Jag plockade massor med smultron på mitt sommarställe och tänkte att det skulle vara så gott med en smultronpaj. Till min förvåning blev smultroren väldigt beska och trista när man värmde dem. Har någon förslag på vad man kan göra med smultron utan att värma dem? Känns så trist att bara äta dem som de är när man har plockat så mycket:)
monac13 juli 2008
bäst solvarma & färska,tycker jag:) men det går ju att stoppa dem i frysen & ta fram å lägga i filen...känns jätte lyxigt i vinter!(Y)
Ingan13 juli 2008
Jag tycker också att smultron är bäst att äta som dom är,när jag var liten kommer ihåg jag att man åt smultron och mjölk.Tårta med smultron skulle jag tänka mej är gott.:)
Smultron rakt av ätna från strån är ju klart bäst. Annars är det jättegott att strö över vaniljglass.
lenajeanette13 juli 2008
Smultron lämpar sig inte alls för kokning eller bakning.....:(
Att göra en rårörd sylt som ros föreslog kan vara ett bra alternativ... men att njuta dem med lite lättvispad grädde eller glass är väl härligt. Tänk vilket minne att ha i vinter....
Har aldrig testat att frysa smultron, men vet att min moster brukar göra det.
Pette13 juli 2008
Smultron är ett sådant fint bär i sig att man inte kan få det att smaka bättre annat än möjligen med grädde (finvispad), äkta vaniljglass, strött farinsocker eller - kanske - med liten tillsats av smultronlikör.
Här i Frankrike få man dem på restauranten ibland som fyllning i en smördegspajbakelse eller millefeuille med vad de kallar crême patissière eller fin smörkräm. Men det tycker jag är synd.
Tag fin äkta vaniljglass, rör den så den blir krämig, dela smultronen mitt itu, lägg dem ovanpå med kullriga sidan uppåt och sikta fint råsocker over...
Eller servera dem på samma sätt med en jordgubbssås som gjorts i food processor och silats...(L)
Poppie13 juli 2008
Prova detta, byt jordgubbar mot smultron
Jordgubbar med citron och vaniljkräm
(0 röster)För 8 personer.
Enkel men festlig dessert.
Källa: Skånemejerier
Uppladdad av: Poppie
Ingredienser
2 liter rensade jordgubbar
1 dl mjölk
2½ dl vispgrädde
1 vaniljstång
½ dl strösocker
3 äggulor
1 ägg
Rivet skal av ½ citron
1½ matsked maizena
Till garnering:
Citronmeliss
Digestivekex
Gör så här
Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång i en kastrull.
Ta bort från värmen och låt stå och dra.
Rör ihop socker, äggulor, ägg, citronskal och maizena.
Blanda ner smeten i kastrullen. Sjud försiktigt under ständig vispning tills blandningen fått en tjock konsistens.
Sila och låt svalna.
Skär jordgubbarna i kvartar och varva dem med vaniljkräm i cocktailglas.
Garnera med citronmeliss och lite grovt hackade digestivekex.
Men smultronen behöver ju inte delas:)
MammaIrene13 juli 2008
Här kommer 2 recept där jag har använt jordgubbar som exempel, men det går precis lika bra med smultron, pröva gärna, mycket gott o nyttigt!!!!!
:)Hej!
Vi var ute och plockade smultron i eftermiddags.
:)Helt klart smakar nyplockade smultron bäst med grädde
:)Njut av fina smultron(Y)(Y)(Y)
imse13 juli 2008
Tidigare i veckan gjorde jag en jordgubbsmilkshake, toppade då med smultron och blåbär.
Den här goda desserten la jag helt enkelt smultron på strå som en krona på verket.
http://mimmismat.wordpress.com/2008/07/05/sommarsmultron-pa-stra/
Det går att bevara den fina smultronsmaken om man gör en likör av dem. Då kan man få ett litet glas lagom till jul. Sitta där dofta och smaka på sommaren. En julklapp kanske!!?
Jag plockade massor med smultron på mitt sommarställe och tänkte att det skulle vara så gott med en smultronpaj. Till min förvåning blev smultroren väldigt beska och trista när man värmde dem. Har någon förslag på vad man kan göra med smultron utan att värma dem? Känns så trist att bara äta dem som de är när man har plockat så mycket:)
bäst solvarma & färska,tycker jag:) men det går ju att stoppa dem i frysen & ta fram å lägga i filen...känns jätte lyxigt i vinter!(Y)
Jag tycker också att smultron är bäst att äta som dom är,när jag var liten kommer ihåg jag att man åt smultron och mjölk.Tårta med smultron skulle jag tänka mej är gott.:)
:)Ett gott smultronsylt
Rårörd smultronsylt
:)Färska smultron väcker barndomsminnen till liv
"trär sen smultron på strån"(Y)(Y)(Y)
Smultron rakt av ätna från strån är ju klart bäst. Annars är det jättegott att strö över vaniljglass.
Smultron lämpar sig inte alls för kokning eller bakning.....:(
Att göra en rårörd sylt som ros föreslog kan vara ett bra alternativ... men att njuta dem med lite lättvispad grädde eller glass är väl härligt. Tänk vilket minne att ha i vinter....
Har aldrig testat att frysa smultron, men vet att min moster brukar göra det.
Smultron är ett sådant fint bär i sig att man inte kan få det att smaka bättre annat än möjligen med grädde (finvispad), äkta vaniljglass, strött farinsocker eller - kanske - med liten tillsats av smultronlikör.
Här i Frankrike få man dem på restauranten ibland som fyllning i en smördegspajbakelse eller millefeuille med vad de kallar crême patissière eller fin smörkräm. Men det tycker jag är synd.
Tag fin äkta vaniljglass, rör den så den blir krämig, dela smultronen mitt itu, lägg dem ovanpå med kullriga sidan uppåt och sikta fint råsocker over...
Eller servera dem på samma sätt med en jordgubbssås som gjorts i food processor och silats...(L)
Prova detta, byt jordgubbar mot smultron
Jordgubbar med citron och vaniljkräm
(0 röster)För 8 personer.
Enkel men festlig dessert.
Källa: Skånemejerier
Uppladdad av: Poppie
Ingredienser
2 liter rensade jordgubbar
1 dl mjölk
2½ dl vispgrädde
1 vaniljstång
½ dl strösocker
3 äggulor
1 ägg
Rivet skal av ½ citron
1½ matsked maizena
Till garnering:
Citronmeliss
Digestivekex
Gör så här
Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång i en kastrull.
Ta bort från värmen och låt stå och dra.
Rör ihop socker, äggulor, ägg, citronskal och maizena.
Blanda ner smeten i kastrullen. Sjud försiktigt under ständig vispning tills blandningen fått en tjock konsistens.
Sila och låt svalna.
Skär jordgubbarna i kvartar och varva dem med vaniljkräm i cocktailglas.
Garnera med citronmeliss och lite grovt hackade digestivekex.
Men smultronen behöver ju inte delas:)
Här kommer 2 recept där jag har använt jordgubbar som exempel, men det går precis lika bra med smultron, pröva gärna, mycket gott o nyttigt!!!!!
Härligt tjock nyttig mjölkdrink
Härlig fruktjuice av riktig frukt
:)Hej!
Vi var ute och plockade smultron i eftermiddags.
:)Helt klart smakar nyplockade smultron bäst med grädde
:)Njut av fina smultron(Y)(Y)(Y)
Tidigare i veckan gjorde jag en jordgubbsmilkshake, toppade då med smultron och blåbär.
Den här goda desserten la jag helt enkelt smultron på strå som en krona på verket.
http://mimmismat.wordpress.com/2008/07/05/sommarsmultron-pa-stra/
Det går att bevara den fina smultronsmaken om man gör en likör av dem. Då kan man få ett litet glas lagom till jul. Sitta där dofta och smaka på sommaren. En julklapp kanske!!?