mat-paj så blir den nästan alltid vattning efter att ha stått i ugnen.
    Någon som vet vad detta kan bero på?

  • maria_wijk 11 oktober 2009

    Är det pajskalet du menar blir vattnigt? Isåfall skulle en teori kunna vara att du förgräddat det för kort tid innan du lägger i fyllningen.

  • The_mama97mia 11 oktober 2009

    Jag brukar förgrädda pajskal o ha folie på kanterna under gräddningen så de inte rasar ned. Sen är det väl en fråga om hur "blöt" fyllning man har, ett misstag som är lätt att göra är att ha för lite ägg i en äggstanning, Ägg kan ju vara väldigt olika stora.

  • izzzyz 11 oktober 2009

    Sen jag började förgrädda mina pajskal så brukar den bli betydligt mindre vattning än innan.

  • Mistys 11 oktober 2009

    Använder man fryst råvara ex skinka i quiche så blir innehållet vattnigt. Fryst skinka släpper mer vatten än färsk.

  • svengelsk 11 oktober 2009

    Engelsk pajdeg har ofta mindre fett än många svenska recept. Den suger nog åt sig mer vätska. Klassiskt short crust pastry 1 del smör, 1 del ister, 4 delar mjöl och 1-1/2 msk vatten per 100 g mjöl. Finns inte ister kan man använda bara smör eller margarin. "Såsiga" pajer som oxkött och njure eller kyckling och champinjon har pajdegen ovanpå ofta med en liten skorsten i mitten som stöd.

  • zudette 11 oktober 2009

    Prova en annan pajdeg!(Y)

    Det här receptet är med brödaktigt och inte lika fet och smulig! OBSERVERA att det inte behöver förgräddas!
    Tinas Pajdeg

  • grill 11 oktober 2009

    Purjolök- och tomatpaj
    Måste du bara testa. Super god enligt mina barn...

  • Munchies 11 oktober 2009

    Precis som för dig så "Sög" min deg Upp All vätska =
    en Allt Annat än Krispig & Frasig Pajdeg...

    Men sen kom jag på Lösningen...

    Pensla Pajdegen m.Upp-Vispat Ägg, innan du Förgräddar Pajdegen !
    ( Ägget blir som ett "Stopp"/ en Skyddande "Hinna" )

    Med denna metod så kan man använda nästan hur Blöta Fyllningar som Helst !
    (Y)

    Trevlig Kväll !

  • Cassiopeya 11 oktober 2009

    Skrivet av Munchies den 11 okt 2009


    Precis som för dig så "Sög" min deg Upp All vätska =
    en Allt Annat än Krispig & Frasig Pajdeg...

    Men sen kom jag på Lösningen...

    Pensla Pajdegen m.Upp-Vispat Ägg, innan du Förgräddar Pajdegen !
    ( Ägget blir som ett "Stopp"/ en Skyddande "Hinna" )

    Med denna metod så kan man använda nästan hur Blöta Fyllningar som Helst !
    (Y)

    Trevlig Kväll !



    Tack för tipset! Ska jag komma ihåg :)

  • AnnaK78 15 oktober 2009

    Kul med så många svar samt tips!
    Brukar vanligtvis förgrädda mitt pajskal men upplever denna "blöta" skal ändå....?!
    Ska definitiv tänka på hur "blöt" fyllningen kan bli och ska prova att pensla skalet med ägg som verkar vara en kanonidé :)

  • monfo 15 oktober 2009

    Jag har fått lära mig att man aldrig får använda porslinsformar till pajer om degen ska vara i botten och så naturligtvis ska den förgräddas.

  • fredjanzon 15 oktober 2009

    Då när jag gör batiga pajer så med grönasker,skinka,mm så brukar jag strka och krydda först allt sedan lägger ja dom på ett durkslag och låter allt rinna av,,sedan så brukar förgädda paj skalen,sedan göra äggstmingen på bara grädde 1st ägg/dl sedan låter jag pajen vila en stund äter den(H)

  • jimboz 15 oktober 2009

    Denna paj gjorde jag idag och den blev perfekt inga problem med blaskighet.

    Tacopaj

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.