Undrar öcver bra recept på semlor/fastlagsbullar! Det är ju dax!
9 januari 2001
Detta blir sååå smarrigt!50 g färsk jäst100 g smör5 dl standardmjölk250 g kesella gourmet1 1/2 dl vit sirap1/2 tsk saltca 17 dl vetemjöl1 äggFyllning:250 g mandelmassa5 dl vispgrädde1 dl florsockerSmula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm till fingervarmt. Det får inte bli varmare för då dör jästen. Häll degspadet över jästen och rör om så att det löses ordentligt. Tillsätt kesella, vit sirap och salt. Arbeta in mjölet, lite i taget tills degen släpper bunkens kant. Låt jäsa övertäckt med handduk 1/2 timme. Tag upp och knåda degen blank och smidig. Dela degen i två lika stora delar och forma en rulle av varje. Dela i 15-17 lika stora delar. Annars blir inte bullarna färdiggräddade samtidigt. Forma runda bullar och lägg på bakpapparsklädd plåt. Jäs ytterligare 1/2 timme. Sätt ugnen på 225 grader, sätt in en lite skål med vatten. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 5-7 min, tills bullarna fått fin färg och låter ihåliga i botten. Låt svalna under handduk på galler. Skär av ett lock, lägg i mandelmassa och vispad grädde. Pudra florsocker på locket. Gott....
Undrar öcver bra recept på semlor/fastlagsbullar! Det är ju dax!
Detta blir sååå smarrigt!50 g färsk jäst100 g smör5 dl standardmjölk250 g kesella gourmet1 1/2 dl vit sirap1/2 tsk saltca 17 dl vetemjöl1 äggFyllning:250 g mandelmassa5 dl vispgrädde1 dl florsockerSmula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm till fingervarmt. Det får inte bli varmare för då dör jästen. Häll degspadet över jästen och rör om så att det löses ordentligt. Tillsätt kesella, vit sirap och salt. Arbeta in mjölet, lite i taget tills degen släpper bunkens kant. Låt jäsa övertäckt med handduk 1/2 timme. Tag upp och knåda degen blank och smidig. Dela degen i två lika stora delar och forma en rulle av varje. Dela i 15-17 lika stora delar. Annars blir inte bullarna färdiggräddade samtidigt. Forma runda bullar och lägg på bakpapparsklädd plåt. Jäs ytterligare 1/2 timme. Sätt ugnen på 225 grader, sätt in en lite skål med vatten. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 5-7 min, tills bullarna fått fin färg och låter ihåliga i botten. Låt svalna under handduk på galler. Skär av ett lock, lägg i mandelmassa och vispad grädde. Pudra florsocker på locket. Gott....