Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Smultron

  • Majaj 13 juli 2008

    Jag plockade massor med smultron på mitt sommarställe och tänkte att det skulle vara så gott med en smultronpaj. Till min förvåning blev smultroren väldigt beska och trista när man värmde dem. Har någon förslag på vad man kan göra med smultron utan att värma dem? Känns så trist att bara äta dem som de är när man har plockat så mycket:)

  • monac 13 juli 2008

    bäst solvarma & färska,tycker jag:) men det går ju att stoppa dem i frysen & ta fram å lägga i filen...känns jätte lyxigt i vinter!(Y)

  • Ingan 13 juli 2008

    Jag tycker också att smultron är bäst att äta som dom är,när jag var liten kommer ihåg jag att man åt smultron och mjölk.Tårta med smultron skulle jag tänka mej är gott.:)

  • ros 13 juli 2008

    :)Ett gott smultronsylt
    Rårörd smultronsylt

    :)Färska smultron väcker barndomsminnen till liv

    "trär sen smultron på strån"(Y)(Y)(Y)

  • anluk 13 juli 2008

    Smultron rakt av ätna från strån är ju klart bäst. Annars är det jättegott att strö över vaniljglass.

  • lenajeanette 13 juli 2008

    Smultron lämpar sig inte alls för kokning eller bakning.....:(

    Att göra en rårörd sylt som ros föreslog kan vara ett bra alternativ... men att njuta dem med lite lättvispad grädde eller glass är väl härligt. Tänk vilket minne att ha i vinter....

    Har aldrig testat att frysa smultron, men vet att min moster brukar göra det.

  • Pette 13 juli 2008

    Smultron är ett sådant fint bär i sig att man inte kan få det att smaka bättre annat än möjligen med grädde (finvispad), äkta vaniljglass, strött farinsocker eller - kanske - med liten tillsats av smultronlikör.

    Här i Frankrike få man dem på restauranten ibland som fyllning i en smördegspajbakelse eller millefeuille med vad de kallar crême patissière eller fin smörkräm. Men det tycker jag är synd.

    Tag fin äkta vaniljglass, rör den så den blir krämig, dela smultronen mitt itu, lägg dem ovanpå med kullriga sidan uppåt och sikta fint råsocker over...

    Eller servera dem på samma sätt med en jordgubbssås som gjorts i food processor och silats...(L)

  • Poppie 13 juli 2008

    Prova detta, byt jordgubbar mot smultron

    Jordgubbar med citron och vaniljkräm
    (0 röster)För 8 personer.


    Enkel men festlig dessert.


    Källa: Skånemejerier
    Uppladdad av: Poppie

    Ingredienser
    2 liter rensade jordgubbar
    1 dl mjölk
    2½ dl vispgrädde
    1 vaniljstång
    ½ dl strösocker
    3 äggulor
    1 ägg
    Rivet skal av ½ citron
    1½ matsked maizena

    Till garnering:
    Citronmeliss
    Digestivekex



    Gör så här
    Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång i en kastrull.
    Ta bort från värmen och låt stå och dra.
    Rör ihop socker, äggulor, ägg, citronskal och maizena.
    Blanda ner smeten i kastrullen. Sjud försiktigt under ständig vispning tills blandningen fått en tjock konsistens.
    Sila och låt svalna.
    Skär jordgubbarna i kvartar och varva dem med vaniljkräm i cocktailglas.
    Garnera med citronmeliss och lite grovt hackade digestivekex.


    Men smultronen behöver ju inte delas:)

  • MammaIrene 13 juli 2008

    Här kommer 2 recept där jag har använt jordgubbar som exempel, men det går precis lika bra med smultron, pröva gärna, mycket gott o nyttigt!!!!!

    Härligt tjock nyttig mjölkdrink

    Härlig fruktjuice av riktig frukt

  • ros 13 juli 2008

    :)Hej!
    Vi var ute och plockade smultron i eftermiddags.

    :)Helt klart smakar nyplockade smultron bäst med grädde

    :)Njut av fina smultron(Y)(Y)(Y)

  • imse 13 juli 2008

    Tidigare i veckan gjorde jag en jordgubbsmilkshake, toppade då med smultron och blåbär.

    Den här goda desserten la jag helt enkelt smultron på strå som en krona på verket.
    http://mimmismat.wordpress.com/2008/07/05/sommarsmultron-pa-stra/

    Det går att bevara den fina smultronsmaken om man gör en likör av dem. Då kan man få ett litet glas lagom till jul. Sitta där dofta och smaka på sommaren. En julklapp kanske!!?

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.