Under året firar vi på min arbetsplats 60-årsjubileum och det är på mitt uppdrag att ordna ett fik under den dagen.
Min tanke är då att sälja ett fikabröd/bakverk från varje årtionde sedan starten.
Pga min ålder har jag själv inte mycket ideer att komma med så jag skulle verkligen uppskatta tips på bakverksom slagit igenom/varit populära/allmänt tidstypiska för de olika årtionderna från 1940-talet och framåt.
Hoppas någon har några tips=)
currysarah19 augusti 2008
OHHH va roligt.... hade jag varit du hade jag nog begett mig till ett gammalt konditori och bett att få prata med bagaren... vill säkert hjälpa till och dom kan ju alldeles säkert sin kakkultur... hälsningar sarah
Tackar så mycket! Önskar dock fler svar och gärna lite konkreta förslag. Era egna upplevelser i fika-kulturen under de olika decenierna är även det mycket värt=)
Gourmet-Ia22 augusti 2008
Skrivet av Klas1 den 22 aug 2008
Tackar så mycket! Önskar dock fler svar och gärna lite konkreta förslag. Era egna upplevelser i fika-kulturen under de olika decenierna är även det mycket värt=)
Själv tror jag nog också på idén att besöka ett gammalt bageri.
Lycka till!
festmaten22 augusti 2008
Vilken rolig idè Klas1 hoppas det blir lyckat!
Minns från 60-talet att hemma brukade de köpa franska våfflor. Finns kanske fortfarande? Jag tyckte inte de var alldeles för goda, men ...man fick ju inte kondiskakor varje dag....
De var avlånga, tror någon typ mördeg med smörkräm emellan:'(
För mig känns Mariabullar som 80-tal!!??
Okänd22 augusti 2008
Skrivet av kalasmad den 22 aug 2008
Vilken rolig idè Klas1 hoppas det blir lyckat!
Minns från 60-talet att hemma brukade de köpa franska våfflor. Finns kanske fortfarande? Jag tyckte inte de var alldeles för goda, men ...man fick ju inte kondiskakor varje dag....
De var avlånga, tror någon typ mördeg med smörkräm emellan:'(
För mig känns Mariabullar som 80-tal!!??
Franska våfflor görs fortfarande... i alla fall gör vi såna på skolan^^
Håller dock med om att de inte är allt för goda, älskar själva våfflorna, men smörkrämen kan man vara utan... :p
Ett annat tips är att köpa/låna på bibblan boken "Sju sorters kakor" från Ica förlaget. I den så finns det dels massa underbart trevliga och bra att ha recept, men också en hel del prisvinnande recept från -45, -65, -75 och -84... bra att ha att utgå ifrån
Lycka till!
spisen22 augusti 2008
Är inte radiokakan en typisk femtiotalare? Har för mig att det var något som pappa brukade få på lyxiga tillställninger som liten... Kan ju vara ett alternativ:)
Smulpajen22 augusti 2008
Skrivet av spisen den 22 aug 2008
Är inte radiokakan en typisk femtiotalare? Har för mig att det var något som pappa brukade få på lyxiga tillställninger som liten... Kan ju vara ett alternativ:)
Radiokakan är absolut en 50-talare! Den kunde man få även en bit in på 60-talen när jag var barn:) Kan faktiskt inte komma på något annat just nu som är så tidstypiskt.
salsa22 augusti 2008
Radiokaka :p en sån kaloribomb :D
Sju sorters kakor är en bra bakbok, men det står inte vilket årtionde kakan var populär , bara när den var prisbelönt.
Jag har en kokbok som är tryckt -78 i den finns bl.a. schackrutor, finska pinnar, franska våfflor, kongresser/polyneer, bondkakor, drömmar, nöchokladrutor mm.
Den andra som jag har framför mig är precis 100 år i år: ) och i den finns det kokosbröd (kokoskakor), hallonrutor, finska kaffebröd (finska pinnar) konjakskransar, mandelsprits, mjuk pepparkaka, vegabröd o.s.v.
Många av de sorter som finns där bakar vi fortsarande i dag men under ett modernare namn.
Jag tror det är väldigt svårt att tidsbestämma en kaka till ett visst årtionde om det inte gäller radiokakan förstås:D
Under året firar vi på min arbetsplats 60-årsjubileum och det är på mitt uppdrag att ordna ett fik under den dagen.
Min tanke är då att sälja ett fikabröd/bakverk från varje årtionde sedan starten.
Pga min ålder har jag själv inte mycket ideer att komma med så jag skulle verkligen uppskatta tips på bakverksom slagit igenom/varit populära/allmänt tidstypiska för de olika årtionderna från 1940-talet och framåt.
Hoppas någon har några tips=)
OHHH va roligt.... hade jag varit du hade jag nog begett mig till ett gammalt konditori och bett att få prata med bagaren... vill säkert hjälpa till och dom kan ju alldeles säkert sin kakkultur... hälsningar sarah
Hej,
Hittade denna sida. Otroligt intressant.
http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=28295&a=475344&lid=puff_476598&lpos=extra_0
Lycka till med ert jubileum!:D
Tackar så mycket! Önskar dock fler svar och gärna lite konkreta förslag. Era egna upplevelser i fika-kulturen under de olika decenierna är även det mycket värt=)
Tackar så mycket! Önskar dock fler svar och gärna lite konkreta förslag. Era egna upplevelser i fika-kulturen under de olika decenierna är även det mycket värt=)
Själv tror jag nog också på idén att besöka ett gammalt bageri.
Lycka till!
Vilken rolig idè Klas1 hoppas det blir lyckat!
Minns från 60-talet att hemma brukade de köpa franska våfflor. Finns kanske fortfarande? Jag tyckte inte de var alldeles för goda, men ...man fick ju inte kondiskakor varje dag....
De var avlånga, tror någon typ mördeg med smörkräm emellan:'(
För mig känns Mariabullar som 80-tal!!??
Vilken rolig idè Klas1 hoppas det blir lyckat!
Minns från 60-talet att hemma brukade de köpa franska våfflor. Finns kanske fortfarande? Jag tyckte inte de var alldeles för goda, men ...man fick ju inte kondiskakor varje dag....
De var avlånga, tror någon typ mördeg med smörkräm emellan:'(
För mig känns Mariabullar som 80-tal!!??
Franska våfflor görs fortfarande... i alla fall gör vi såna på skolan^^
Håller dock med om att de inte är allt för goda, älskar själva våfflorna, men smörkrämen kan man vara utan... :p
Ett annat tips är att köpa/låna på bibblan boken "Sju sorters kakor" från Ica förlaget. I den så finns det dels massa underbart trevliga och bra att ha recept, men också en hel del prisvinnande recept från -45, -65, -75 och -84... bra att ha att utgå ifrån
Lycka till!
Är inte radiokakan en typisk femtiotalare? Har för mig att det var något som pappa brukade få på lyxiga tillställninger som liten... Kan ju vara ett alternativ:)
Är inte radiokakan en typisk femtiotalare? Har för mig att det var något som pappa brukade få på lyxiga tillställninger som liten... Kan ju vara ett alternativ:)
Radiokakan är absolut en 50-talare! Den kunde man få även en bit in på 60-talen när jag var barn:) Kan faktiskt inte komma på något annat just nu som är så tidstypiskt.
Radiokaka :p en sån kaloribomb :D
Sju sorters kakor är en bra bakbok, men det står inte vilket årtionde kakan var populär , bara när den var prisbelönt.
Jag har en kokbok som är tryckt -78 i den finns bl.a. schackrutor, finska pinnar, franska våfflor, kongresser/polyneer, bondkakor, drömmar, nöchokladrutor mm.
Den andra som jag har framför mig är precis 100 år i år: ) och i den finns det kokosbröd (kokoskakor), hallonrutor, finska kaffebröd (finska pinnar) konjakskransar, mandelsprits, mjuk pepparkaka, vegabröd o.s.v.
Många av de sorter som finns där bakar vi fortsarande i dag men under ett modernare namn.
Jag tror det är väldigt svårt att tidsbestämma en kaka till ett visst årtionde om det inte gäller radiokakan förstås:D
Jag önskar dig all lycka i kakbakandet :)