Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Osaltat smör

  • knyppeltanten 19 februari 2012

    Varför är det osaltat smör i en del recept på kakor? Gör det mycket för smaken? Det är ju rätt dyrt och inte något man har hemma till vardags så att säga, jag brukar använda vanligt margarin (tycker inte om smörsmaken) men har börjat fundera vad blir skillnad med osaltat.

  • Erajscha 19 februari 2012

    För att saltat smör reagerar med de andra ingredienserna och det smakar beskt.

  • irrevirre 19 februari 2012

    Vad jag har hört är att saltat smör binder mer vatten än osaltat vilket ger mindre smörsmak. Och att osaltat smör tål värme bättre än saltat.
    En annan anledning är tydligen att man kan styra saltmängden bättre om man kör med osaltat smör. Själv brukar jag använda det normalsaltade och har inte märkt skillnad... jag brukar blanda smör och oliv- eller rapsolja när jag steker och bakar alltid med smör{clap}

  • knyppeltanten 19 februari 2012

    Tackar. Då är det väl bara att prova och se vad det smakar.

  • svengelsk 19 februari 2012

    Jag var förvånad över hur mycket godare skotska mördegskakor blev med osaltat smör.

  • irrevirre 20 februari 2012

    Skrivet av svengelsk den 19 feb 2012

    Jag var förvånad över hur mycket godare skotska mördegskakor blev med osaltat smör.


    Det var intressnat, jag måste absolut testa osaltat smör nästa gång jag bakar småkakaor

  • Amika 20 februari 2012

    Skrivet av Erajscha den 19 feb 2012

    För att saltat smör reagerar med de andra ingredienserna och det smakar beskt.


    Va?? Det har jag aldrig varit med om! :D Fick saltet det att smaka beskt?? Det var en skum reaktion! :) Vad bakade du då? Jag är nyfis, för jag bakar alltid med saltat smör och jag är perfektionist ut i fingerspetsarna och vill definitivt inte att mina kakor eller andra bakverk ska smaka beskt! {sick}

  • mistralwind 20 februari 2012

    till småkakor ska det vara smör!! är det mörka kakor (smaksatta med kakao, kanel eller liknande) funkar det med hälften margarin, men det blir otroligt mycket bättre smak och konsistens (sprödare) med smör. 50/50 har mormor lärt mig, och hon jobbade som bakerska hela sitt liv!

  • rostok 21 februari 2012

    En del bagare säger tvärtom, lägg gärna till en nypa mer salt för bättre smak, så "smaken är som baken". Men ex Jan Hedh använder ju nästan bara osaltat smör, och säkert fler med honom. Jag för min del tror det har mer att göra med vad för sorts kor grädden kommer från. Ex tycker jag det är mycket godare (och dyrare, tyv'ärr) med ekologiskt smör. Margarin kommer icke in i mitt hem numera.

  • Liindis 21 februari 2012

    Normal saltat äkta smör!!!,
    Kanon till allt(Y)

  • _AzA_ 22 februari 2012

    Det sägs att osaltat smör brukar vara färskara än saltat. Kan nog vara en anledning.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.